facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Workshop deel 1: Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg "Workshop deel 1 Enten van perenbomen"


De tuin klimaat bestendig maken - Tuinhier Oudenburg "De tuin klimaat bestendig maken"


 

Tolerante tomatenrassen

Handleiding: "Telen van tomaten"(klikken)

Groepsaankoop tolerante tomatenrassen(klikken)

Philovita F1 - Cherrytomaat

Philovita F1 - Cherrytomaat - Tuinhier OudenburgPhilovita is een cherrytomaat en wordt soms cocktailtomaat genoemd.
Een cocktailtomaat met kleine ronde intensief rood gekleurde buitenschil welke een aantrekkelijk voorkomen heeft. De cherrytomaat smaakt verrukkelijk. Een tomaatje weegt ± 10 tot 15 gram. De zeer stevige schil voorkomt het scheuren van de kleine tomaatjes. De kleine tomaatjes zijn niet erg gevoelig voor scheuren, waarschijnlijk komt dit door de zeer stevige schil die zich rondom de vruchtjes bevindt.

Philovita is uitstekend geschikt om in de volle grond te kweken. Deze productieve cherrytomaat gaan tot laat in het seizoen door met het produceren van vruchtjes. Deze tomatenplant groeit enorm, hebben een overzichtelijke opbouw. De Philovita groeit als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden genomen

De Philovita is geschikt voor een teelt buiten, in een kas of in potten op het balkon.

De Cherrytomaat (cocktailtomaat) heeft een intense smaak. Je kunt de tomaat namelijk eten als snelle snack, maar hij is ook superlekker op de BBQ, door een salade én gekookt.

De resistentie in Philovita is gebaseerd op één resistentiegen (heterozygoot voor Ph-3). Philovita heeft een ingebouwde resistenties tegen verschillende ziekten:

 • tegen de aardappelplaag (Phytophthora infestans)
 • bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum, fysio 1-5)
 • fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1+2)
 • fusarium oxysporum f.sp. Radicis lycopersici
 • heel goede resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).
 • tomatenmozaïekvirus

Lycopersicon lycopersicum - Gourmandia F1 - Coeur de Bœuf tomaat

Gourmandia F1 - Coeur de Boeuf tomaat - Tuinhier OudenburgDe Gourmandia is een hybride ras en behoort tot de Cœur de Bœuf tomaten met een typisch ossenhart-vorm. Cœur de Bœuf betekent letterlijk 'ossenhart' en direct een verwijzing naar het vruchtvorm. Het vruchtgewicht bedraagt gemiddeld tussen 150 gram en 200 gram. Deze mooie en smakelijke vrucht is sappig en heeft een uniek aroma. De vruchten rijpen van binnen naar buiten en blijven lang groen rond de hals. De groenkraag zal verdwijnen wanneer de vrucht helemaal rijp is.

De Gourmandia variëteit is waarschijnlijk van nature uit gezonder dan de klassieke in de moestuin geliefde ossenharttomaat. Deze reuzentomaat is sterk geribbeld. De Cœur de Bœuf tomaat onderscheidt zich door het volle vruchtvlees. Hij kan beter tegen de koude en een hoge luchtvochtigheid. Deze hybride-tomaat is een zeer krachtige groeier, waardoor hij beter resistent is tegen vele ziektes zoals meeldauw.

In de keuken is de Cœur de Bœuf zeer geschikt voor zuiderse slaatjes met mozzarella en olijfolie. Deze tomaat vind je courant terug in de zuiderse supermarkten. De Cœur de Bœuf tomaat laat zich lekker verwerken in warme gerechten en evenseens lekker als gevulde tomaat.

Dit is een tomatentype dat je vooral in zuiderse landen nog wel eens wil vinden in de supermarkt of op de markt.

Gourmandia heeft een ingebouwde resistenties tegen verschillende ziekten:

 • Tolerant tegen de aardappelplaag (Phytophthora infestans)
 • Tolerant tegen echte meeldauw (Oidium neolycopersici)
 • Extra weerstand tegen verwelkingsziekte (verticillium)
 • Extra weerstand tegen het pepinomozaïkvirus
 • Tolerant tegen Fusariumvoetrot (Fusarium oxysporum f.sp.radicis-lycopersici)
 • Tolerant tegen Wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne soorten)

Solanum lycopersicum - Yelorita - gele cherrytomaat - tintel fris geel

Yelorit - de gele kerstomaat Yelorita is een gele een kerstomaat met een uitstekende smaak, die geschikt is voor de trosoogst. Laat je verrassen door de smaak, geniet van de voordelen en ontdek waarom Yelorita de perfecte keuze is voor fijnproevers met oog voor kwaliteit.

