facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Workshop deel 1: Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg "Workshop deel 1 Enten van perenbomen"


De tuin klimaat bestendig maken - Tuinhier Oudenburg "De tuin klimaat bestendig maken"


 

Tuinhier Tip!

Bonen

Maak je keuze:

Bonen Soorten Planten   Stok- of struikbonen

Bescherming Klimaat Bio-teelt

Wat wil je planten stok- of struikbonen?

struikbonen - prinsessenboontjes - Tuinhier Oudenburg Struikbonen komen op de tweede plaats na tomaten als de meest populaire groente in huistuinen. Struikbonen of snijbonen, groeien aan een struikvormige plant. De peulen worden gegeten als de zaden klein zijn. Ze worden ook snijbonen genoemd vanwege een vezelige draad die over de lengte van de peul loopt, maar de meeste soorten die nu worden gekweekt, hebben die vezelige draad niet.

Verschil tussen struik- en stokbonen

Stokbonen - Boerentenen - Tuinhier Oudenburg
  • Het struikbonen (bv. prinsessenboontjes) groeien compact (ca 50 cm hoog) en hebben geen extra ondersteuning, zoals een paal of omheiningsdraad
  • Stokbonen (bv. pronkbonen) groeien als klimplanten die 3 zelfs tot 4,5 meter hoogte en hebben een paal(stok) of omheiningsdraad nodig. Het langrijkste verschil tussen struikbonen en stokbonen is de ondersteuning die ze nodig hebben.
  • Als stokbonen planten wij regelmatig boerentenen. De boerentenen zijn de grote witte bonen als tenen zo groot en worden meestal gedroogd om later te consumeren.

Stokbonen contra struikbonen

paarse bonen- Royal Burgundy - Tuinhier OudenburgStokbonen en struikbonen hebben veel overeenkomsten. Beide zijn tenslotte nog steeds soorten sperziebonen, ondanks de verschillend in hun namen. Hoewel deze bonen 'groen' zijn, komen beide soorten in een grote verscheidenheid aan andere kleuren, waaronder: rood, paars en geel. Het is belangrijk om hun verschillen te begrijpen voordat je beslist welke je in uw tuin moet laten groeien.

  • Stokbonen groeien verticaal en kunnen een hoogte bereiken van wel 4,5 m. Dat groeipatroon is een pluspunt omdat ze niet veel horizontale groeiruimte nodig hebben. Stokbonen hebben echter wel ondersteuning nodig om optimaal te groeien.
  • De struikbonen groeien daarentegen slechts 40 tot 50 cm hoog, Deze bonen hebben geen ondersteuning nodig om te groeien, maar ze nemen wel meer grondruimte in beslag.

De verschillen tussen stokbonen en struikbonen in detail

Groeistijl

Stokbonen boerentenen - Tuinhier OudenburgHun groeistijlen zijn het eerste en belangrijkste verschil tussen struikbonen en stokbonen. Het zijn tenslotte die verschillende groeistijlen die hen hun naam hebben opgeleverd.
Laten we struikbonen als eerste voorbeeld nemen. Struikbonenplanten worden niet erg lang of breed. In plaats daarvan zijn ze vrij compact en bereiken ze slechts een hoogte van maximaal 40 á 50 cm. De algemene vorm van struikbonen is een kleine struikplant.
In tegenstelling tot struikbonen reiken stokbonen vrij ver verticaal. Wees dus niet verbaasd als je een stokbonenplant ontdekt die wel 4 á 4,5 meter hoog kan worden

Noodzakelijke ondersteuning

draad met twee palen - Tuinhier OudenburgDe struikbonen worden niet erg groot. Ze hebben dus geen ondersteuning nodig om hun volledige groeipotentieel te bereiken. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over stokbonen. Zoals eerder vermeld, groeien de stokbonen verticaal zo hoog als 4 á 4,5 meter. Dat betekent dat je voldoende ondersteuning moet voorbereiden voor stokbonen. Die ondersteuning kan de vorm hebben van draad of palen, die stabiliteit biedt aan de stokbonen om te groeien.

Weerstand tegen ziekten

Over het algemeen zijn stokbonen veel beter bestand tegen ziekten. Dat betekent dat je je er niet al te veel zorgen over hoeft te maken, want stokbonen zijn wat ziekte bestendiger dan struikbonen. Struikbonen daarentegen delen niet dezelfde weerstand als stokbonen. Dat betekent dat ze ziektes kunnen krijgen, waar stokbonen niet vatbaar voor zijn. Het kweken van iets kwetsbaarder struikbonen, kost meer moeite.

Temperatuurtolerantie

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen tussen stokbonen en struikbonen, is hun temperatuurtolerantie. Dit verschil tussen beide planten is vrij eenvoudig. Stokbonen zijn meer geschikt voor iets lagere temperaturen, hoewel je beter af bent met struikbonen als je in een warmer klimaat leeft. Door de ideale temperatuur te geven aan je favoriete bonen, kun je hun groei maximaliseren.

