facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Derde plantenruil - Tuinhier Oudenburg "Derde plantenruil"


Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij' - Tuinhier Oudenburg "Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij'"


 
planten archief

Seizoensgebonden recepten

Periode: april tot mei

Daslook - Allium ursinum

Daslook bewaren

Invriezen van daslook

DasookDe makkelijkste manier om daslook te bewaren is invriezen. IJsblokjesvormpjes zijn hiervoor handig. Want dan kun je het kruid in porties ontdooien wanneer je het nodig hebt.

Om daslook te kunnen invriezen:

  • was de daslook
  • je hakt de bladeren fijn
  • doe de daslook in ijsblokjesvormpjes
  • vullen met water
  • vries alles in

Daslook drogen

DaslookDeze methode is heel eenvoudig:

  • de bladeren goed met water wassen
  • in een sladroger het water van de bladeren verwijderen
  • de bladeren op een plat oppervlak te leggen
    • in een schaaltje op een warme plaats zetten
    • onder een katoenen handdoek op een vlakke plaat leggen en buiten in de zon plaatsen,

Zodra de bladeren kurkdroog zijn, doe je ze in een stamper en vijzel of een keukenmachine . Maal of vijzel ze tot je een poeder hebt en bewaar het dan in een luchtdichte verpakking. Dit poeder is ongelooflijk veelzijdig en is een perfecte manier om het hele jaar door daslook te hebben.

De goede eigenschappen van de daslook blijven, maar de typische daslooksmaak verdwijnt merkelijk.

 

Daslook olie

Daslook omzetten in een olieachtige pasta is absoluut de beste manier om het te bewaren. Het is fantastisch spul en je kan het in bijna alles gebruiken, look kan je vaak vervangen door daslook in recepten.

De sleutel tot zijn lange levensduur is zout. Deze daslookolie is behoorlijk zout, dus voorzichtigheid is geboden bij het gebruik ervan.

Gebruik een neutrale olie zoals zonnebloemolie. Deze pasta is bedoeld om naar daslook te smaken en je wilt niet dat andere smaken het overnemen. Dit betekent ook dat je de olieachtige pasta in allerlei gerechten kunt gebruiken zonder ze te doordrenken met smaken die daar niet bedoeld zijn.

Qua apparatuur heb je alleen een soort blender of keukenmachine nodig. Als je er een hebt, is een krachtige blender het beste, omdat deze de olie goed emulgeert en een prachtig gladde groene pasta creëert.

Daslookolie is in de koelkast minstens drie maanden houdbaar. Zorg ervoor dat u schone, gesteriliseerde potten gebruikt. Eenmaal geopend binnen drie weken gebruiken. Je kunt het ook invriezen en verlengt de levensduur met een jaar.

Daslook Pasta

Daslook Pasta - Tuinhier OudenburgIngrediënten

  • 200 g daslookblaadjes
  • 1 theelepel zout
  • 16 eetlepels olijfolie
  • steriel uitgekookt potje

Voorbereiding

  • was de bladeren grondig en dep ze droog
  • snij de blaadjes in grove stukken.
  • pureer de daslookblaadjes, zout en olie fijn in een blender.
  • giet de daslookpasta in een steriele pot met schroefdop en voeg tot slot wat olie toe.

Houdbaarheid

Koel en droog bewaard 9 maanden (geopend in de koelkast drie weken bewaren)

Daslook - Allium ursinum



logo Tuinhier Oudenburg