 • Lekkere smaak voor een gele cherry tomaat
 • Kenmerken: geel en iets afgeplatte, ronde vrucht en geschikt voor trosoogst
 • Uitstekende smaak met een goede houdbaarheid
 • Agronomische tips: Kan soms gevoelig zijn voor echte meeldauw

Resistentie in Detail

Yelorita valt op door zijn hoge tolerantie heeft een sterke immuniteit tegen de aardappelplaag.

Solanum lycopersicum - Phantasia F1 - rode trostomaat

PhantasiaIn haar onrijpe stadium pronken de vruchten met een subtiele bleekheid, vrij van een donkergroene kraag. Een uniek kenmerk van de 'Phantasia' is dat indien gewenst, hele trossen die als prachtige trostomaten kunnen worden geoogst, waardoor een kleurrijk spektakel ontstaat in uw tuin of kas.

De 'Phantasia' onderscheidt zich door haar uitgebreide pakket aan ingekruiste resistenties tegen verschillende ziekten. Van het gevreesde tomatenmozaïekvirus tot bladvlekkenziekte, meeldauw en verwelkingsziekte, deze tomaat trotseert moeiteloos verschillende uitdagingen. Fusarium-vaatziekte en resistentie tegen wortelknobbelaaltjes voegen een extra laag van duurzaamheid toe aan deze opmerkelijke variëteit.

Bovendien zijn deze tomatenplanten weinig gevoelig voor witkoppen, waardoor uw tuinervaring nog plezieriger wordt.. Witkoppen verwijst naar witachtige of bleke plekken die verschijnen op de bovenkant van de bladeren van tomatenplanten. Als klap op de vuurpijl is de 'Phantasia' ook resistent tegen de gevreesde aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor ze een uitstekende keuze is voor buitenteelt in België.

Of je nu kiest voor kas- of buitenteelt, de vroege ontwikkeling van de 'Phantasia' maken haar geschikt voor beide omgevingen. Met een vruchtgewicht tussen 90 en 100 gram, biedt deze aromatische en stevige tomaat een verfijnde smaak die perfect is voor salades en traditionele Italiaanse gerechten.

Solanum lycopersicum - Mirado Red - rode pruim vormige tomaat

Mirado REDOntdek de verrukkelijke pruim-cherrytomaat 'Mirado Red'/'Mini Star', de absolute ster in onze snacktuin en op het balkon. Deze opvallende variëteit overtreft de verwachtingen en de smaak. De kleine rode vruchten van Solanum lycopersicum 'Mirado Red'/'Mini Star' gewicht met een van 15 tot 20 gram, zijn perfect om in één hap te genieten. Met hun zoete en aromatische smaak is deze pruimtomaat een groot genot voor jong als oud! Van juli tot oktober kan je genieten van overvloedige oogsten.

Met een indrukwekkende hoogte van 150 tot 200 cm is de pruim-cherrytomaat 'Mirado Red' een onmisbare blikvanger. Ideaal voor teelt in potten,ze zorgen voor een knapperige verwennerij op het balkon en het terras. De 'Mirado Red' gedijt het beste in goed doorlatende grond.

Solanum lycopersicum - Rondobella

De Rondobella wordt door de leerlingen in de VLTI (Vrij Land- en Tuinbouwinstituut) gezaaid en opgekweekt.

Rondobella - Tuinhier OudenburgDe Rondobella geeft rode vrijwel ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 100 gram en diameter van circa 6 cm. De tomaten hangen aan kleine trossen van 4 á 6 vruchten aan. Tamelijk stevig vruchtvlees met een goede fruitige smaak met een goed aroma. De eerste vruchten rijpen midden juli totde herfst.

Rondobella is een slatomaat met een uitzonderlijke, fruitige smaak en een intens tomatenaroma. De rode, ronde vruchten zijn relatief stevig en daardoor ideaal voor verwerking in salades en kookgerechten en kunnen ook zo bewaard worden.

Voordelen van de Rondobella buitentomaat

 • kan buiten worden gekweekt zonder beschutting
 • relatief grote en stevige salade tomaat
 • uitstekend fruitig aroma

Uiterst resistent tegen Phytophthora infestans, maar nauwelijks symptomen van andere ziekten, zeer geschikt voor onbeschermde buitenteelt. De Rondobella is een zaadresistente variëteit. Kweken in grote plantenbakken (minimaal 30 liter) werkt ook best goed.

