inlichtingen Tuinhier logo tuinhier oudenburg Nieuwsbrief maart 2024

 

Is deze mail onleesbaar? Klik hier

Iets interessant gelezen? Stuur deze nieuwsbrief naar een vriend of collega

facebookgroep Tuinhier Oudenburg Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

instagram Tuinhier Oudenburg Volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

Fruit met een hart Fruit met een hart
is
het redden waard.
Fruit met een hart

Sinds de jaren zeventig zijn er geleidelijk aan steeds meer appelrassen van de markt verdwenen, wat resulteert in het dreigende verlies van uniek erfgoed. Gelukkig neemt Tuinhier Oudenburg het initiatief om te voorkomen dat oude appel- en perenrassen in de vergetelheid raken. Door middel van het enten van bomen, koesteren we een prachtig stukje erfgoed en cultuur, zodat iedereen ervan kan blijven genieten.
Neem een zelf geënt fruitboompje voor € 2 mee naar huis of misschien meer dan één fruitboompje! Een uniek fruitboompje (niet commercieel) in de siertuin zorgt voor een mooie biodiversiteit.

Tuinhier Oudenburg redt de 'Mahieupeer', 'Wilma', 'Beurré Chaboceau' - Jefkespeer, 'Saint Remy' Workshop deel 1 "Enten van perelaars"

Tuinhier Oudenburg redt de 'Mahieupeer', 'Wilma', 'Beurré Chaboceau' - Jefkespeer, 'Saint Remy' Tuinhier Oudenburg redt de'Mahieupeer', 'Wilma', 'Beurré Chaboceau' - Jefkespeer, 'Saint Remy'

De workshop deel 1 "Enten van perenbomen" neemt plaats op zaterdag 9 maart 2023 tussen 9u30 en 11u30 in de Hovenierstuin Annoeba, Akkerstraat 54, 8460 Oudenburg. Deze workshop is in samenwerking met NBS (Nationale Boomgaardenstichting) en met Erfgoedkring Oudenburg.

Op de workshop - "Enten van fruitbomen" worden vier streek gebonden erfgoed fruitvariëriteiten door Tuinhier Oudenburg aangeboden.

Tuinhier Oudenburg redt de 'Mahieupeer', 'Wilma', 'Beurré Chaboceau' - Jefkespeer, 'Saint Remy'

Tuinhier Oudenburg redt de "Jabbeekse" COX en "Karel Buffel appelboom" Workshop deel 2 "Enten van appelbomen"

Tuinhier Oudenburg redt de "Jabbeekse" COX en "Karel Buffel appelboom" Tuinhier Oudenburg redt de 'Jabbeekse COX' en 'Karel Buffel appelboom'

De workshop "Enten van appelbomen" neemt plaats op zaterdag 16 maart 2024 tussen 14u00 en 16u00 in de Hovenierstuin Annoeba, Akkerstraat 54, 8460 Oudenburg.

Op de workshop - "Enten van fruitbomen" worden twee streek gebonden erfgoed fruitvariëriteiten door Tuinhier Oudenburg aangeboden.

Tuinhier Oudenburg redt de "Jabbeekse" COX en "Karel Buffel appelboom"

De NBS (Nationale Boomgaardenstichting) brengt een verrassingspakket van levend erfgoed (fruitboomenten) mee.

meer Tuinhier TipTuinhier Tip

Tuinhier Oudenburg redt de "Jabbeekse" COX en "Karel Buffel appelboom"


Tuinhier Oudenburg De tuin klimaat bestendig maken De tuin klimaat bestendig maken

De voordracht "De tuin klimaat bestendig maken" wordt in opdracht van de milieudienst van Stad Gistel georganiseerd. Deze voordracht heeft plaats op maandag 25 maart in het Stadhuis te Gistel (op het 1e verdiep, Heyvaertlaan 18) om 19u30.


Graag nodigen wij jullie uit voor een inspirerende voordracht met als thema "De tuin klimaatbestendig maken" In deze boeiende presentatie zullen wij samen ontdekken hoe wij onze tuinen kunnen aanpassen aan de steeds veranderende klimaatomstandigheden.

Tuinhier Oudenburg De tuin klimaat bestendig maken


Groepsaankoop tolerante plantaardappelen en tomatenplanten - Tuinhier Oudenburg Groepsaankoop tolerante plantaardappelen en tomatenplanten

De inschrijving van de groepsaankoop was terug een enorm succes geweest.

