facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Tuinieren in moestuinbakken - Tuinhier Oudenburg "Tuinieren in moestuinbakken"


Derde plantenruil - Tuinhier Oudenburg "Derde plantenruil"


Vergeten groenten - Tuinhier Oudenburg "Vergeten groenten"


 
Terminologie Tuinhier Oudenburg

Tuinhier Tip! | Terminologie

 

 

Wat is biodiversiteit?

bloem en vlinder - Tuinhier OudenburgDe biodiversiteit gaat over de verscheidenheid aan plant- en diersoorten die leven op aarde. In het woord ‘biodiversiteit’ kan je twee woorden onderscheiden.

 • bio vertegenwoordigt 'het leven'
 • diversiteit vertegenwoordigt 'verscheidenheid'.

Het woord biodiversiteit betekent dus: de verscheidenheid aan alle levende wezens, planten, dieren, vissen en micro-organismen.

Hoe biodiversiteit in je eigen tuin creeëren?

 • creeër nest-, schuil- en voedselmogelijkheden (insectenhotel)
 • bloemzaden van ecostijl - vlinders en bijen zijn er dol op
 • verbetert de biodiversiteit in uw bodem (gebruik organische meststof)

Een tuin vol bloemen, vlinders, bijen en insecten is een wereld aan diversiteit.

Wat is de ecologische voetafdruk?

de ecologische voetafdruk - Tuinhier OudenburgDe ecologische voetafdruk betekent de oppervlakte aarde die we elk jaar gebruiken. België heeft de vijfde grootste ecologische voetafdruk ter wereld. Hoe kunnen wij hier een steentje aan bijdragen.

Een voorbeeld: Seizoens gebonden groenten eten. Bijna alle groentesoorten zijn gebonden aan een bepaalde groeiperiode in het jaar...


Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

Wat is de korte keten?

de korte keten - Tuinhier OudenburgKorte keten betekent rechtstreeks bij producenten (de boeren of tuinierders) kopen. Op die manier paseren wij weinig of geen tussenschakels en komen onze groenten en fruit via de kortste weg van bij de boer tot op je bord terecht komt. Goed voor de boer, die een eerlijke prijs ontvangt. Korte keten heeft dan ook alleen maar voordelen. 
 • Meer contact tussen de koper en de verkoper (de boer of de tuinierder)
 • Zo weinig mogelijk schakels tussen de koper en de verkoper (de boer of de tuinierder)
 • Een eerlijke prijs voor de boer (de tuinierder)
 • Stimuleren van de lokale economie

 

Wat is permacultuur?

permacultuupr - Tuinhier OudenburgEen permacultuur tuin is permanent, deze tuin kan 100 jaar oud worden en meer... De permacultuur tuin is een duurzame onderhoudsvrije moestuin. De tuin wordt onderverdeeld in verhoogde bedden. De permacultuur bestaat uit drie basisprincipes:

 • grond beschermen door mulch
 • de bodem laten rusten (vooral niet spitten!!)
 • afwissseling van teelten (diversiteit)

Wat is etnobotanie?

etnobotanie - Tuinhier OudenburgEtnobotanie is de studie van de relatie tussen planten en mensen. Het is afgeleid van "etno" (studie van mensen) en "botanie" (studie van planten).

De rol van planten in de menselijke cultuur.

 

Wat is IPM (Integrated Pest Management)?

De Nederlandse naam is geïntegreerde gewasbescherming of geïntegreerde bestrijding

I.P.M. is geen standaard voorschrift. Het is een correcte manier van werken bij plaagdierbeheersing. Voor opdrachtgevers betekent dit dat het onderdeel is of moet worden van de totale bedrijfsvoering. I.P.M. dient nu te worden toegepast bij het gebruik van biociden buiten. Biociden zijn geen onschuldige producten.(bio = leven, cide = vernietig) Biociden bestrijden schadelijke organismen via chemische of biologische weg.

Wat is een natuurlijk leefmileu?

De natuurlijke leefomgeving van de mens, die hij nodig heeft om te kunnen voortbestaan. Het natuurlijk leefmilieu omvat het water, de bodem, de lucht en de ecologische samenhang van deze milieucomponenten.

word lid van Tuinhier Oudenburg

Wat is companion planting?

kruiden - combinatieteelt - Tuinhier OudeburgJe weet het wel. In de kantoortuin geeft die ene buurman je extra motivatie, terwijl een andere collega alle energie uit je weg lijkt te slurpen. Zo gaat het in een echte tuin eigenlijk ook. Companion planting of combinatieteelt betekent dat je planten bij elkaar zet die elkaar naar een hoger plan tillen

Meer info in het Tuinhier magazine november 2021 op pagina 22 en 23: "Combinatieteelt in de moestuin: goede buren, slechte buren".

Meer info in het Tuinhier magazine juli 2021 op pagina 22 en 23: "Metgezelplnten: een natuurlijke hulp in de tuin".

Wat is stikstoffixatie?

Stikstoffixatie is het chemisch vastleggen door bacteriën van gasvormige distikstof (N2) uit de lucht, in stikstofverbindingen die als voedingsstoffen door planten worden gebruikt. Het element stikstof (N) is in gebonden vorm nodig voor de aanmaak door de plant van biomoleculen, met name aminozuren (en van daaruit eiwitten) en DNA. Het gas distikstof kan - anders dan koolstofdioxide bij de fotosynthese - niet direct door planten uit de lucht worden opgenomen.

 logo Tuinhier Oudenburg