facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Krokus - Bloembollen en verwilderingsbloembollen voor onze tuin - Tuinhier Oudenburg "Bloembollen en verwilderingsbloembollen voor onze tuin"


Halloween sfeer - DOE-HET-ZELF - Tuinhier Oudenburg "Halloween sfeer - DOE-HET-ZELF"


 

De jacht op de slakken - De slakkenjacht

Maak je keuze:

Plantenbank Slakkenjacht Knoflook(gier) Slakkengier

Tolerante planten 

Tuinhier Tip!

De jacht op de slakken - De slakkenjacht

De slakken bestrijden in de tuin

Natuurvriendelijke manieren om slakkenvraat te voorkomen


Overzicht "De slakkenjacht"

Snel een item zoeken - klik op één van de onderstaande items

De jacht op de slakken - De slakkenjacht

Slakken zonder chemische producten bestrijden.

Inleiding

De jacht op de slakken - Tuinhier OudenburgOp het veld, in de tuin, slakken kunnen een ware invasie zijn. Het natte, warme weer van de afgelopen tijd zorgt voor een plaag van nieuwsgierige slakken in je tuin, een ware slakken overrompeling. Welke Tuinhier herkent dit niet? De slaplanten zijn in één nacht totaal opgepeuzeld, de jonge koolplantjes kaal gevreten en van de bloemen zijn alleen de stengels overgebleven. De aangevreten planten worden gevoelig voor schimmels en bacteriën, die via de wonden de planten binnendringen. De rode wegslak/Spaanse wegslak - Arion rufus/vulgaris laat een zilvergrijs spoor na op de aarde en andere verhardingen.

Slakkenvraat aan de hosta - Tuinhier OudenburgDe naaktslakken (slakken zonder zonder huisje) eten per dag gemakkelijk tot 50 procent van hun eigen lichaamsgewicht. Per jaar leggen ze zo'n 300 eitjes, goed voor 300 nieuwe slakken, die zich drie maanden later op hun beurt aan het paren zetten. De tweeslachtigheid (na de paring leggen beide slakken eieren) zorgt voor een wonderbaarlijke vermenigvuldiging.

 

Een jonge huisjesslak - De Cepaea nemoralis - Tuinhier OudenburgTuinhierders met hosta’s in de tuin weten wel dat slakken juist die plant ontzettend lekker vinden, als je pech hebt blijft er niets van over. Op een hostablad werd een jonge huisjesslak - Cepaea nemoralis – waargenomen.


Hoe kan je herkennen dat het om een jonge huisjesslak gaat?

Het slakkenhuisje heeft nog niet zo veel omgangen.

Wat eet een slak en hoe overleeft een slak de winter?

Segrijnslak - Tuinhier OudenburgHet voedsel van slakken bestaat meestal uit algen en plantaardig afval; minder vaak plantenweefsels. Eieren van naaktslakken staan op het menu van de huisjesslakken! Naaktslakken eten hoofdzakelijk zachte plantendelen en richten hierdoor de meeste schade aan. In de tuin kan je er vanuit gaan dat de slakken de meeste bladeren eten die er in de herfst en winter niet zijn, m.a.w. de malse bladeren van groenten en jonge plantenscheuten in de lente. Je weet meteen waarom er in de winter bijna geen slakken te vinden zijn. De slakken houden hun winterslaap omdat er niets te eten is. Volgens mevr. Sylvia van Leeuwen (NMV) kruipen de slakken vooral weg, omdat ze niet tegen vorst kunnen. Ze verdwijnen meestal uit zicht na de eerste nachtvorst en komen in het voorjaar weer tevoorschijn als de nachtvorst voorbij is. Als ze zich niet verstoppen op een beschutte plaats (meestal in de grond, soms ook in spleten en kieren) vriezen ze dood (enkele soorten glasslakken uitgezonderd die een soort anti-vries in hun lichaam hebben, die kun je zelfs bij sneeuw zien rondkruipen.

Het verband tussen het slakkenhuisje en kalk.

