facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Derde plantenruil - Tuinhier Oudenburg "Derde plantenruil"


Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij' - Tuinhier Oudenburg "Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij'"


 
planten archief
plant van de maand

Plant van de maand - oktober 2023

 

Zanthoxylum simulans

Kiespijnboom, szechuan peper, szechwan peper, Chinese peper of Japanse peper

Zanthoxylum simulans - Kiespijnboom, szechuan peper, szechwan peper, Chinese peper of Japanse peper - Tuinhier Oudenburg
Zanthoxylum simulans - kiespijnboom, szechuan peper, szechwan peper, Chinese peper of Japanse peper
Klik eens op de foto!

Zanthoxylum simulans wordt ook wel kiespijnboom genoemd. Andere Nederlandse namen zijn szechuan peper, szechwan peper, Chinese peper of Japanse peper.

Waarom wordt de szechuan peper ook kiespijnboom genoemd? De verse bessen bezitten verdovende stoffen. Als je op een bes kauwt, dan geeft dit een tintelend en verdovend gevoel in de mond. Szechuan-peperkorrels, ook wel gespot als Szechwan of Szechuan, zijn vrij uniek. Ze zijn ongelooflijk aromatisch en smaakvol, maar niet heet. Ze hebben een verdovende eigenschap, die in China bekend staat als 'ma'. En deze plaatselijke verdoving werkt als je kiespijn hebt. Deze peper bezit een medicinale werking.

Voor de meeste mensen is de grootste aantrekkingskracht van Szechuan pepers hun heerlijke geur. Ze hebben een citroen-peperaroma (en smaak) dat best aangenaam is. De smaak voegt een bijna oosterse kwaliteit toe aan het eten. Szechuan-peper is een belangrijk ingrediënt in veel traditionele Chinese recepten.

Szechuan-peper (xanthoxylum peperitum) komt oorspronkelijk uit de provincie Sichuan in China en is niet verwant aan de zwarte peper (peper nigrum) of chilipeper, die oorspronkelijk uit India komt. Eigenlijk zijn Szechuan-pepers helemaal geen pepers. Het zijn eigenlijk de geroosterde uitgedroogde peulen van kiespijnboom of struik. Voordat Aziatische culturen kennis maakten met chilipeper, werd Szechuan peper samen met gember gebruikt om veel gerechten pittig te maken. Het heet accent in de moderne keuken van Sichuan komt van de rode chilipeper (capsicum annum), die in de 15e eeuw in Azië werd geïntroduceerd.

De kiespijnboom is middelhoge sierlijke heester met mooie geveerde bladeren en stekels op de takken. De bladeren van Zanthoxylum hebben een aromatische smaak en kunnen in het najaar geoogst worden. Deze bladeren worden dan gedroogd. Het gedroogde blad is culinaire delicatesse te gebruiken in allerlei gerechten. Topkoks uit binnen-en buitenland maken graag gebruik van deze smaakmaker.

De Zanthoxylum simulans is een zelfbestuiver. Buiten het mijden van de scherpe doornen van de boom tijdens de oogst, heeft deze boom weinig aandacht nodig. Jonge twijgen zijn grijs/bruin en aan de top behaard. Bloeit in mei na de bladontwikkeling, bloemen zijn groen/geel en staan in korte trossen.

Hoe de peper bewaren en voorbereiden, om zelf te gebruiken, zie seizoensgebonden recepten.

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

Karakteristieke eigenschappen van de Zanthoxylum simulans - kiespijnboom, szechuan peper, szechwan peper, Chinese peper of Japanse peper

Categorie Boom, struik
Hoogte

3 tot 6 m

Breedte 1 tot 1,5 cm
Kroon een half open kroonrond en iets onregelmatig van vorm
Grond Alle grondsoorten, goed doorlatend goed, zandgrond, leemgrond
Bloem

Groen, geel

Bloeiperiode mei tot juni
Vrucht zwarte bes
Bladeren geveerde bladeren
Bladverliezen ja
Herfstverkleuring ja, oranje, geel
Temperatuur

USDA 6a (tot -22°C)

Vermeerderen zaaien
Standplaats
zonzon

zonhalfschaduw

zonschaduw

Windbestendigheid ja

Wintergroen

nee

Ziektes

niet gekend

Toepassing

Voedselbos, schaduwtuin
Zanthoxylum simulans - Kiespijnboom,  szechuan peper, szechwan peper, Chinese peper of Japanse peper - Tuinhier Oudenburg
Zanthoxylum simulans - kiespijnboom, szechuan peper, szechwan peper, Chinese peper of Japanse peper
Klik eens op de foto!

Foto's: Tuin Wim Van Wassenhove




logo Tuinhier Oudenburg