Aantal kilo plantaardappelen: 244 kg
Aantal tomatenplanten: 462 planten

Het ophalen van de plantaardappelen is bij dhr. Arnold Melis op zaterdag 3 maart tussen 9u00 en 12u00 in de Caelfstraat 8 te Zandvoorde. (op de grens met Oudenburg)

De plantaardappelen zijn reeds ter plaatse en morgen begint de uitweging.


Camellia japonica - Camellia, Camelia - Tuinhier OudenburgPlant van de maand maart 2024

Camellia japonica

De nederlandse naam van de Camellia japonica is de Camellia of Camelia.

Camellia japonica is een mooie bloeiende struik die bekend staat om zijn glanzende groene bladeren en prachtige bloemen die in de herfst en winter bloeien. Deze plant gedijt goed in de zon of halfschaduw en heeft regelmatig water nodig. De vrucht is een droge doosvrucht, onderverdeeld in een tot vijf compartimenten, die ieder een tot acht zaden bevatten.

De camelia is niet giftig en vormt geen gevaar voor dieren en kinderen.

Camellia japonica - Camellia, Camelia - Tuinhier Oudenburg


Plantenruilbeurs - Tuinhier Oudenburg Derde Plantenruil Derde Plantenruil

Met de eerste zonnige lentedagen begint het te kriebelen en willen we onze tuin op orde zetten. Bij het opruimen vind je misschien nog scheuten of zaailingen, je vindt planten welke te groot geworden zijn. Je kan de planten dan scheuren. Je hebt misschien ook stekken over? Niets weggooien, maar breng ze mee naar de plantenruilbeurs.

De plantenruil neemt plaats bij "De hovenierstuin Annoeba" (bij Anni en Noel) op zaterdag 4 mei om 9u00 tot 11u00 en de toegang is gratis.

Afspraken boeken - Plantenruilbeurs - Tuinhier Oudenburg ← voeg toe aan agenda

Plantenruilbeurs - Tuinhier Oudenburg

Plantenmarkt met ruilhoekje Plantenmarkt met ruilhoekje

Op zondag 28 april organiseert Tuinhier Waregem een plantenmarkt met ruilhoekje. 

Nu willen zij terug naar hun roots en dus de planten eens volop in de kijker zetten.  Daarom dus deze plantenmarkt in en rond de zalen van OC Nieuwenhove (Kerkhofstraat 30 - 8790 Waregem).

De dag start om 8u met een uitgebreid ontbijtbuffet en om 10u opent de markt. Op deze markt willen ze graag een verscheidenheid aan producten/handelaren/uit de hand gelopen hobby's aanbieden. Heb je nieuwe ideeën? Nieuwe variëteiten die je wil voorstellen? Breng je iets lekkers of moois mee? Graag hadden zij je dus uitgenodigd. Zij willen namelijk iedereen iets aanbieden: de ervaren tuinier, de moestuinier, de genieter ... voor kleine en grote tuinen! 

De standplaatsen op deze plantenmarkt worden gratis aangeboden (graag doorgeven wat je wil) maar misschien kan je in ruil wel een aantal items missen die ze in hun ruilhoekje kunnen aanbieden?

Meer info: secretariaat@tuinhierwaregem.be

Lenteschoonmaak

Het stadsbestuur van Oudenburg organiseert op zaterdag 23 maart in Oudenburg een lenteschoonmaak doorheen de hele stad om het probleem van zwerfvuil aan te pakken. Van 13 tot 15.15 uur ruimen we overal zwerfvuil op. Als vereniging kun je hier ook aan meewerken door bijvoorbeeld als leiding samen met de leden de omgeving van jullie lokaal zwerfvuil vrij te maken of door met de leiding een parcours te lopen terwijl je zwerfvuil opruimt.

Je kunt je materiaal (grijpers, handschoenen, fluojasjes en afvalzakken) vanaf 13 uur ophalen in het LDC Biezenbilk, Ettelgemstraat 24 te Oudenburg. Na je opruimbuurt kun je vanaf 15.00 uur terug terecht in het LDC Biezenbilk voor een drankje en versnapering. Goed nieuws: Trashbeatz komt opnieuw een interactieve muziekworkshop verzorgen voor alle deelnemers (van 15u30 tot 16u30).

Bevestigen jullie je aanwezigheid als jullie langskomen? Dan voorzien we voldoende catering. Als er nog vragen zijn vuur deze maar af. Bevestigingen kan je via : milieu@oudenburg.be.