Voor de bouw van het huisje heeft een huisjesslak kalk nodig. De slak haalt de nodige kalk voornamelijk uit de bodem. De ene soort kan makkelijker kalk opnemen dan de andere. Bijvoorbeeld het ammonshorentje kan ook leven in gebieden waar weinig kalk is, en ook de zwartgerande tuinslak en de segerijnslak stellen niet zulke hoge eisen. Daarentegen komen de wijngaardslakken en veel andere soorten huisjesslakken alleen in kalkrijke gebieden voor. Gebieden met meer kalk in de grond hebben daardoor het meest soorten huisjesslakken.

een duo rode wegslak/Spaanse wegslak - Arion rufus/vulgaris - Tuinhier OudenburgCommuniceren de slakken met elkaar?

Slakken hebben geen stem, maar maken contact met elkaar via hun oogsteeltjes. Ze raken elkaar daarmee aan, trekken hun steeltjes soms ineens snel weer in, om dan weer door te gaan met het om elkaar heen te draaien en elkaar af te tasten. Dit ‘steeltjes-contact’ ziet er heel sierlijk uit. Het is een subtiele en elegante communicatie, bijna ballet. Vaak loopt dit uit op een paring, maar niet altijd. Segrijn- en tuinslakken paren in elk geval onderling niet. Het is bekend dat de grootte van hun huis in de communicatie van belang is. Als de huisjes te veel in grootte verschillen komt het niet tot verder contact. Gebaseerd op een artikel “Slimme slakken” door dhr. Hanny Reneman lid van NMV

De prooi (de slak)

Nooit meer slakken op de plantenbank - Tuinhier OudenburgDe jacht op de slakken begint met het bestuderen van de prooi (hier de slakken). In artikel van “Nooit (worden heel zeldzaam) meer slakken op de plantenbank” worden de verschillende soorten slakken (de prooi) besproken. Met elke slak die je laat verdwijnen, smoor je een hele generatie in de kiem. De vraag blijft: “hoe bescherm je je geliefde planten tegen die slakken”?

Tweetal fimpjes

 

 

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg


 

Natuurlijke vijanden

In de vrije natuur

Natuurlijke vijanden zoals egels,veldmuizen, vogels (merels, lijsters, spreeuwen, eksters, eenden en kippen) eten graag slakken. Zorg voor een natuurlijke tuin met voldoende schuilplekjes en beschutting. Kikkers en padden lusten ook graag een slak.

natuurlijke schuilplaats voor vogels - Tuinhier Oudenburg Drie vorwerk kippen - slakken eters - Tuinhier Oudenburg Lijster - Tuinhier Oudenburg Merel - Tuinhier Oudenburg Tuinhier Oudenburg Merel - Tuinhier Oudenburg Ekser - Tuinhier Oudenburg Egel - Tuinhier Oudenburg Egel - Tuinhier Oudenburg pad - Tuinhier Oudenburg

Meer info in het Tuinhier magazine september 2021 op pagina 28 en 29: "Hoe maak ik een vogelvriendelijke tuin?"

Araucana kippen leggen groene eieren - tuinkuiser - Tuinhier OudenburgKippen

Laat de kippen gedurende de winter in de moestuin rond lopen. Na enkele wintermaanden kippenarbeid zijn de percelen zo goed als zaaiklaar en verlost van schadelijke insecten. Twee vliegen in één klap: slakken weg en niet meer spitten.
Meer info in het artikel "Hoe kan ik de natuur mij helpen in mijn biomoestuin" terug te vinden in het Tuinhier magazine nr. 8 (augustus 2021) op bladzijde 12.

meer Tuinhier TipTuinhier Tip

De uitwerpselen van de kip zorg voor extra bemesting.

mematoden infilterende een naaktslakAaltjes (nematoden)

Met aaltjes kan je de naaktslakken op een natuurlijke wijze bestrijden. Je kunt de aaltjes kopen bij een tuincentrum of op internet. Je giet de wormpjes (aaltjes) uit op plaatsen met veel slakken. De aaltjes zoeken in de grond naar naaktslakken en dringen deze binnen via de mantelholte. De slakken zwellen op en sterven na enkele dagen. Nieuwe generaties aaltjes ontwikkelen zich in het dode slakkenlichaam en gaan op zoek naar een nieuwe prooi. De bodem moet wel langere tijd goed vochtig blijven en niet te koud worden, willen de aaltjes overleven.
De gebruikte aaltjes hebben geen invloed op andere ongewervelde dieren zoals insecten of regenwormen.
De huisjesslak gebruikt haar schelp, om zich tegen de meeste aaltjes(parasieten) te beschermen. Dit is geen groot probleem, immers de grootste planteneters zijn de naaktslakken (bv. de rode wegslak/Spaanse wegslak - Arion rufus/vulgaris)
Aaltjes(nematoden) gebruiken is een duurzame oplossing.

