facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Workshop deel 1: Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg "Workshop deel 1 Enten van perenbomen"


De tuin klimaat bestendig maken - Tuinhier Oudenburg "De tuin klimaat bestendig maken"


 

Tuinhier Tip!

Perenrassen - Levend erfgoed

Maak je keuze:

Mahieupeer Jekespeer Wilma  Saint Remy

Pyrus communis 'Saint Remy'

Heilige Remy, Bellissime d’Hiver, Kanonballen

Stoofperen Saint Remy De perenboom (Pyrus Saint Remy), ook wel bekend als de Heilige Remy of de Bellissime d’Hiver, staat bekend om het leveren van een van de beste stoofperen. Deze zelfbestuivende boom heeft geen andere perenboom in de buurt nodig om vruchten te dragen. De vruchten zijn groot en zwaar, ze zijn rond en lijken op tolletjes, met lichte bobbels rond het steeltje. De schil is eerst donkergroen en wordt bij rijpheid okergeel met bruinrode kleur aan de kant die naar de zon gericht is, en grijs en bruin-geel gestippeld over het hele oppervlak. De steel is middelmatig lang, dik en wordt dikker naar de basis toe, en zit niet diep vast. Het vruchtvlees is wit, enigszins knapperig en sappig, zoet maar ook een beetje wrang. De peren zijn heel hard, waardoor ze in Antwerpen de bijnaam "Kanonballen" hebben gekregen.

Bloesem Saint RemyDeze peer komt oorspronkelijk uit het Land van Herve in Luik. Hij werd daar in 1838 door een tuinman genaamd Lequarré gevonden, in de plaats Saint-Remy. Pas in 1882 werd deze plant voor de handel beschikbaar gesteld.

Opvallende kenmerken zijn de snelle groei en het grote aantal vruchten per oogst. Belangrijk om te weten is dat de Saint Remy stoofpeer niet direct geconsumeerd dient te worden. Met een lange houdbaarheid is deze peer ideaal om te koken. De bloei begint met witte bloemetjes in maart of april, en de oogst vindt plaats in oktober. Van december tot mei kunnen de stoofperen bereid en geconsumeerd worden. De boom gedijt goed in een voedingsrijke bodem en kan zowel in kleine tuinen als boomgaarden geplant worden, met een maximale hoogte van ongeveer twaalf meter.

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

Pyrus communis 'Saint Remy' - Oud vissershuis - Tuinhier OudenburgNa het plukken van de vruchten is snoeien belangrijk. Bij overmatige productie van peren is het uitdunnen van de boom aan te raden. Dit verbetert de kwaliteit van de Saint Remy stoofperen en voorkomt het breken van takken. Na het snoeien is bemesting van de perenboom essentieel voor een gezonde groei en opbrengst.
logo Tuinhier Oudenburg