Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
Het opslaan van zaad van je favoriete tomaten is een eenvoudig proces en kan je volgend jaar geld besparen op het kopen van zaden.
Hebt u een sappige en lekkere tomaat ontdekt? En wens je deze volgend jaar ook in uw tuin? Dan kunnen wij je helpen. Wij leggen je uit hoe je het beste tomatenzaadjes verzamelt zodat ze volgend jaar mooie en lekkere tomaten geven. Het enige wat je nodig hebt is een mooie, rijpe en sterke tomaat.
Het bewaren van tomatenzaden is een uitstekende manier om een favoriete tomaat te behouden, die het goed deed in uw tuin. Het oogsten van tomatenzaden zorgt er ook voor dat je volgend jaar dezelfde tomatenras hebt. Het is gemakkelijk om de meeste zaden te bewaren en levert economisch voordeel op. Je kunt er ook zeker van zijn dat het zaad biologisch is als je zelf tomatenzaden kweekt en verzamelt.
Gebruik altijd zaadvaste tomatenrassen. De tomaten hybriden (F1) zijn niet zaadvast. Als je hybride tomatenzaden oogst, houd er dan rekening mee dat het ontwikkelde variëteiten zijn die het volgende jaar niet uit zaad zullen groeien.
Bij oude tomatenrassen zijn de variëteiten van tomatenrassen zaadvast. De nieuwe tomaten zijn meestal hybriderassen. Moderne zaadvaste en plaagresistente rassen bestaan reeds, bv Rondobella, Sunviva, ...Wees kieskeurig over het zaad dat je bewaart en kies tomaten die dat wel zijn
Kies een grote, gezonde, vol rijpe tomaat van een sterke plant. Pluk bij voorkeur de eerst gerijpte tomaten van de eerste en/of tweede tros.
Welke tomaat kiezen?
De bevruchting van de bloemen gebeurt door de verstuiving. Bloemen hebben gele bloembladen met versmolten helmknoppen die een stuifmeelbuis vormen rond de stijl en het stigma. Bloembeweging maakt stuifmeel vrij uit de stuifmeelbuis zodat dit op het stigma valt. De vrucht van de tomaat is een grote bes.
In een notendop, fermentatie is het proces waarbij goede bacteriën de structuur van je voedsel afbreken zodat ze meer biologisch beschikbaar worden. Fermentatie verwijdert de kiemremmende stof die zaden slapend houdt.
Het fermenteren van tomatenzaden is belangrijk voor de levensvatbaarheid en gezondheid van zaden. Tijdens het fermentatieproces worden de zaden ontdaan van hun kiemremmende stof. Zorg ervoor dat alle zaden en pulp bedekt zijn met water en laat maximum 3 dagen fermenteren. De tomatenpuree moet minstens twee maal worden geroerd, beter is drie maal roeren. Het fermenteren helpt ook om veel ziekteverwekkers te verwijderen die mogelijk blijven hangen en die een plaag-, schimmel-, bacteriële of virale infectie van de zaailingen kunnen veroorzaken (je wil nog steeds alleen zaden van gezonde planten verzamelen, omdat er anders een risico op infectie bestaat; zaden fermenteren verkleint gewoon het risico). Naarmate de gist en bacteriën groeien en het plantmateriaal fermenteert gedurende een periode van maximum 3 dagen, zal een schimmellaag gevormd worden. Het potje zal een zeer vieze geur ontwikkelen.
Na het spoelen mogen de zaden niet langer slijmerig aanvoelen. Zorg ervoor dat al het vruchtvlees uit de zaden is verwijderd, anders riskeer je een schimmelprobleem. Fijnmazige zeven zijn uitstekend geschikt voor het spoelen van de zaden.
Zodra de spoeling is voltooidn. smeer je de natte zaadjes uit over een koffiefilter, en zorg ervoor dat je alle overgebleven pulp wegveegt als je het opmerkt. Laat de zaden niet samenklonteren. Als dit een probleem is, herverdeel de zaden dan met je vingertoppen binnen 12 tot 24 uur om de klonters te breken. De zaden moeten maximaal een week in openlucht kunnen drogen, waarna worden de zaadjes in een zaadzakje bewaard. Schrijf de naam en de datum (minstens het jaar) op zaadzakje.
Opbergen van het zaadzakje gebeurt op een droge plaats. Nu wachten op het voorjaar om de zaaien.
Leer zelf zaden telen van tomaten. Ontdek stap voor stap de botanische classificatie, bestuiving en teeltcyclus, en hoe je de zaden moet oogsten, schonen en bewaren. Een videohandleiding boordevol tips en kneepjes van het vak om zelf met succes zaad te produceren.
Onderstaande video maakt deel uit van ZAAIGOED in OVERVLOED, een videohandleiding om zelf zaad te telen - een reeks van 40 filmpjes die voor meer dan 40 groenten alles uitleggen wat je moet weten om zelf vruchtbaar zaad te kweken.
Clarion University of Pennsylvania, Clarion, Pennsylvania: Assessing the Effects of Fermentation Time on Tomato (Lycopersicon lycopersicum Mill) Seed Viability
School of Plant and Environmental Sciences, Verginia: Vegetable Seed Production: Tomato
Wondrous Acres Homestead: Fermenting Tomato Seeds: How to Harvest Tomato Seeds and Save Them for Planting
DIY SEEDS: Educational films on seed production
Post Graduate School Indian Agricultural Research Institute, New Delhi, India: Seed Production Technology for Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.)
Wanneer? zaterdag 26 april om 14u00
Waar? de hovenierstuin Annoëba van Anni en Noël Backers te Oudenburg