Tuinhier TipTuinhier Tip

  • toedienen: 2tal weken voor het planten/zaaien
  • een bodemtemperatuur van ± 15°C is ideaal.
  • ± 6 weken de bodem nat houden

Bijkomende info

Hoe meer nematoden in het lichaam van de slak zitten, hoe sneller de slak zal overlijden. Het is dus belangrijk om de juiste dosis nematoden per vierkante meter aarde te geven, zodat de slakken de nematoden infectie niet te lang overleven.
Het duurt een tijdje voordat de slakken ziek worden nadat ze met de nematoden zijn besmet, dien ze daarom twee weken voor het zaaien en uitplanten van nieuwe plantjes aan de aarde toe.

meer Tuinhier TipExtra Tuinhier Tip

Aaltjes kun je toepassen in de tuin, serre of bloembak. Sommige tuinhierders die jaarlijks veel last hebben van slakken passen dit product preventief toe of wanneer de slakken plaag aanwezig is. Slakken bestrijden met hun vijanden is beter dan chemische producten gebruiken.

Bronnen en meer info:
University of Bristol Botanic Garden - Lose yourself in the world of plants…: Nematodes: the natural nemesis to slugs and other garden pests
The conversation - Academic rigour, journalistic flair: Why zombie slugs could be the answer to gardeners’ woes
The conversation - Academic rigour, journalistic flair: How I showed that snails use their shells to trap and kill parasites

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg


Barrières bouwen

Een barrière moet voorkomen dat de slakken helemaal niet in de buurt van de plantjes kunnen komen.

Natuurlijke elementen

  • Cacaodoppen (akkelijk zicht!)
  • Sparrennaalden
  • Zeewier
  • Hennepstrooisel
  • Koffiegruis
  • Lavagruis
  • Dolomiet
  • Houtsnippers of boomschors
  • Zaagsel
  • Ongebluste kalk op jouw paadjes

Eierschalen

eierschalen - Tuinhier OudenburgPlanten die snel door slakken aangevreten worden, kun je beschermen door rond de plant een rand van minstens 5 cm met grofgemalen eierschalen aan te brengen. Immers de slakken hebben een kwetsbaar buikweefsel en scherpe materialen zullen irriteren en mogelijks in hun zachte onderkant snijden.
De scherpe randen van eierschalen helpen als een afschrikmiddel, maar alleen als ze schoon en droog zijn.

meer Tuinhier TipTuinhier Tip

  • Probeer bij het pellen van een ei het binnenste membraan te verwijderen om de scherpte van de schalen te bewaren.
  • Voeg regelmatig verse eierschalen toe, vooral na een regenbui. De doeltreffendheid om de slakken tegen te houden is door de regenbui flink verminderd.

meer Tuinhier TipExtra Tuinhier Tip

  • Als de eierschalen verteren, dan bekomen we extra voeding (kalium (K), magnesium (Mg) en andere mineralen) voor de planten. Meer info in het Tuinhier magazine
  • De eierschalen kan je vervangen door gemalen oesterschelpen

Bronnen en meer info:

Mc Gill - Office for Science and Society: Do Egg Shells Prevent Slugs and Snails From Eating My Plants?
The Guarddian: Five steps for gardeners to take control of slugs the natural way
Gardener's peth: The Best Natural Methods to Protect Your Garden from Slugs and Snails
diyeverywhere: Think twice before throwing out your eggshells.

