facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Workshop deel 1: Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg "Workshop deel 1 Enten van perenbomen"


De tuin klimaat bestendig maken - Tuinhier Oudenburg "De tuin klimaat bestendig maken"


 

Tuinhier Tip!

Perenrassen - Levend erfgoed

Maak je keuze:

Mahieupeer Jekespeer Wilma  Saint Remy

Pyrus communis 'Beurré Chaboceau'

Jefkespeer, Jefke’s peer

Het oogsten van peren - Tuinhier OudenburgDe Jefkespeer is een authentiek Vlaams perenras met een prachtige, rustieke uitstraling. Deze perenboom kenmerkt zich door zijn sterke groei en weerstand tegen schurft. De kleine, sappige peren die hij voortbrengt, zijn verrukkelijk zoet van smaak. De Jefkespeer heeft een schitterende goudgele kleur en kan tot in september en oktober bewaard worden. Een ware traktatie voor liefhebbers van unieke peren!

Herkomst

Beurré Chaboceau, beter bekend als Jefke's Peer of Jefke Javelin, is een variëteit van getinte peren met een compacte vorm. Deze peer werd door Provost Jean Pameleirre in het decanaat van de Premonstratensians of Witherendreef in Ninove gekweekt. Hij was tevens pastoor van de kerk van St. Peter in Denderwindeke en had een hovenier Jozef (Jef) Thiébaut. Jef gebruikte een wilde zaailing als onderstam voor het enten van de perenboom. De ent werd gelijk met de bodem geplaatst, wat betekent dat de plaats waar de ent van de gewenste peer werd gehecht, op dezelfde hoogte zat als de bodem. Door het succesvol verspreiden van deze geënte peer, werd de naam Jef aan deze variëteit van peren verbonden.

Tijdens de Franse Revolutie in de Denderstreek werden kerkelijke goederen verkocht en een notaris genaamd Jean-Francois Chaboceau van Ninove was hierbij betrokken. Hij kocht het decanaat met boomgaard, en de perenboom die daar groeide, werd naar hem vernoemd als 'Beurré Chaboceau'.

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

Pyrus communis 'Beurré Chaboceau' - JefkespeerDe dynamiek tussen de Franse taal van de rijke bourgeoisie en het Nederlands dat door het gewone volk werd gesproken, weerspiegelt de sociale en culturele breuk die gepaard ging met deze historische gebeurtenis. Het behoud van de naam 'Jefke's peer' door het gewone volk illustreert ook de weerstand tegen veranderingen en het behoud van lokale identiteit te midden van revolutionaire verschuivingen.

Jefke’s peer is een bronskleurig en een vrij kort perenras. Het vruchtvlees is fijn en sappig, zowel rauw als gekookt smaak de 'Jefkespeer' uitstekend. De oogst vindt plaats in september, met een opslagperiode van ongeveer 15 dagen. De Jefkespeer staat bekend om zijn grote windvastheid, bestendigheid tegen schurft en zijn sterke groei.


Kenmerken van 'Jefke's Peer':

  • Klein, ruw, dik, bronskleurig fruit.
  • Fijn vlees, sappig goed, rauw, maar een goede kookpeer.
  • Oogst in september,
  • Goede stuifmeel verspreider
  • Zeer resistent tegen schurft.

De Jefkespeer is rijp is eind september, begin oktober, en het ras is ideaal voor het planten in een boomgaard of in een lokale tuin.
logo Tuinhier Oudenburg