facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Jaarfeest 2024 - Tuinhier Oudenburg "Jaarfeest 2024"


Groepsaankoop: Witloofwortels en Bio-groeipakket oesterzammen - Tuinhier Oudenburg "Groepsaankoop: Witloofwortels en Bio-groeipakket oesterzammen"


 

Bonen

Maak je keuze:

Bonen Soorten Planten   Stok- of struikbonen

Bescherming Klimaat Bio-teelt

Tuinhier Tip!

Soorten bonen

Allerlei bonen - Tuinhier OudenburgWeinig tuiniers hebben een moestuin zonder bonen . Deze vruchtgroente heeft alle kwaliteiten: vrij gemakkelijk te slagen, het is productief en er kan op vele manieren van worden genoten. Dat is normaal aangezien het zelf veelzijdig is, dwerg of klimmend, peul of zaadje , groen, geel, paars, rood, zwart, lang of kort... Een korte voorstelling van de verschillende soorten bonen!


Chinese boontjes - Tuinhier OudenburgChinese boontjes

De Miracle is een verbeterd bonenras, worden ook wel Chinese boontjes genoemd. Het Chinese- of hotelboontje Miracle geeft mooie gelijkvormige, fijne, rechte, redelijk korte boontjes van ca. 10 ǻ 12cm met een zeer goede bonensmaak. De zeer uniforme donkere peulen zijn extra fijn. Het gewas is goed bestand tegen minder goede weersomstandigheden.

Droge bonen

diverse droge bonen - Tuinhier OudenburgDroogbonen is een verzamelnaam voor bonensoorten waarvan niet de peul maar de gedroogde boon wordt gegeten. Denk hierbij aan bruine bonen, pintobonen, nierbonen, kievitsbonen en cannellinibonen. Wij mogen onze boerentenen niet vergeten. Sperziebonen, snijbonen of sojabonen worden niet als droge bonen beschouwd.

De rode nierbonen heten eigenlijk kidneybonen, maar de Engelse naam wordt meest gebruikt. Kidneybonen danken hun naam aan de vorm (ze zijn niervormig) en hebben een roodbruine kleur.
De pintobonen zijn erg populair in de Mexicaanse keuken, zoals in chili con carne, soepen, burrito’s…
De kievitsbonen worden ook weleens borlottibonen genoemd en deze kleurrijke boon heeft een prachtige roze-paarse tint op een witte achtergrond. .
De cannellinibonen zijn net als bovenstaande bonen een topper uit de Italiaanse keuken. Een witte boon die leuk is om eens te proberen.

Naaldboontjes

Naaldboontjes - Tuinhier Oudenburg Haricot verts is de Franse vertaling voor 'Groene on-rijpe Boontjes'. De naaldboontjes zijn extreem slanke, dunne, rechte en lange uiterlijk. De maximale afmetingen deze boon zijn 20 cm lang en een 6 mm diameter. De opbrengst is meestal enorm en het oogsten gebeurt in meerdere keren.

Prinsessenboontjes

prinsessenboontjes -Tuinhier OudenburgDe prinsessenboontjes worden ook wel eens sperziebonen of slabonen genoemd. Ditbonenras was één van de eerste bonenrassen zonder draad in de bonen. De bonen zijn mals en zeer smakelijk. De bonenplanten zijn sterk en hebben nauwelijks last van regen en schimmels. Deze bonen groeien zonder ondersteuning vandaar de naam struikbonen. De peulen zijn vlezig en hebben neiging om snel zaadvormig in peulen te maken. Bij sommige sperziebonen hebben de peulen een goudgele kleur en worden dan boterbonen genoemd. Nog andere bonen kleuren paars. Bij het koken van deze bonen verandert de paarse kleur naar een groene kleur.

Bonen werden pas na 1550 in onze contreien aangevoerd vanuit Peru en het zuiden van de VS. Deze warmte minnende planten bieden een enorme verscheidenheid aan variëteiten.

Pronkbonen

bloemen pronkbonen - Tuinhier OudenburgDe meeste pronkbonen zijn klimmers. Deze bonen hebben hoge, stevige steunen nodig en doen het het beste in de grond, maar kunnen ook in grote bloembakken worden gekweekt. Omdat ze verticaal groeien, produceren de klimmers een groot gewas op een klein stukje grond. Er zijn ook enkele dwergvariëteiten en deze bonen groeien snel, maar produceren een kleinere oogst.

De pronkboon ook wel eens roomsche boonkes genoemd. De beste temperatuur om pronkboon te ontkiemen is boven de 17°C. Een klimmende pronkboon die je zo kan gebruiken als windscherm en schaduwscherm. Bloeit erg mooi met zalmkleurige bloemen gevolgd door de vrij korte bonen.

Snijbonen

Snijbonen -Tuinhier Oudenburg De snijbonen worden voor het gebruik versneden. De peulen zijn vrij breed, lang en plat. Oogst de snijbonen om de twee dagen, om de optimale smaak van de snijbonen te 1x per drie dagen te oogsten.