Solanum lycopersicum L - Premio F1 - Rode trostomaat

De Premio F1 wordt niet in de groepsaankoop opgenomen

Premio F1 - Rode trostomaat - Tuinhier Oudenburg Deze rode trostomaten zijn van een formaat tussen kerstomaat en vleestomaat in. Voor het oog is Premio F1 een mooie, uniforme en ronde tomaten .

Wel een aanrader, voor wie een mooie trostomaat wil. Trossen van 6-8 vruchten die rode en stevige vruchten geven. Doordat het een trostomaat is zal de productie minder zijn dan de andere soorten. De trostomaten worden gelijktijdig rijp.

De blozende vruchtjes vormen een heerlijke basis voor een tomatensaus of - soep, maar geven ook een friszure toets aan jouw salade! Wij kunnen de zomer al proeven!. Mooie, uniforme, ronde tomaten Fijne zoete smaak

De Premio F1 is weinig gevoelig voor ziekten.

Solanum lycopersicum - Gold Nugget F1 - gele cerrytomaat

De Premio F1 wordt niet in de groepsaankoop opgenomen

sunvivva - Tuinhier OudenburgCherrytomaten worden ook wel kerstomaat of cocktailtomaat genoemd. Heerlijk en decoratief in allerlei verse zomergerechten of gewoon om als snoepgoed van de plant te plukken.

De tomaat Gold Nugget geeft zon gele vruchten in het formaat van een cocktailtomaat die in middellange tot lange trossen aan de plant hangen. De vruchten zijn 15 tot 25 gram zwaar (gemiddeld 20 à 21 gram). De sappige felgele vruchten hebben een goede smaak, maar hebben wel een behoorlijk stevige schil. De eerste vruchten rijpen vroeg.

Tomaten hebben warmte nodig om goed te rijpen en staan dus graag op een beschutte plaats in de zon of in een kas.

 • gele decoratieve snoeptomaat
 • grote trossen
 • van nature verrukkelijk zoet

De tomaatjes hebben een heerlijke, mooi gebalanceerde smaak. Ze worden vooral gebruikt in salades en koude gerechten.

De tomaat Gold Nugget heeft een hoge weerstand tegen ziekten, maar niet bij een natte zomer

Cornabel F1 - Cornue des Andes

De Cornabel F1 wordt niet in de groepsaankoop opgenomen

Cornabel F1 - Cornue des Andes - Tuinhier Oudenburg Deze tomaten hebben de vorm van een 'corne' of 'hoorn'. De Cornabel is 10 to 15 cm lang en 4 tot 5 cm dik. De cornabel bestaat uit stevig vruchtvlees met weinig zaad en een uitmuntende smaak.

De Cornabel originele, krachtige en vroege variëteit vormt lange vruchten in de vorm van een hoorn. De opbrengst is voldoende met trossen van 7 tot 13 grote tomaten. Deze tomaat profileert zich tussen tussen kerstomaat en vleestomaat.

Deze tomaten zijn zeer smaakvol en zoet. Bovendien komt na het bakken/koken de smaak nog beter tot zijn recht. Een pure tomaat om te verwerken in sauzen, soepen en pasta’s.

Deze hybride tomatenplanten zijn een kruising van 2 verschillende rassen. Ze worden gekweekt om de beste eigenschappen van die 2 rassen te versterken.

Cornabel heeft een ingebouwde tolerantie tegen verschillende ziekten:

 • zeer tolerant tegen aardappelplaag (Phytophthora infestans)
 • zeer tolerant tegen bruinrot (Lycopersicon esculentum)

Nadeel: gevoelig aan toprot

 

Nog enkele bijzondere groentezaden van buitentomaten en paprika's.

 • Zaden van plaagtolerante tomaten
  • Celsior, Clou, Damsel, Galahad, Lucid Gem, Primabella, Primavera, Resibella, Rondobella, Sunviva, Vivagrande, Zora Röt.
 • Zaden van puntpaprika voor openluchtteelt
  • Arwen, oranje, Pantos (rood), Zazu (geel).
Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

meer Tuinhier TipTuinhier Tip

 • Tomaten horen niet thuis in de koelkast, maar bewaren het best bij een temperatuur tussen 10 en 12 °C.
 • Onrijpe tomaten die al beginnen kleuren kunnen we binnen verder laten rijpen op een goed verluchte plaats, eventueel onder een krant met een appel of een banaan in het bakje

Bestellen van resistente tomatenplanten (klikken)
logo Tuinhier Oudenburg