facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Derde plantenruil - Tuinhier Oudenburg "Derde plantenruil"


Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij' - Tuinhier Oudenburg "Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij'"


 

Tuinhier Tip!

Perenrassen - Levend erfgoed

Maak je keuze:

Mahieupeer Jekespeer Wilma  Saint Remy

Pyrus communis 'Mahieu'

Mahieupeer

Het oogsten van peren - Tuinhier OudenburgDe Willy Mahieu heeft tijdens een zondagnamiddag uitstap in het vroege najaar in de Koestaat te Rumbeke een nieuwe perensoort ontdekt. In een fruitboomgaard aan de straatkant viel de nieuwe peer in het oog van van de fruitboomkweker. Willy belde aan en babbelde over de nieuw ontdekte peer. De smaak en de vorm van de peer vond Willy verrukkelijk. Hij bekwam dat zijn zoon Regi het volgend jaar in januari stekken van deze perenboom mocht nemen. De Mahieupeer was geboren. (citaat Regi Mahieu)


De Mahieu perenboom werd het meest verkocht in de streek van Aalbeke.

Het artikel over de Mahieupeer van Ludo Royen, gepubliceerd in Pomologia (het ledenblad van de Nationale Boomgaardenstichting, Pomologia 2007/1 p.13-17), heeft waardevolle inzichten geboden met betrekking tot deze bijzondere perensoort. Het artikel kwam tot stand naar aanleiding van het boek 'Hoogstamfruitbomen in West-Vlaanderen' en heeft essentiële informatie verstrekt over de Mahieupeer, die een cruciale rol speelt in de productie van de vermaarde Sint-Corneliustaarten in Aalbeke.

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg


MahieupeerDe Mahieupeer wordt traditioneel gebruikt om de authentieke Sint-Corneliustaarten en -koeken te maken die tijdens het jaarlijkse patroonfeest van Sint-Cornelius in Aalbeke wordt gevierd. Gedurende decennia werden deze speciale lekkernijen gebakken en verkocht aan de pelgrims die het feest bijwoonden. De peren van de Mahieupeer, een stoofpeer, vormen de essentie van deze heerlijke creaties. De consumptieperiode van de Mahieupeer strekt zich uit tot oktober, waarbij het belangrijk is op te merken dat de peren na deze periode niet meer geschikt zijn voor consumptie.

De Mahieupeer draagt dus niet alleen bij aan de culinaire traditie van Aalbeke, maar belichaamt ook de historische en culturele betekenis die verbonden is aan het Sint-Corneliusfeest. Dit onthullende artikel biedt een fascinerend inzicht in de rol van deze peer in de lokale gastronomie en erfgoed.




logo Tuinhier Oudenburg