plant van de maandPlant van de maand: november 2019

Archief

 

Cornus kousa

Japanse kornoelje

Aster pink bottons

De Japanse kornoelje is inheems in Japan, China en Korea. Hij groeit daar in het wild aan de rand van bossen en in bergwouden. Er zijn meer dan 60 soorten van de kornoelje bekend, waarbij de grootste verschillen zitten in de kleur van de bloemen en de takken.

Cornus kousa, ook wel japanse of chinese kornoelje genoemd is een middelgrote bladverliezende struik, die in zijn jonge jaren vaasvormig groeit en later eerder rond en horizontaal uitgroeit. Bloeit in mei en juni met een zee van bleekgroene minibloempjes omgeven door grote witte stervormige schutbladen met een rozig randje. Na een warme zomer verschijnen in september oranjekleurige, aardbeiachtige vruchtjes die een doorsnede van ca. 2 cm hebben en op lange rode stelen staan. Ze zijn lekker en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Achter een harde schil schuilt het puddingachtige vruchtvlees dat een beetje naar banaan smaakt.

De bladeren zijn glanzend,puntig ovaal en groen in de lente en zomer om in de herfst fraai bronskleurig tot rood te verkleuren. De Japanse kornoelje kun je beter niet snoeien want dat doet de prachtige, natuurlijke vorm teniet. Uiteraard moet eventueel dood of ziek hout verwijderd worden, maar verder moet je deze plant helemaal met rust laten.Japanse kornoelje is een langzame groeier, vooral op latere leeftijd.

Japanse kornoelje heeft weinig last van ziektes of plagen.

Categorie boom
Hoogte 4 tot 7 m
Breedte

2,5 tot 4 m

Grond

Neutraal, zuur, niet kalrijke grond

Bloem Bleekgroene minibloempjes omgeven door grote witte stervormige schutbladen met een roze tot rode rand
Bloeiperiode van mei tot en met juni
Bladeren Glanzende, golvende, puntig ovalen groene bladeren die in de herfst bronskleurig tot rood verkleuren , onderzijde
Herfstverkleuring scharlakenrood
Temperatuur USDA 6b (tot -20°C)
Vermeerderen

zaaien, stekken (in juni)

Standplaats
zonnig volle zon

halfschaduw halfschaduw
Windbestendigheid goed

Wintergroen

Neen

Toepassing

Solitair, tuin, stadstuin, openbaar groen

Cornus Kousa


 

Crelan Oudenburglogo tuinhier oudenburg