Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
Het voorjaar is een gunstige tijd is om te enten, omdat de sapstroom nog niet opgang is. De meeste enttechnieken hebben meer kans op succes wanneer de plant actief groeit.
Hou er rekening mee dat enten vaardigheid en precisie vereist, dus het kan handig zijn om meer gedetailleerde instructies of begeleiding te raadplegen, afhankelijk van het specifieke fruitras dat je wilt enten. Het volgen van een workshop appelbomen enten of perenbonen enten is dan noodzakelijk.
Wil je enthout bewaren, dan knip je best het enthout vanaf half december tot eind januari wanneer de boom in winterrust is. Hoe korter je het entmatriaal wil bewaren, hoe later je nog knipt. Bij laat uitlopende rassen en direct enten, kan het zelfs nog in april. Mensen met veel ervaring wachten soms nog langer.
Het is niet bij wet verboden, maar er zitten flink wat risico's aan. Bevroren hout is zijn buigzaamheid kwijt. Zelfs bij weinig beweging ontstaat al gemakkelijk schade. Niet doen dus. In bijzondere gevallen, knippen met minimale beweging, tenminste een etmaal laten rusten in een ruimte boven nul alvorens er iets mee te doen.
Enthout bestaat uit eenjarige scheuten of twijgen die worden gebruikt voor het entproces.