facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Tuinieren in moestuinbakken - Tuinhier Oudenburg "Tuinieren in moestuinbakken"


Derde plantenruil - Tuinhier Oudenburg "Derde plantenruil"


Vergeten groenten - Tuinhier Oudenburg "Vergeten groenten"


 

Tuinhier Tip!

Bonen

Nieuwjaarsreceptie - Tuinhier OudenburgNieuwjaarsreceptie met voordracht "Alles over bonen: De biologische bonen teelt (klikken)" neemt plaats op donderdag 11 januari in het LDC Biezenbilk (Kleine polyvalente zaal) in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg om 19u30 tot 21u30.
Iedereen is welkom, want de natuur is van iedereen.

Maak je keuze:

Bonen Soorten Planten   Stok- of struikbonen

Bescherming Klimaat Bio-Teelt

Nieuwjaarsreceptie - Tuinhier OudenburgNieuwjaarsreceptie met voordracht "Alles over bonen: De biologische bonen teelt (klikken)" neemt plaats op donderdag 11 januari in het LDC Biezenbilk (Kleine polyvalente zaal) in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg om 19u30 tot 21u30.
Iedereen is welkom, want de natuur is van iedereen.

Bonen

Wat zijn struikbonen?

struikbonen - prinsessenboontjes - Tuinhier OudenburgBoontjes zijn altijd lekker om te eten met of zonder peul. Het leuke is dat er verschillende kleuren en soorten boontjes bestaan: groene, gele, paarse. Tegenwoordig kunnen bepaalde bonen beter tegen nat en koud weer. Je hebt hoge soorten en lage soorten. Alle bonenrassen krijgen leuke bloemen!

bonen met leuke bloemen - Tuinhier Oudenburg bonen met leuke bloemen - Tuinhier Oudenburgbonen met leuke bloemen - Tuinhier Oudenburg bonen met leuke bloemen - Tuinhier Oudenburg

Als je op zoek bent naar een gemakkelijk te kweken groente die net zo populair is als tomaten, probeer dan sperziebonen te kweken . Het kweken van sperziebonen is zo eenvoudig dat zelfs tuiniers met geen ervaring, succesvol zullen zijn. De sleutel is om te wachten tot de grond lekker warm is. Zelfs kinderen kunnen meehelpen. Plant een bonenzaadje en het zal hoogstwaarschijnlijk groeien en je een genereuze oogst geven, met heel weinig werk van jouw kant.

meer Tuinhier TipTuinhier Tip

Struikbonen -Tuinhier OudenburgStruikbonen zijn geen ranken maar kleine plantjes die zonder steun rechtop staan. Ze zijn gemakkelijk te kweken en vaak productief, en produceren na ongeveer zes of zeven weken peulen.

Rode bonen - Tuinhier OudenburgWeinig tuiniers hebben een moestuin zonder bonen . Deze vruchtgroente heeft alle kwaliteiten: vrij gemakkelijk te slagen, het is productief en er kan op vele manieren van worden genoten. Dat is normaal aangezien het zelf veelzijdig is, dwerg of klimmend, peul of zaadje , groen, geel, paars, rood, zwart, lang of kort...

bonen met leuke bloemen in een bloembak - Tuinhier OudenburgBonen zijn een ideale groente voor een kleine tuin. Boembakken met bonen verhoogt de biodiversiteit. De vlinders en de bijen genieten van de bloeiende bonen. De smaak van vers geplukte boontjes is verrukkelijk. Planten maar...

Om jullie zoek naar informatie te vermakkelijken, hebben wij volgende onderverdeling gemaakt:

Goede en slechte geburen voor stok- en struikbonen

De meeste planten groeien goed met bonen, zolang je rekening houdt met zon en schaduw en de klimplant van stokbonen. Er zijn echter een paar planten die je waarschijnlijk van uw bonen moet scheiden.

Planten die je niet in de buurt van bonen moet planten zijn:

Uien Remt de groei van bonenplanten. Voorkomt stikstofbindende eigenschappen.
Bieten Zowel bonen als bieten kunnen elkaars groei belemmeren.
Knoflook Remt de groei van bonenplanten. Voorkomt stikstofbindende eigenschappen.
Zonnebloemen Zal de groei van bonen remmen.
Prei Remt de groei van bonenplanten. Voorkomt stikstofbindende eigenschappen.
Bieslook Remt de groei van bonenplanten. Voorkomt stikstofbindende eigenschappen.
Lente-ui Remt de groei van bonenplanten. Voorkomt stikstofbindende eigenschappen.

Goede buren voor boontjes zijn:

Basilicum, wortels, bloemkool, komkommer, koriander, klaver, boerenkool, maïs, kosmos, dille, venkel, knoflook, phacelia, sla, goudsbloemen, rode en witte kool, groene kool, maïs, mosterd, Oost-Indische kers, pastinaak, aardappelen, pompoenen, aardbeien, snijbiet, tomaten

Meer info in het Tuinhier magazine juli 2021 op pagina 22 en 23: "Metgezelplanten: een natuurlijke hulp in de tuin".



logo Tuinhier Oudenburg