Een oud Vlaamse spreuk:

De bonen mogen de meimaand niet zien

Je mag wel de bonen planten in mei, maar dat ze niet boven de grond mogen staan voor eind mei. Dus niet te vroeg zaaien, maar in die tijd was er nog geen opwarming van de aarde natuurlijk.

Een uitzondering zijn de winterbonen (veldbonen). Deze bonen worden geplant vanaf begin oktober tot eind april..

Om goed te kiemen hebben bonen een bodemtemperatuur van minimaal 10°C en een luchttemperatuur van ongeveer 15°C nodig. Onder die omstandigheden komen struikbonen na 10 tot 14 dagen en staakbonen na 15 tot 17 dagen boven.

Oogstmethoden

bonen oogsten - Tuinhier OudenburgEen ander essentieel verschil tussen stokbonen en struikbonen is de oogstmethode die je moet gebruiken. Je kunt immers pas genieten van de bonen die je kweekt als je ze eerst hebt geoogst. Helaas is het een uitdaging om struikbonen handmatig te oogsten. Hoewel ze dicht bij de grond groeien, betekent dat ook dat ze te dicht op elkaar groeien. Als zodanig is het moeilijk om de delen te vinden die je wilt oogsten.

Stokbonen groeien daarentegen erg hoog. Dat betekent dat je elk deel van de plant kunt zien dat je snel wilt bereiken en oogsten. Hoewel je misschien een ladder nodig hebt om planten te bereiken die tot 4,5 m groeien.

Noodzakelijke groeiruimte

Struikbonen - Tuinhier OudenburgTen slotte verschillen stokbonen en struikbonen een hoeveel ruimte nodig, om ze optimaal te laten groeien. Stokbonen groeien verticaal terwijl struikbonen dichter bij de grond blijven. Door de verticale groei van stokbonen heb je minder ruimte nodig om ze te planten. Dat kan een zegen zijn voor het aanplanten in een kleine tuin.

Struikbonen hebben daarentegen een grotere ruimte nodig om te groeien. Ze groeien immers als kleine struikplanten die meer grondruimte innemen.

Hoe lang duurt het om stokbonen en struikbonen te oogsten?

Oogst van groene boontjes - Tuinhier OudenburgHelaas groeien staakbonen en struikbonen in verschillende snelheden. Dat verschil heeft invloed op je oogstschema, afhankelijk van welke je kiest om te kweken. Stel dat je de voorkeur geeft aan een plant die sneller groeit. In dat geval wil je voor struikbonen gaan die je eerder kunt oogsten. Bovendien groeien struikbonen allemaal tegelijk. Dat betekent dat je ze allemaal samen kunt oogsten als ze klaar zijn, meestal om de 2 á 3 weken. Stokbonen daarentegen hebben ongeveer 1 á 2 maanden nodig voordat ze klaar zijn om geoogst te worden. Door de langere intervallen moet je langer wachten om van de bonen te genieten. Maar dat betekent ook dat u zich geen zorgen hoeft te maken over zo vaak oogsten.

Kun je samen struik- en stokbonen kweken?

Ja, je kunt struikbonen en stokbonen samen telen. Ze naast elkaar planten is prima, en beide planten zullen optimaal groeien zolang aan hun behoeften wordt voldaan.

Smaken stokbonen hetzelfde als struikbonen?

Bij de keuze tussen het kweken van stok- of struikbonen, kun je je afvragen of er een verschil in smaak is. Helaas is het antwoord op die vraag niet zo eenvoudig. Als er een verschil in smaak is, is dat niet omdat de ene een stokboon is en de andere een struikboon. In plaats daarvan hangt het smaakverschil af van de soorten bonen die worden verbouwd.

Kortom: stokbonen of struikbonen?

Na het overwegen van al het bovenstaande, welke moet je kweken? Zouden stokbonen een betere optie zijn, of zou je in plaats daarvan gelukkiger zijn om struikbonen te kweken? Nou, de waarheid is dat er hier geen pasklaar antwoord is. Zoals je hierboven hebt gezien, hebben stokbonen en struikbonen een aantal belangrijke verschillen. Natuurlijk hebben ze ook veel overeenkomsten. Maar hun verschillen zijn groot genoeg dat sommige mensen er beter aan doen om de één boven de ander te kiezen.

De keuze hangt af van uw omstandigheden en voorkeuren

Stokbonen zijn bijvoorbeeld ideaal als je weinig ruimte hebt om bonen te telen. Door ze te laten groeien, kunt u genieten van sperziebonen door uw beperkte ruimte optimaal te benutten.

Als alternatief is het kiezen van struikbonen een uitstekend idee als je niet enthousiast bent over het bouwen van de ondersteuningen die nodig zijn om stokbonen tot hun volle potentieel te laten groeien.

Dus om te beslissen tussen het kweken van stokbonen en struikbonen, moet je een beetje aan introspectie doen. Inspecteer eerst uw kweekruimte en kijk welk type bonen beter zou groeien. 

Overweeg ten tweede hoeveel tijd en moeite je bereid bent te investeren in uw bonen en kies degene die u kunt volhouden.

Als het je blij maakt,
doe het,
als het je niet blij maakt,
doe het nietlogo Tuinhier Oudenburg