facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij' - Tuinhier Oudenburg "Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij'"


 

Tuinhier Tip!

Levend erfgoed

Voorstelling

Levend erfgoed omvat traditionele kennis en praktijken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Fruitbomen en groenten vormen essentiële elementen van dit levende erfgoed, met hun unieke variëteiten die de rijke agrarische geschiedenis weerspiegelen. Behoud van deze diversiteit draagt bij aan culturele continuïteit en duurzaamheid.

Voorbeeld

Levend erfgoed - Boerentenen -Tuinhier OudenburgBoerentenen verwijzen naar oude, traditionele gewassen die generaties lang door boeren zijn gekweekt en bewaard. Deze levende erfgoedvariëteiten van groenten hebben vaak unieke eigenschappen en smaken, en het behoud ervan draagt bij aan het bewaren van agrarische biodiversiteit en cultureel erfgoed.

Bonen

Nieuwjaarsreceptie - Tuinhier OudenburgNieuwjaarsreceptie met voordracht "Alles over bonen: De biologische bonen teelt (klikken)" neemt plaats op donderdag 11 januari in het LDC Biezenbilk (Kleine polyvalente zaal) in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg om 19u30 tot 21u30.
Iedereen is welkom, want de natuur is van iedereen.

Voordracht Alles over bonen: De biologische bonen teelt - Tuinhier Oudenburg

Fruitbomen

Sinds de jaren zeventig zijn er geleidelijk aan steeds meer variëteiten van appels en peren van de markt verdwenen, wat resulteert in het dreigende verlies van uniek agrarisch erfgoed. Tuinhier Oudenburg speelt een cruciale rol bij het behoud van deze oude appel- en perenrassen. Door middel van het enten van bomen, zetten we ons in voor het behoud van deze waardevolle stukjes erfgoed en cultureel erfgoed. Op deze manier kunnen mensen van alle leeftijden genieten van deze bijzondere variëteiten en blijft hun rijke geschiedenis behouden voor toekomstige generaties

Perelaar enten

Enkele sfeerfoto's (klikken)

Tuinhier Oudenburg redt de 'Jabbeekse COX' en de 'Karel Buffel appelboom' - Tuinhier Oudenburg

Fruit met een hart
is
het redden waard.


Workshop deel 1 Enten van perelaar - Tuinhier OudenburgDe workshop deel 1 "Enten van perelaar" neemt plaats op zaterdag 9 maart 2023 tussen 9u30 en 11u30 in de Hovenierstuin Annoeba, Akkerstraat 54, 8460 Oudenburg. Deze workshop is in samenwerking met NBS (Nationale Boomgaardenstichting) en met Erfgoedkring Oudenburg

Kan je niet enten dat is geen probleem. Voor € 2 kan je een boompje naar huis meenemen.

Drie erfgoed fruitvariëriteiten worden door Tuinhier Oudenburg aangeboden. Wij willen de niet commerciële lokale fruitvariëriteiten een nieuw leven geven.

Workshop Enten van een peelaar - Tuinhier Oudenburg

Workshop deel 2 Tuinhier Oudenburg redt de 'Jabbeekse COX' en de 'Karel Buffel appelboom' - Tuinhier Oudenburg

Fruit met een hart
is
het redden waard.


Appelboom

Workshop Enten van appelbomen - Tuinhier OudenburgDe workshop "Enten van appelbomen" neemt plaats op zaterdag 16 maart 2024 tussen 14u00 en 16u00 in de Hovenierstuin Annoeba, Akkerstraat 54, 8460 Oudenburg. Deze workshop wordt geleid door de workforce "Levend erfgoed" van Tuinhier Oudenburg.

Kan je niet enten dat is geen probleem. Voor € 2 kan je een boompje naar huis meenemen. (ook dwergboompjes te verkrijgen)

Twee erfgoed fruitvariëriteiten worden door Tuinhier Oudenburg aangeboden.

Workshop deel 2 Enten van appelbomen - Tuinhier Oudenburg

Logo Stad Gistel

Vergeten groenten

De voordracht "Vergeten groenten" wordt in opdracht van de milieudienst van Stad Gistel georganiseerd. Deze voordracht heeft plaats op woensdag 17 april in het Stadhuis te Gistel (op het 1e verdiep, Heyvaertlaan 18) om 19u30.

Schorseneren - Tuinhier Oudeburg Stap in de betoverende wereld van vergeten groenten met deze boeiende voordracht. Ontdek de vergeten schatten die onze culinaire geschiedenis rijk is en leer hoe je jouw eigen smaakvolle oase kunt creëren. In dit eetbare paradijs zijn de mogelijkheden met vergeten groenten eindeloos.

Vergeten groenten: pastinaak, schorseneren, aardpeer, zonnewortel, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein.

Ontdek de smaakvolle schatten van vergeten groenten, leer waarom ze belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Voordracht Vergeten groenten - Tuinhier Oudenburglogo Tuinhier Oudenburg