w Enten van fruitbomen ¦ Guy De Kinder¦ Geschiedenis oude boomgaarde¦ tuinplanning ¦schaduwtuin ¦ stadstuin ¦ siertuin¦ Volkstuintje Oudenburg¦ Tuinhier Oudenburg


facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Kummel Carum carvi - Tuinhier Oudenburg "Tweejarige nu zaaien"


Serre Plantentuin Meise - Tuinhier Oudenburg "Tuinreis - Plantentuin Meise - Atomium Brussel"


 

Deel I: Oude boomgaarden met erfgoed en enten van fruitbomen

Bijkomende Levend Erfgoed(klikken)

Deel II: Workshop "Enten van fruitbomen" neemt plaats op zaterdag 4 maart 2023 tussen 9u30 en 11u30 in de Hovenierstuin Annoeba, Akkerstraat 54, 8460 Oudenburg.

OPGEPAST: de lezing "DeelI: Oude boomgaarden met erfgoed en enten van fruitbomen" is voorbij!

Enkele bijkomende artikels

Logo Erfgoedkring OudenburgIn samenwerking met de Erfgoedkring Oudenburg en met de NBS (Nationale Boomgaardenstichting) worden de oude fruitbomen en de oude boomgaarden in de kijker geplaatst.

Boomgaard Victor Gilleman - Tuinhier Oudenburg Lezing "Oude boomgaarden met erfgoed en enten van fruitbomen" neemt plaats in het Lokaal Dienstencentrum Biezenbilk op vrijdag 13 januari om 19u30 in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg.

Afspraak boeken - Oude boomgaarden met erfgoed en enten van fruitbomen - Tuinhier Oudenburg
Boek een afspraak in je agenda

Oude boomgaarden met erfgoed door Arnold Melis

Karel Buffel Appel - foto Roland VandenbusscheDe historische boomgaarden in Oudenburg hebben verborgen weetjes.

Enkele oude fruitboomrassen worden voorgesteld.

  • Hoe is de Karel Buffel appelboom in Oudenburg beland?
  • De Jabbeekse rode Cox wordt eveneens besproken?
  • Wat is de oudste gekende boomgaard te Oudenburg?
  • ...

Deze lezing is een meegenomen inleiding op de workshop "Enten van fruitbomen" en neemt plaats op zaterdag 4 maart 2023.

Enten van fruitbomen door Guy De Kinder

Enten van fruitbomen - Tuinhier OudenburgEnten is het laten vergroeien van een knopdragend plantendeel (ent) met een worteldragend plantendeel (onderstam). Bij enten laat je twee verwante planten met elkaar vergroeien. Fruitsoorten die je gemakkelijk kan enten zijn appels, peren, kweepeer en pruimen. Het enten wordt toegepast op planten die moeilijk te stekken zijn of waarvan de eigenschappen verloren gaan bij het zaaien.

Door op zwakgroeiende onderstammen te enten bekom je kleinere fruitbomen die vroeg productief worden. Indien je op sterkgroeiende onderstammen (vb. zaailingen) ent, dan bekom je grote (hoogstam)bomen die pas laat productief worden.

Winterentingen kunnen vanaf januari tot einde maart binnen gedaan worden! In openlucht kan je enten (met goed enthout) vanaf april tot einde mei. Het enten vraagt meer handigheid en zorg dan het stekken van planten.

Heb je zelf een bijzonder streekeigen appel- of perenras dan kan je daarvan (laten) enten. Verzamel dan tussen half december en einde januari eenjarig enthout, voorzien van een label en bewaar het op een koele plaats. (vb half inkuilen aan een noordenmuur).

meer Tuinhier TipTuinhier Tip

Deze voordracht is een meegenomen inleiding op de workshop " Enten van fruitbomen" die plaats neemt bij Hovenierstuin Annoëba op zaterdag 4 maart 2023 om 9u30. Tijdens de workshop zullen enkele streek gebonden niet commerciële rassen ter beschikking zijn. Wens je niet te enten, dan wordt de mogelijk geboden om enkele geënte oude fruitrassen aan te kopen. Meer info zal volgen