Workshop: zaaien, verplanten - Tuinhier Oudenburg Levend erfgoed

Hernieuwen lidmaatschap - Nieuw lid worden - Tuinhier Oudenburg Hernieuwen lidmaatschap

Beste tuinhierder,

Tuinhier Oudenburg is een lokale vrijwilligersvereniging die de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren wil aanwakkeren. Momenteel zijn 110 leden terug lid geworden. Gelieve vóór 20 januari in te schrijven anders wordt het eerste magazine telaat geleverd. Meer info(klikken)

Geniet van de vele voordelen: workshops, groepsaankopen, webinar, uiteenzettingen, e.a.

Kijk eens naar het jaarprogramma 2024(klikken)

Voorbeeld: 1000ste editie Tuinhier magazine

Hernieuw tijdig je lidmaatschap, zodat het Tuinhier magazine vlot bij u terecht komt. Te laat hernieuwen heeft problemen met op tijd afleveren van het Tuinhier magazine.

Tuinhier is een natuur vriendelijke vereniging

Tuinieren is top!


Hernieuwen lidmaatschap - Tuinhier Oudenburg

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg Tuinhier Tip Tuinhier tip - Tuinhier Oudenburg

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg Moestuinwijzer

Oost west, eigen groenten zijn het best. Groenten vers uit de tuin, daar kan niets tegenop. Dit boek van 52 pagina's legt uit hoe je begint met een eigen moestuin.

Kunnen genieten van een eigen tuin, dat is één van de mooie belevenissen in het leven: je eigen groenten telen en fruit plukken, planten zien groeien en bloeien. Genieten van groenten en fruit uit de eigen tuin is een mooie belevenis. Een tuin biedt vele mogelijkheden maar vraagt ook het nodige onderhoud. Ieder jaar hebben hobbytuinders al de handen vol gehad aan onkruid wieden, slakken bestrijden en water afvoeren. De voldoening is dan nog eens zo groot als de vruchten van dat werk geplukt kunnen worden.

Niemand verlangt van een hobbytuinder dat hij de hoogste opbrengst haalt, maar het is evenmin de bedoeling dat zijn inspanningen niets opleveren. Om tot een vruchtbare, gezonde en smakelijke moestuin te komen, zijn er een aantal basisregels. In de Moestuinwijzer worden ze één voor één behandeld: zorg voor de bodem, bemesting, bekalken, het telen van groenbedekkers, grondbewerking, water geven, ziekte- en plaagbestrijding, onkruidbeheersing, teeltrotatie, enz.

De moestuinwijzer werd door Tuinhier herdrukt en wordt voor de prijs van € 12,5 (plus eventueel € 4 portkosten) aangeboden. Deze moestuinwijzer vormt een leidraad voor de (moes)tuinliefhebber.

Moestuinwijzer - Tuinhier Oudenburg

 

Tuinhier Oudenburg Gedicht maart

LENTE GEBOREN

Je loopt lekker buiten, 
en hoort de vogeltjes fluiten. 
Je ziet de dauw op de grond, 
de mist dwarrelt in het rond. 
Zuivere lucht prikkelt je neusgaten. 
De lente komt er aan, 
de winter is verlaten. 
Fleurige krokussen bloeien, 
blauwe, gele, en witte kleuren. 
De lente is in aantocht, 
de wereld begint zich op te fleuren. 
Straks de lammetjes zien grazen, 
verlangen is groot, verlangen met intense vlagen. 
Maart roert zijn staart, 
April doet wat hij wil. 
Je voelt de lente lucht over je heen, 
het is nog zo pril. 
De zon begint steeds meer te schijnen, 
langzaam zullen de winterjassen verdwijnen. 
Warmte van de zon, geurende bloemen, 
de glinstering van de natuur. 
Zo mooi, geniet met volle teugen, 
zolang de lente duurt.

----------------------------------
© 2019 Paula's gedichten uit het leven gegrepen, geschreven door Paula Waterbeek@copyright
----------------------------------

Vriendelijke Tuinhier groeten,

Team Tuinhier Oudenburg

De bescherming van uw privacy en persoonsgegevens is een van de prioriteiten van Tuinhier Oudenburg. U vindt in onze privacyverklaring hoe wij met uw gegevens op een vertrouwelijke manier omgaan. Indien u de "Nieuwsbrief Tuinhier Oudenburg" niet wenst te ontvangen, kunt u zich uitschrijven door een eenvoudige email naar sec@tuinhier-oudenburg.be te sturen. Tuinhier Oudenburg: Redinnestraat 11 te 8460 Oudenburg