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg


Koffiedik(gruis)

Je kan tegen de slakken een laagje koffiegruis rond je planten strooien. Deze methode is gebaseerd op een onderzoek uit 2002 dat plaatsvond in Hilo, Hawaii. Onderzoekers gebruikten sprays met 1 tot 2 procent cafeïne in een poging om invasieve kikkers onder controle te houden en ontdekten dat in plaats daarvan de slakken werden geëlimineerd (volgens de University of Minnesota Extension).

Koffie bevat niet meer dan ongeveer 0,7 procent cafeïne, wat niet voldoende is om slakken uit te roeien. Hogere concentraties cafeïne kunnen echter effectief zijn bij het afweren van slakken, om ze uit de buurt van uw planten te houden.

Praktische uitvoering

Je kan een laagje koffiedik rond je planten strooien. De kring van koffiedik mag geen openingen hebben en moet tamelijk breed zijn.

Koffiedik(gruis) tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Koffiedik(gruis) tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Koffiedik(gruis) tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Koffiedik(gruis) tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Koffiedik(gruis) tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Koffiedik(gruis) tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Koffiedik(gruis) tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

Beschrijving

  • Omdat de textuur van het koffiedik schurend en korrelig is, vinden slakken het moeilijk om ze over te steken met hun zachte lichaam.
  • De cafeïne in de koffiedik kan giftig zijn voor de slakken.
  • Naaktslakken hebben een hekel aan de geur van koffiedik, dus gaan ze ver weg van het cafeïnegehalte.
  • De chemicaliën in cafeïne kunnen schade aan het zenuwstelsel van de slakken veroorzaken. Als gevolg hiervan ervaren slakken ongecoördineerd kronkelen, onregelmatige hartslagen en verlies van energie.
  • De ingrediënten in koffiedik stimuleren de slijmproductie in slakken. Hierdoor zullen de slakken moeite hebben om over hun slijm te kruipen.

Nadeel

  • Bij regen kan de koffie oplossen
  • Het koffiegruis kan samen met water op de grond een droge harde korst vormen, die water afstotend is. Hierna een voorbeeld van een harde koffiegruislaag bij de bataat. De slakken laten mijn bataat nu met rust.
een harde koffiegruislaag - Koffiedik(gruis) tegen slakken - bataat - Tuinhier Oudenburg een harde koffiegruislaag - Koffiedik(gruis) tegen slakken - Tuinhier Oudenburg een harde koffiegruislaag - Koffiedik(gruis) tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

meer Tuinhier TipTuinhier Tip

  • De cafeïne kan het onkruid onderdrukken en de schimmelpathogenen elimineren.
  • De cafeïne kan zelfs huisdieren zoals katten, honden en konijnen weghouden, waardoor kan de schade aan de tuin tot een minimum worden beperkt.
  • Het koffiegruis bevat stikstof, fosfor en kalium, waardoor het een uitstekende meststof is
  • meer Tuinhier TipExtra tuinhier Tip
    • Strooi geen koffiegruis op de plantenbladeren, waar nuttige insecten aanwezig kunnen zijn.

    Bronnen en bijkomende info:

    Natue -Coffee breaks slugs

    SFGATE How to Kill Slugs With Caffeine

    Will Coffee Grounds Deter Slugs?

    slughelp.com Coffee Grounds Against Slugs and Snails: Do They Really Work?

    Houtas

    Je kan ook tegen de slakken een laagje houtas rond je planten strooien. De kring van houtas mag geen openingen hebben en moet tamelijk breed zijn. Zorg bij het verspreiden van de houtas, dat het niet op bladeren en bloemen komt. Een dunne laag houtas kan door de vochtigheid van de dauw de bladeren laten verbranden.

    meer Tuinhier TipTuinhier Tip

    Na regen of irrigatie de barrière vernieuwen, want vochtige houtas verliest zijn afschrikkende werking, om slakken tegen te houden. 

    Houtassen tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Houtassen tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Houtassen tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Houtassen tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Houtassen tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

    meer Tuinhier TipExtra tuinhier Tip
    • Houtassen bevatten het mineraal kalk, kalium, fosfor en spoorelementen.
      • Kalium (K)zorgt voor de stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte.
      • Fosfor(P) zorgt voor de ontwikkeling van de wortels van de planten, de schitterende bloem- en mooie vruchtvorming.
      • De spoorelementen spelen namelijk een belangrijke rol bij het stofwisselingssysteem en bij een aantal enzymatische reacties die in de plant plaatsvinden.
    • Met houtas niet overdijven!

