Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
Struikbonen zijn de paardenbloem van de plantenwereld, niet dat ze onkruid zijn, maar dat ze overal en altijd zullen groeien. Ze zijn één van de minst kieskeurige planten die er zijn als het gaat om groeiomstandigheden, en die eigenschap maakt van ze een buitengewoon bevredigende groente om te kweken - zowel voor nieuwe als doorgewinterde tuiniers. Struikbonen zijn ook geweldig om met kinderen te kweken, omdat ze na het ontkiemen zeer snel ontkiemen en elke dag zichtbare groei vertonen.
Een Vlaams spreuk:
Leg een boon in het zand en je hebt ze in uw hand
Betekenis: Een boon kan gerust in zanderige grond gepland worden.
Plant boontjes 2 á 4 cm diep. In zandgrond kun je iets dieper planten, in kleigrond iets minder diep.
Plant de struikbonen
Plant de struikbonen
Tuinhier Tip
Plant de stokbonen in een rij
Volgens de constructie kunnen wijzigingen bij het planten voorkomen.
Het maken van zo'n wigwam is simpel: je steek een aantal stokken stevig in de aarde en bindt ze bovenaan vast met draad of touw. De afstand tussen de houtenpalen is 80cm en minimum hoogte van 2m.
Aan de voet van iedere stok kan een groepje boontje worden geplant. Je kan steeds twee of drie boontjes per stok planten.
In sommige regio's van West Vlaanderen spreek je van boontjes op een "ruiter".
Materiaal:
Tuinhier Tip
Voor stokbonen zet je om de 40 cm een houtenstok die je diagonaal plaatst recht tegenover een andere stok. Met een stevige touw of draad worden de houten stokken bij de kruising stevig bevestigd.
De stokken staan zo'n 1 m tegenover elkaar.
Aan de voet van iedere stok kan twee tot drie boontjes planten.
Tegenwoordig hebben wij regelmatig met zomer- en herfststormen af te rekenen. De paalconstructie moet dan zeker extra ondersteund worden. De technische term is opschoren. Dit opschoren gebeurt met extra steunpalen aan de uiteinden te plaatsen. Op figuur zijn de steunpalen met een rode kleur aangeduid.
Tuinhier Tip
Voor stokbonen zet je om de 40 cm een houten stok die je diagonaal plaatst recht tegenover een andere stok. De houten stokken staan zo'n 1 m tegenover elkaar. Rondom iedere houten stok plant je tot 3 zaden op ± 5 cm afstand.
Onweersbuien heb je vooral in de zomer, stormen komen voornamelijk in de herfst- en wintermaanden voor. Bij een hevig onweer is er bliksem en donder, eventueel in combinatie met hevige regenval, hagel en zware windstoten. Wanneer de gemiddelde wind kracht 9 op de schaal van Beaufort bereikt, spreken we van een storm. (9 Beaufort = 75 á 88 km/u in 10 min) Hiervoor worden extra steunpalen aangebracht. Op de figuur zijn de steunpalen met een rode kleur aangeduid.
Tuinhier Tip
Het vervaardigen van de fietswiel constructie vraagt enige technische vaardigheid. De gegalvaniseerde metalen paal wordt aan het fietswiel gelast.
Na het neerzetten van de klimpaal voor de stoksperziebonen worden de klimtouwen bevestigd...
Het is toch wel een best eind tot aan het wiel dus je moest even nadenken, hoe je daar bij zou kunnen komen. Plaats een stoel op twee planken, zodat de poten niet in de grond zouden zakken. Nu kan je de boontjes op grote hoogte trekken.
Voor alle tuinhierders is het nu duidelijk dat je geen ooievaars aan het lokken was.
Rondom ieder touw plant je tot een 2 á 4 zaden.
Tussen de twee eindpalen worden een aantal stevige touwen aan de bovenpaal bevestigd. De afstand tussen de touwen bedraagt meestal 20cm. Aan de uiteinden van de pal kan ook een touw bevestigd worden.
Rondom iedere touw plant je tot een 2-tal zaden
.
Voor winter- en zomerstorm worden bij de constructie extra steunpalen voorzien.
Op de figuur zijn de steunpalen met een rode kleur aangeduid.
Voor de houten palen wordt een omheiningsdraad geplaatst. De bevestiging van de omheiningsdraad gebeurt met krammen door middel van een hamer. Met binddraden kan je ook de omheiningsdraad bevestigingen.
De boontjes worden in een rij voor de omheiningsdraad geplant. De afstand tussen de boontjes bedraagt ca 8cm.Voor winter- en zomerstorm worden bij de constructie extra steunpalen voorzien.
Op de figuur zijn de steunpalen met een rode kleur aangeduid.
Tuinhier Tip
Deze constructie is combinatie van palen en draad. Indien je palen te kort hebt, dan neem je een touw als vervanger.
Voor winter- en zomerstorm worden bij de constructie extra steunpalen voorzien
Op de figuur zijn de steunpalen met een rode kleur aangeduid.
Tuinhier Tip
Ondanks alle verschillen tussen stokbonen en struikbonen, hebben ze toch enkele overeenkomsten. Om te beginnen moet je uw bonen voorzien van grond die goed doorlatend is. Daarnaast moet de grond ook een zure of neutrale pH tussen de 6,0 en 7,0 hebben om optimaal te kunnen groeien.
Je hoeft niet te veel biomest aan de grond toe te voegen voor je stok- of struikbonen. Dat komt omdat ze hun eigen stikstof aan de bodem kunnen toevoegen.
Stokbonen en struikbonen zijn geweldige stikstofbindende planten als ze op de juiste manier worden geoogst. Offer een paar of zelfs al je bonenplanten op tegen het einde van het groeiseizoen om zoveel mogelijk stikstof aan je grond toe te voegen. Een goede optie is om bonen toe te voegen aan een vruchtwisseling, waarbij je ervoor kiest om eens in de drie of vier jaar een stuk bonen te planten om als groenbemester te gebruiken. Je kunt bonen telen en oogsten in een ander deel van je tuin, waarbij je de planten in de winter laat verteren om een beetje stikstof aan de grond toe te voegen.
Struikbonen vormen een uitstekende bodembedekker rond grotere planten. Dit werkt als een levende mulch die schaduw kan geven aan de grond, helpt bij het vasthouden van water en zelfs bij onkruidbestrijding. Stokbonen werken vanwege hun verticaal groeiende aard hier niet goed voor.
De struikbonen kunnen de grond verduisteren, maar omdat ze niet groot worden, kunnen ze geen schaduw bieden aan andere planten. Dit is goed voor zon- en warmte minnende planten, maar misschien wil je wat schaduw bieden voor andere planten.
Staakbonen kunnen op een constructie worden gekweekt en zo worden geplaatst dat ze een schaduwrijk microklimaat creëren voor planten, die het in de zomermaanden moeilijk kunnen hebben, zoals sla, broccoli en paksoi.
Het "jaarfeest" neemt plaats op De voordracht "Bloembollen en verwilderingsbloembollen voor onze tuin" neemt plaats op vrijdag 15 november in het LDC Biezenbilk (Kleine polyvalente zaal) in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg om 19u30 tot 21u30.
Hier is een eenvoudige handleiding voor het maken van herfstige decoraties. Dit geeft je een gezellige herfst/halloween-sfeer