Enten van fruitbomen - fruitabc.be


Guy De kinder
Guy De kinder

Guy De Kinder (1953) groeide op op een landbouwbedrijf met fruitbomen, veeteelt en akkerbouw. Vanaf 1978 tot 2013 was hij leraar tuinbouw aan het Provinciaal Instituut voor Tuinbouwonderwijs in Mechelen (later PTS campus Mechelen genoemd), met als vakken plantennomenclatuur, teeltprincipes, fruitteelt, groenteteelt, plant & milieu en tuinbouwpraktijk. Vanaf 2014 heeft Guy veel tijd om zich met zijn fruit, tomaten en moestuin bezig te houden. Guy is co-auteur van de Groente- en Fruit Encyclopedie, welke in 2004 voor het eerst verschenen is. Daarnaast is hij auteur van het boek: ABC van het plantenlatijn. Naast fruit, groenten en eetbare bloemen hebben tomaten zijn voorliefde. In zijn tuin staan elk jaar 40 tot 50 verschillende tomatenrassen in alle kleuren, maten, vormen en smaken. (waaronder ook struiktomaten en plaagtolerante tomaten) In de tuin hebben de vergeten groenten en ook nieuwe groenten zoals yacon en bataat een plaats. Gewone pitfruit-, steenfruitbomen, houtig kleinfruit en schimmeltolerante buitendruiven hebben ook zijn aandacht. Omdat fruit telen de rode draad was doorheen zowel zijn beroep als hobby startte Guy in 1998 de website www.houtwal.be en http://fruitabc.blogspot.be/. Deze websites bevatten heel veel nuttig info voor de geïnteresseerde fruitliefhebbers.

"Iedereen die een kamerplant kan verzorgen, kan tomaten kweken” zo zegt De Kinder in een artikel van de krant Het laatste nieuws (2005). "Sommige tomaten smaken als druiven, in andere herken je de smaak van abrikozen of bananen. Je kan met tomaten dan ook van alles doen, zelfs confituur maken".

Guy is ook actief op de sociale media twitter en facebook.

Groente- en Fruit Encyclopedie
Groente- en Fruit Encyclopedie

Groente- en Fruit EncyclopedieGroente- en Fruit Encyclopedie.
Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder.
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers.
Met teelthandleidingen van alle bekende en bijzondere groente- en fruitsoorten, voor succesvolle en smakelijke opbrengsten uit kleine en grote tuinen. Een standaardwerk voor iedereen die zich wil verdiepen in het telen van groenten en fruit.
Dit boek telt 414 pagina's (A4) en is rijkelijk geïllustreerd. Meer info


Gemakkelijk fruit
Gemakkelijk fruit

Gemakkelijk fruitGemakkelijk fruit. Uit eigen tuin, van terras of balkon.
Auteur: Guy De Kinder. ISBN 978 90 2156 2803
Kosmos Uitgevers. Aantal blz. 128 (A5).
DRUK: 2016.
Praktische gids voor ieder met een tuin, terras of balkon die graag van eigen fruit wil genieten. Meer info


ABC VAN HET PLANTENLATIJN
ABC VAN HET PLANTENLATIJN

ABC VAN HET PLANTENLATIJNABC VAN HET PLANTENLATIJN. BETEKENIS VAN BOTANISCHE NAMEN.
Auteur: Guy De Kinder. ISBN: 978-94 906 54009.
Leer plantennamen aan de hand van hun betekenis. Voor leerkrachten, studenten, groenauteurs, dierenartsen, gepassioneerde tuinliefhebbers en verzamelaars. Meer info

Fruitnieuwsbrief
Maandelijks wordt er via email naar ruim 5400 abonnees een digitale nieuwsbrief verstuurd met praktische tips voor het telen van eigen fruit. Lees meer.


Deelname voorwaarden

  • Als lid van Tuinhier Oudenburg of van andere tuinhier-vereniging is deze voordracht gratis.
  • Als lid van de Erfgoedkring Oudenburg is deze voordracht eveneens gratis.
  • Voor niet leden van Tuinhier of van erfgoedkring bedraagt de kostprijs € 5. Als kennismaking is de voordracht voor niet leden gratis. Het inschrijven gebeurt ter plaatse.

Hier vindt u een aantal korte filmpjes die op de één of ander wijze met fruit te maken hebben. Het kan onderzoek betreffen en/of toepassingen van fruit. Kijk en geniet.

Noordelijke Pomologische Vereniging - Tuinhier Oudenburg


logo Tuinhier Oudenburg