    De samenstelling van organische meststoffen wordt op een praktische en eenvoudige manier in het Tuinhier magazine voorgesteld

    Bronnen en bijkomende info:
    Michigan State University Extension
    De green mountain gardener ( University of Vermont Extension - Department of Plant and Soil Science )
    Woodheat bio
    University of Wisconsin-Madison - Wisconsin Horticulture - Division of extention: Using Wood Ash in the Home Garden
    Oxford academic - Wood ash use in forestry
    University of Saskatchewan - College of Agriculture and Bioresources - Gardening at USask: Using wood ash in the garden

    Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg


    Slakken beschermringen

    Doe het zelf

    • Neem een plastiek fles (bv van water) van 1,5 á 2 liter en verwijder kraag en bodem.
    • Plaats de bekomen plastiek koker over het jonge plantje.
    • Een plastiek afschermdeksel kan je ook gebruiken en bovenaan een rechthoekige opening insnijden.
    Preventie voor slakken - Tuinhier Oudenburg Preventie voor slakken - Tuinhier Oudenburg Preventie voor slakken - Tuinhier Oudenburg Preventie voor slakken - Tuinhier Oudenburg Preventie voor slakken - Tuinhier Oudenburg Preventie voor slakken - Tuinhier Oudenburg

    Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg


    • Een betere oplossing voor de natuur is een barrière van karton vervaardigen. Want een tuinhierder gebruikt niet graag plastiek en karton is beter voor de natuur. Verwijder op het karton de plastiekband en de nietjes, zodat dergelijke elementen niet in de natuur komen.
    • Met een scherp mes snij je een strook van ±15 cm hoog.
    • Maak een grote ronde cirkel met de strook karton
    • Druk de kartonnen strook in de losse aarde rond het jonge plantjes.
    • Gebruik hard en tamelijk dik karton.
    Kartonnen preventie tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Kartonnen preventie tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Kartonnen preventie tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Kartonnen preventie tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Kartonnen preventie tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

    In de betere tuincentra

    De groene, transparante kunststof ringen beschermen de zaailingen, de stekjes en de jonge planten tegen naaktslakken en huisjesslakken. Eenvoudig te plaatsen door de slakkenbeschermingsring in de bodem te duwen. In dezelfde reeks komen de plantenkraag, de plantenhoed, plantenstolp, de kweekklok en het slakkenhek voor.

    slakkenbeschermingring - Tuinhier Oudenburg slakkenbeschermingring - Tuinhier Oudenburg plantenstolp tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

    Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg


    Koperband (-tape)

    Hoe werkt een koperband?

    De slakken houden niet van koper vanwege een reactie tussen hun slijm en het koper. Hierdoor krijgt de slak een nare elektro-neurale signaal dat aanvoelt als een elektrische schok. Wanneer de slakken met de koperband in contact komen, worden ze afgestoten en zullen ze wegkruipen.

    Constructie

    Plaats de kopertape langs de rand van uw plantenpotten, om de slakken te weren. De koperband moet wel voldoende breed (5 cm) zijn. Als je liever met smallere tape werkt, kun je meerdere stukken naast elkaar plakken om een bredere barrière te creëren. Een goede vuistregel is hoe breder het koperen obstakel, hoe groter de effectiviteit.
    Plakband plakt immers niet op alle ondergronden even goed. Daarom kan het handig zijn om eerst dubbelzijdige montagetape op het buitenoppervlak te bevestigen. Met deze extra tape krijgt de koperband een goede ondersteuning.
    Op hout worden meestal kopernagels gebruikt, om de koperband te bevestigen.
    Koperband - Tuinhier Oudenburg Kopernagels - Tuinhier Oudenburg Dubbele koperband rond bloempot - Arion rufus/vulgaris - Tuinhier Oudenburg Dubbele koperband - plantenbak - Arion rufus/vulgaris - Tuinhier Oudenburg

    meer Tuinhier TipTuinhier Tip

    • De koperband werkt beter tegen slakken, wanneer de oxidatielaag wordt verwijderd. Door de zuurstof in de lucht komt op de koperband een grijsgroene laag, nl. de oxidatielaag. Regelmatig de koperband reinigen met azijn, zodat de oxidatielaag is verdwenen.
    • De koperband is effectiever op een verticaal oppervlak dan op een horizontaal oppervlakte. Vertikale montage van de koperband heeft bij de Tuinhierder de voorkeur.