Stokbonen

Stokbonen - boerentenen - Tuinhier Oudenburg Stokbonen worden in sommige streken staak- of paalbonen genoemd. De paalbonen zijn bonen die worden gekweekt om te groeien in de vorm van klimplanten die zich vastklampen aan palen, hekjes en draden. Door hun groeiwijze zijn ze heel gemakkelijk te oogsten. Op een kleine oppervlakte kunnen stokbonen een grote opbrengst gehaald worden. Deze bonen zijn ook heel gemakkelijk in een kleine tuin te kweken.

Stokslabonen

Stokslabonen - Tuinhier Oudenburg De kleur kan verschillen: meestal groen, maar er worden ook gele en zelfs paarse bonen aangeboden. De stokslabonen zijn meestal langer dan de stamslabonen.

Stamslabonen

Stamslabonen - Tuinhier Oudenburg De stamslaboon is een lange, soort van dubbele slaboon met ronde peulen in trossen. Ze worden ook wel 'de lange sperzieboon' genoemd. Stambonen zijn niet-klimmende bonen. De planten worden tussen de 40 en 60 centimeter groot en hebben dan ook geen ondersteuning nodig.

Spekbonen

Spekbonen - Tuinhier Oudenburg De spekboon is de wat vlezigere variant van de sperzieboon. Spekbonen worden vaak ten onrechte aangeduid als snijbonen. De spekbonen hebben een grotere opbrengst dan de stamslabonen.

Vleugelboon

Vleugelbonen - Tuinhier Oudenburg De vleugelboon wordt ook wel goaboon genoemd. Deze boon is een tropische kruidachtige eenjarige klimplant uit de Oude Wereld ( Psophocarpus tetragonolobus ) met paarsachtige of blauwe bloemen in een dichte tros en peulen met vier gekartelde vleugels. De bladeren kan je eten zoals spinazie. De vleugelboontjes kan je snijden en in sla mengen.

Yin Yang bonen

De yin yang boon - Orca boon - Tuinhier OudenburgDe yin yang boon (Phaseolus vulgaris-var. yin yang) is een droge boon.
Bloemen en bonen worden continu geproduceerd en zorgen voor een vruchtbare oogst. Deze zijn mollig ovaal en hebben kenmerkende markeringen in zwart en wit. Velen lijken erg op het Chinese yin yang-symbool, vandaar de naam. Anderen hebben meer golvende vlekken die erg doen denken aan orka's. Deze worden ook orkabonen genoemd.. De yin yang bonen worden ook nog de calypsobonen genoemd. De compacte struiken zijn uitstekend geschikt om uw seizoen te verlengen.

Volgens de Chinese nieuwjaarstradities worden de yin yang bonen met varkensvlees geroerbakt, wat symbool staat voor de overvloed en eenheid van de familie

Kousenband boon

De kousenband boon - Tuinhier OudenburgDe kousenband boon is een langgerekte, groene peul die lijkt op een uitgerekte sperzieboon. De kousebandboon is donkergroen van kleur, dun (0,5 cm á 0,75 cm) en lang (50 cm á 75 cm). Kousenband groeit aan een klimmende plant en kan gemakkelijk een hoogte 4 meter bereiken. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen. De kousenband wordt geteeld in landen met een (sub)tropisch klimaat. Bij ons wordt de kousenband in de serre in april potjes geplant en na de ijsheiligen buiten uitgeplant.

Winterbonen - Veldbonen

winterbonen - Tuinhier OudenburgDe winterbonen zijn eenjarig en kunnen tijdens de winter vorst verdragen. Deze bonen kunnen de temperatuur tot -10°C verdragen. winterhard tot Zone 8. De groene stengels kunnen afsterven door de vorst, maar de wortels zijn niet beschadigd. Bij iets warme temperatuur komen de eerste nieuwe blaadjes te voorschijn. Deze bonenplant groeit veel trager dan zomerbonen.

Winterbonen worden geplant vanaf begin oktober tot eind april. De bonen moeten zich in de herfst ontwikkelen tot planten met 4-6 bladeren (5 tot 8 cm). Daarna kan de plant in winterrust gaan, dit ook om een eventuele winter beter te kunnen doorstaan.

Als het te koud is, kan je deze bonen tot april planten.

Vroege- of wintertuinboon

Winterbonen Aguadulce - Tuinhier OudenburgEen voorbeeld van een ultieme soort tuinboon is de 'Aguadulce'- 'Vicia faba'.

Heerlijke smaak en makkelijk in de kweek. Je kan deze soort zelfs al voor de winter zaaien. Zaden zullen dan kiemen en als het te koud is stoppen met groeien. Wanneer het weer beter wordt gaat de groei weer verder. Hierdoor heb je al een hele vroege oogst. Zij produceren lange peulen met elk 8-9 smaakvolle bonen.

Deze boon moet alleen tegen sneeuw worden beschermd.




logo Tuinhier Oudenburg