facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Tuinieren in moestuinbakken - Tuinhier Oudenburg "Tuinieren in moestuinbakken"


Derde plantenruil - Tuinhier Oudenburg "Derde plantenruil"


Vergeten groenten - Tuinhier Oudenburg "Vergeten groenten"


 

Workshop deel 1 "Enten van perenbomen"

Enkele sfeerfoto's (klikken)

OPGEPAST: de workshop deel 1 "Enten van perenbomen" is voorbij!

Tuinhier Oudenburg redt de Pyrus communis 'Mahieupeer', Pyrus communis 'Wilma', Pyrus communis 'Beurré Chaboceau' - Jefkespeer, Jefke’s peer en Pyrus communis 'Saint Remy' - Tuinhier Oudenburg

Fruit met een hart
is
het redden waard.

Workshop deel 2 "Enten van appelbomen" neemt plaats op zaterdag 16 maart 2024 tussen 14u00 en 16u00

Verzorgen van fruitbomen - Tuinhier OudenburgDe workshop deel 1 "Enten van perenbomen" neemt plaats op zaterdag 9 maart 2023 tussen 9u30 en 11u30 in de Hovenierstuin Annoeba, Akkerstraat 54, 8460 Oudenburg. Deze workshop is in samenwerking met NBS (Nationale Boomgaardenstichting) en met Erfgoedkring Oudenburg.

Workshop 'Enten van perenvariëteiten' - Tuinhier Oudenburg
Boek een afspraak in je agenda

Voordrachtgever: dhr. Angelo Dewitte

Vier erfgoed fruitvariëriteiten worden door Tuinhier Oudenburg aangeboden. Wij willen de niet commerciële lokale fruitvariëriteiten een nieuw leven geven.

Tuinhier Oudenburg redt:

Je kan voor € 2 een niet commerciële en zeldzaam lokaal fruitboompje meenemen of misschien meer dan 1 fruitboompje...
Bij de laagstam wordt mogelijk geboden om eventueel voor de onderstam Pyrodwarf (€6) te kiezen.

Logo Erfgoedkring OudenburgIn samenwerking met de Erfgoedkring Oudenburg en met de NBS (Nationale Boomgaardenstichting) worden de oude fruitbomen in de kijker geplaatst.

Workshop Enten van fruitbomen - Tuinhier OudenburgHeb je altijd al de droom gehad om je eigen fruitbomen te kweken? Of het nu is om je favoriete variëteit te behouden of om een boom te creëren die perfect in je tuin past, nu is het moment om te leren en volledige controle te hebben over hoe je jouw ideale fruitboom wilt laten groeien.

Het kweken van je eigen fruitboom is een boeiend avontuur. Door zorgvuldig de juiste onderstammen en rassen te selecteren, kun je al binnen drie jaar genieten van je eerste oogst peren. Door te kiezen voor resistente rassen, kun je zelfs hoogwaardige handperen telen, rechtstreeks uit je eigen tuin!

Vraag je je af hoe je deze vaardigheden kunt aanleren? Het enten van fruitbomen is een kunst die je echt moet oefenen en in de praktijk moet brengen. Ontdek nu hoe je deze technieken onder de knie kunt krijgen en je eigen fruitboomdromen kunt verwezenlijken!

Entmateriaal verzamelen

Regi (Reginald) Mahieu (zoon van Willy Mahieu) zal in januari entmateriaal van de verschillende variëriteiten nemen. Het entmaterieel wordt in een plastieken zak gestoken met entgatjes in vochtige teeltaarde. De plastieken zak wordt in de koelkast geplaatst. Vooraf zal het fruit uit de koelkast worden verwijderd. Door het fruit is er ethyleen (een rijpingsgas) aanwezig en de knoppen zouden kunnen uitlopen! Dat willen we niet bij ons entmatriaal.

Deelname voorwaarden(klikken)
Onderstamsoorten en te enten fruitsoorten - fruitabcAltijd al willen weten hoe een fruitboom in mekaar zit en hoe je ze kan vermeerderen d.m.v. enten? Kom dan op zaterdag 9 maart tussen 9u30 en 11u30 naar de Workshop enten van fruitbomen in Hovenierstuin Annoëba, Akkerstraat 54, 8460 Oudenburg. Tijdens deze workshop wordt uitvoerig uitgelegd hoe je je eigen boompje kan maken en tevens kan je hier ook terecht voor enthout van oude streekgebonden perenvariëteiten. Uiteraard kun je ook zelf aan de slag gaan.Angelo Dewitte - NBS
Angelo Dewitte

Sinds enkele jaren werkt dhr. Angelo Dewitte in het expertisecentrum agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES aan de ontwikkeling van innovatieve gewassen.

Hij is ook docent bij de NBS (Nationale Boomgaardenstichting).


Deelname voorwaarden

  • Je moet inschrijven voor de Workshop "Enten van perenbomen" en dit wegens een beperkt aantal plaatsen.
  • Als lid van Tuinhier Oudenburg of een andere tuinhier vereniging of van de NBS (Nationale Boomgaardenstichting)) of van de Erfgoedkring Oudenburg kan je gratis bij Tuinhier Oudenburg(klikken) inschrijven
  • Voor de niet leden van een Tuinhier vereniging of van de NBS (Nationale Boomgaardenstichting) of van de Erfgoedkring Oudenburg is de kostprijs € 10. Na het ontvangen van de administrative kost ben je ingeschreven.
  • De inschrijving eindigt op donderdag 6 maart 2024.
  • Inschrijving kan gebeuren via het inschrijvingsform of via email admin@tuinhier-oudenburg.be.
  • Eén fruitboompje (onderstam + ent) kost € 2 (Pyrodwarf = € 6) en ter plaatse te vereffenen
  • Het aantal enten van perenvariëteiten zijn beperkt, bij gebrek wordt een alternatieve fruitboom door de NBS (Nationale Boomgaardenstichting) aangeboden. Bij een tekort aan enten is de volgorde van het inschrijven voor enten van de voorvermelde fruitbomen van belang. Stad Oudenburg heeft het voorrecht op 2 enten van elke perenvariëteiten.. Deze fruitbomen worden later op volkstuinpark geplant.
  • Heb je zelf een entmes, breng deze gerust mee. Stanley mesjes of breekmessen worden ten stelligste afgeraden en dit voor de veiligheid. De instructeur zal een entmes uitlenen.
  • Indien nog plaatsen vrij, wordt de mogelijkheid geboden om ter plaatse in te schrijven. De kans bestaat dus dat niet ingeschreven tuinierders niet kunnen deelnemen.
  • Het aantal plaatsen voor de workshop "Enten van perenbomen zijn beperkt.

Workshop deel 2 "Enten van appelbomen" neemt plaats op zaterdag 16 maart 2024 tussen 14u00 en 16u00logo Tuinhier Oudenburg