    De koperband wordt veel gebruikt bij bloembakken, potten en plantenbakken.

    Bronnen en meer info
    University of California & Agriculture Natural Resources: Pests in Gardens and Landscapes
    Happy DIY Home, the home and garden authority - San Fransisco: Happy DIY Home, the home and garden authority by Jo Miller - New Zealand
    University of California - California Snails and Slugs: Barriers
    Slughelp: Copper Against Slugs and Snails: Does It Work? Huffpost: Why Are Snails and Slugs Repelled by Copper?
    University of Hawaiˋi at MānoaCollege of Tropical Agriculture and Human Resources: Evaluation of Non-Chemical Deterrents to Repel Slugs

    Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg


    Slakkenschrikdraad

    Net zoals schrikdraad voor koeien wordt gebruikt kan dit bij de slakken eveneens worden gebruikt. Bij de slakken is een batterij van 9 Volt reeds voldoende. Hogerig spanning dan 9 Volt werd niet uitgetest en wordt door Tuinhier Oudenburg wegens veiligheidsreden afgeraden. Indien u toch een hoger voltage dan 9 Volt gebruikt kan Tuinhier Oudenburg niet verantwoordelijk worden gesteld.

    Principe slakkenschrikdraad - Tuinhier OudenburgPrincipe

    Twee dicht naast elkaar liggende draden. De ene draad is verbonden met de positieve klem (plus-klem) van de 9 V (Volt) batterij. De andere draad ligt aan de negatieve klem (min-klem) van de 9 V (Volt) batterij.
    De slak krijgt een electrische schok wanneer de twee draden tegelijk worden aangeraakt. Langzaam kruipt de slak weg. Een biologische manier om slakken tegen te houden.

    Om de kleine naaktslakken (bv. de gevlekte akkerslak (Deroceras reticulatum)) eveneens tegen te houden is het aan te raden 4 draden te gebruiken i.p.v. 2 draden.

    Als proefopstelling hebben wij een betonnen plantenbak genomen. Vier koperdraden naast elkaar (die elkaar niet raken) die op de boord werden aangebracht en verbonden met een 9 V batterij.

    Benodigdheden

    • koperdraad of gegalvaniseerde ijzerdraad
    • 9 Volt batterij
    • 9 Volt clip
    • Soldeerbout plus soldeertin
    • krimpkous
    • electricien kleefband
    • spatwaterdicht doosje
    • lijnpistool
    • titan en nietjes (enkel wanneer ondergrond hout is)
    9 Volt batterij - Tuinhier Oudenburg Clip 9 Volt batterij - Tuinhier Oudenburg Clip 9 Volt batterij - Tuinhier Oudenburg gegalvaniseerde draad - Tuinhier Oudenburg Spatwaterdichte doosje - Tuinhier Oudenburg Electricien kleefband - Tuinhier Oudenburg Krimpkous - Tuinhier Oudenburg Titan plus nietjes - Tuinhier Oudenburg Soldeerbout plus tin - Tuinhier Oudenburg Lijmpistool - Tuinhier Oudenburg

    Werkwijze

    • De 4 koperdraden naast elkaar op de boord met een lijmpistool vastlijnen.
    • Met de soldeerbout een gaatje in de spatwaterdichte doosje boren
    • De draad aansluiten en eventueel aan elkaar solderen. Een lusterklem kan je gebruiken i.p.v. het solderen.
    • De spatwaterdichte doosje aan de plantenbak lijmen
    • De plantenbak vullen met teeltaarde en de planten uitplanten
    • Het plaatsen van de 9 V batterij
    • De slakken schrikdraad is nu actief
    Principe schema slakkenschrikdraad - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

    meer Tuinhier TipTuinhier Tip

    De spatvrije doosje met het gaatje naar beneden monteren. Het gaatje niet afdichten met selicone, anders kan het condensvocht niet weglopen.

    Principe schema slakkenschrikdraad - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

    De slakkenschrikdraad activeren en de plantjes uit de kartonnen eiertray (klikken) in de plantenbak uitplanten

    Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

    Evaluatie

    Na drie dagen is de koperdraad geoxideerd, m.a.w. groen worden. De plantjes zijn niet door slakken opgeeten

    Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Schrikdraad tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

    Na vier weken zijn alle nog plantjes intakt gebleven. Geen enkele slak werd in de plantenbak waargenomen.

    meer Tuinhier TipExtra Tuinhier Tip

    Gebruik vertinde koperdraad of gegalvaniseerde ijzerdraad als geleiders, zo vermijdt je oxidatie.

    Bronnen en meer info:
    Spanish Journal of Agricultural Research: The effectiveness of electrified fencing using copper electrodes for slug (Airon spp.) control with direct electric current and voltage
    University of Hawaiˋi at MānoaCollege of Tropical Agriculture and Human Resources: Evaluation of Non-Chemical Deterrents to Repel Slugs
    Boek: Best of Growing Edge: Popular Hydroponics and Gardening for Small Commercial Growers door dhr. Tom Alexander en mevr. Amy Knutson blz. 138
    Living Center Oregon: Permaculture Fabric Organic Food Bed

    Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

     

    Lokmiddelen

    Natuurlijke elementen

    Bladeren

    U kunt slakken lokken met rabarberbladeren of hostabaderen. Je kan ook de schillen van een meloen of pompoen gebruiken. Leg deze op een hoopje in uw tuin en kijk iedere dag even of er slakken onder zitten, om deze vervolgens verderop uit te zetten. Immers slakken dienen als voedsel voor een groot aantal diersoorten.

    enkele rabarberbladeren - Tuinhier Oudenburg enkele rabarberbladeren - Tuinhier Oudenburg naaktslakken onder de rabarberbladeren - Tuinhier Oudenburg naaktslakken onder de rabarberbladeren - Tuinhier Oudenburg naaktslakken onder de rabarberbladeren - Tuinhier Oudenburg naaktslakken onder de rabarberbladeren - Tuinhier Oudenburg

    Houten plank

    Een houten plank op de grond leggen en elke morgen de slakken verwijderen.

    enkele naakslakken onder de houten plank - Tuinhier Oudenburg enkele naakslakken onder de houten plank - Tuinhier Oudenburg enkele naakslakken onder de houten plank - Tuinhier Oudenburg enkele naakslakken onder de houten plank - Tuinhier Oudenburg enkele naakslakken onder de houten plank - Tuinhier Oudenburg

    Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

    Een slakkenval met bier

    slakkenval - Tuinhier OudenburgEen goede slakkenval maakt de tuinhierder zelf door een confituurpotje of kommetje met bier te plaatsen: de slakken kruipen erin en verdrinken. Graaf de val niet helemaal in, anders dood je ook andere dieren. De slakken kruipen wel langs het confituurpotje omhoog. Slakken worden aangetrokken door de gist in bier, dus zet ondiepe schalen in de tuin. De slakken zullen het bier drinken, dronken worden en verdrinken. Dit is een gebruikelijke manier waarop tuinhierders landslakken uit hun tuinen verwijderen, nl. met bier

    Colorado State University - Academisch onderzoek in 1987

    Logo Colorado state university extentionVolgens onderzoek van de Colorado State University houden slakken van bier. Ze worden er onverbiddelijk toe aangetrokken. Een slakkenexpert aan de Colorado State University, Whitney Cranshaw, deed in 1987 een bierproeverij voor slakken, waarbij in acht weken tijd 4.000 werden gedood in naam van wetenschappelijk onderzoek. De slakken schuiven naar de potten bier, worden dronken, vallen erin en verdrinken. (Klein en Wenner)

    Colorado State University - Bijkomende academisch onderzoek in 2008

    Het doel van het onderzoek is uitmaken voor welk component in het bier worden de slakken aangetrokken.
    Het bier bestaat uit volgende componenten:

    • ethanol
    • water
    • gist
    • suiker
    Y-kamer slakken demonstratieOm dit te onderzoeken, had een Amerikaans team een experiment met een Y-profiel structuur uitgevoerd. De figuur is een reproductie van de test opstelling.
    De slakken introduceerden we gist in één arm van de Y-kamer en water, ethanol en suiker één voor één in de andere arm. Wat ze zagen was dat de slakken altijd naar de gist zouden gaan en helemaal niet aangetrokken werden door de inhoud van de andere arm.
    Besluit: Het is niet de alcohol, maar de gist in het bier dat de slakken aantrekt. De alcohol verwart de slakken gewoon en maakt het moeilijker voor de slakken, om uit de potval met het bier te klimmen.

    Praktische uitvoering van slakkenval met bier

    Vuistregel slakkenval met bier - Tuinhier OudenburgBegraaf de confituurpot in de grond, zodat ongeveer 2,5 cm boven het grondniveau uitsteekt. Hierdoor vallen de andere insecten (bv. loopkever) of kikkers en padden niet in het bier. De slak kruipt zonder probleem naar boven. De confituurpot wordt tot halverwege met bier gevuld.
    Een regenbescherming (afdakje) boven de confituurpot is aan te raden. De regen verdunt het bier en de geur van de gist neemt af.

    Als alternatief voor bier kun je twee eetlepels bloem, een halve theelepel bakkersgist, een theelepel suiker en twee kopjes warm water mengen. Sommige recepten bevatten geen bloem, dus je kunt het misschien weglaten als je er geen hebt.

    Benodigheden
    • Confituurpotje
    • ofwel plastiek potje
    • ofwel een aangekocht slakken potje met afdakje.
    • een zelf gemaakt afdakje (regenbescherming)

    De componenten

    bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg afdakje - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg afdakje - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg afdakje - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg afdakje - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg afdakje - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

    De uitvoering

    bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Plaatsen van het afdakje - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Plaatsen van het afdakje - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Vullen met gistrijnk bier - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Vullen met gistrijnk bier - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Vullen met gistrijnk bier - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Vullen met gistrijnk bier - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg Vullen met gistrijnk bier - bier tegen slakken - Tuinhier Oudenburg

    meer Tuinhier TipTuinhier Tip
    • Haal de dode slakken uit het bier. De geur van een dode slak kan andere slakken afschrikken.
    • Het bier zal na verloop van tijd zijn kracht verliezen, dus je moet het oude bier om de paar dagen uitgieten en met nieuw bier vervangen.
    • Voeg wat gist toe om de val aantrekkelijker te maken. Een paar snufjes bakkersgist kunnen de val nog aantrekkelijker maken voor tuinslakken. Strooi de gist over het bier en meng het er met een lepel door. De geur van de gist wordt sterker en dus de aantrekkingskracht voor de slakken ook.
    • 1 confituurpotje plaatsen in een serre is te weinig. Wij raden aan minstens een slakkenval per lopende meter plaatsen.
    • Slakken bestrijden door verdrinking is veel beter dan chemische producten. Immers de chemische producten zijn slecht voor het milieu.

    Bronnen en meer info:

    Colorado state university: slugs
    Colorado state university: insect
    Gardening: Killing Slugs With Beer: How To Make A Beer Slug Trap
    Blogging about animal behaviour (2010): Are snails drunkards?
    Quora: Why are slugs and snails attracted to beer?
    College of Agricult & Life Sciences: s

    Bijkomende referenties: NMV (Nederlandse Malacologische Vereniging), Stichting Anemoon, Inbo (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek)

    Mijn dank gaat uit naar de spontane internationale medewerking met NMV (Nederlandse Malacologische Vereniging). Ter toelichting: Malacologie is de studie van weekdieren. Het is een chique naam die in het verleden zo bepaald werd, maar niet erg toegankelijk is.

    De creativiteit van een tuinhierder is vooruitstrevend en milieu vriendelijk.
    Slakken op een biologische manier behandelen, betekent een betere natuurlijk leefmilieu.

    Wij zijn goed bezig!



    logo Tuinhier Oudenburg