facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Workshop deel 1: Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg "Workshop deel 1 Enten van perenbomen"


De tuin klimaat bestendig maken - Tuinhier Oudenburg "De tuin klimaat bestendig maken"


 

B-l-oeiende Tuinhierdag

 

OPGEPAST: De B-l-oeiende Tuinhierdag is voorbij!

De b-l-oeiende Tuinhierdag was een enorm succes.
De tuin Marc, Tuin t'Oud Vissershuis, Tuin Arnold kregen door een groot 100tal bezoekers. De wilgentuin en Tuin Anoëba hadden een 200 tal bezoekers.

Dank aan iedereen die hebben meegeholpen aan dit succes.

Foto's en bespreking(klikken)


Op zondag 11 juni van 10u00 tot 17u00 gaat de b-L-oeiende Tuinhierdag ook door in regio Oostende. Tuinhier Akkerwinde (Tuinhier Oostende) en Tuinhier Oudenburg stellen samen 2 volkstuinparken en 5 privé tuinen voor het publiek open.

Ontdek het aanbod tuinen die hun tuinhek deze dag openzetten voor het publiek.

Routeplanner - regio Oostende

Verloop van de route

Google maps

Voor wie het parcours fietsend wil afleggen, de afstand tussen de twee uiterste tuinen is ongeveer 15 km (50min). In elke tuin is een toiletgelegenheid voorzien, bij sommige een verfrissend drankje.

Fiets - en wandelroute


Wilgentuin

Syringa Vulgaris - WilgentuinWindscherm van bomen, rozengaanderij, zelfontworpen bloemenborders, moestuin, kleinfruit, boomgaard en percolatierietveld. Landelijk gedeelte met weides, vijver en schiereiland. Een groentetuin, fruitbomen en struikbessen mogen niet ontbreken.
Wilgentuin werd aangelegd in 1985, nu maken de wilgen de tuin, als hakselhout en als afboording van het terras. 

Adres: Nieuwpoortse vaartstraat 7 te Gistel (Dit is het verlengde van de Keiweg richting Snaaskerke en nog voor Gistel brug.)

Praktische info:

Yves Deckers Oppervlakte:63 are + 2,5 hectare weide
Symbool telefoon0485 18 91 76 Leeftijd van de tuin: 35 jaar
Symbool emailkine@deckersyves.be Creatie deels: tuinarchitect Rudy Velle
Parkeergelegenheid voor de auto Deels rolstoel toegankelijk, bereikbaar met de fiets

't oud vissershuis

't oud vissershuis - Zandvoorde OostendeIn de rijke Grote Keignaert visserij geschiedenis werd hier de jaarlijkse Keignaert vissers "teerfeest" gehouden. Een honderd jarige tuin die aan de oever van de Grote Keignaert is geleden. De kreek "de Grote Keignaert" te Zandvoorde is met inbegrip van de onmiddellijke omgeving beschermd als landschap. Het eigenaar heeft haar landelijke ligging en idyllisch landschap zeer sterk weten te bewaren.  Deze locatie is één van de meest gefotografeerde plaatsen aan de Grote Keignaert. De siertuin en moestuin vloeien harmonisch in elkaar over.

Adres: Grintweg 99 te 8400 Zandvoorde (Oostende) (een oude visserstuin aan de Grote Keignaert)

Praktische info:

Ronny en Roland Dumon Oppervlakte: 15 are
Symbool telefoon059 26 80 86 Leeftijd van de tuin: zeer oud, verschillende generaties
Symbool email roland@tuinhier-oudenburg.be  
Parkeergelegenheid voor de auto Rolstoel toegankelijk, bereikbaar met de fiets

Tuin Marc

Cactustuin - Tuin MarcEen tuin van een rijwoning bestaat uit een vijver, een moestuin en een siertuin. De houten sculpturen met kettingzaag vervaardigd en het museum oud tuinbouwgereedschap zijn zeker een meerwaarde. Niet te vergeten een indrukwekkende verzameling cactussen. Om de cactussen te overwinteren wordt geen energie verbuikt. De kippenren en de moestuin zorgt voor een harmonische overgang.

Adres: Ettelgemsestraat 35 te 8460 Oudenburg

Praktische info:

Marc Deboyser Oppervlakte: 10 are
Symbool telefoon059 26 72 12 Leeftijd van de tuin: 30 jaar
Symbool emailsec@tuinhier-oudenburg.be  
Parkeergelegenheid voor de auto Rolstoel toegankelijk, bereikbaar met de fiets

Hovenierstuin Anoëba

Hovenierstuin Anoëba - OudenburgDe tuin bestaat uit 2 delen. Het eerste, kleinste gedeelte, heeft een enorme variatie aanplanten, met enkele families die zeer uitgebreid aanwezig zijn zoals de Geraniums, Rozen, Viburnums en Cornussen. Ook waterplanten zijn uitgebreid aanwezig. De tuin heeft een grote evolutie meegemaakt, van speeltuin tot siertuin en is achteraf vergroot tot 4000 m² door serres af te breken.
De tuin bevat een zeer groot gamma aan verschillende soorten planten en types van planten. Het samenspel van bodembedekkers, bloemen, struiken en bomen smelt samen tot een spetterende symfonie van kleuren en bloemengeuren.
Een groententuin, fruitbomen en struikbessen mogen niet ontbreken.

Adres: Akkerstraat 54 te 8460 Oudenburg

Praktische info:

Noël en Anni Backers-Christiaen Oppervlakte: 60 are
Symbool telefoon0497 54 71 36 Leeftijd van de tuin 40, 15 en 5  jaar: 30 jaar
Symbool emailbackersnoel@gmail.com  
Parkeergelegenheid voor de auto Rolstoel toegankelijk, bereikbaar met de fiets

Tuin Arnold

Tuin Arnold - Zandvoorde OostendeTuin Arnold is 25 jaar geleden ontstaan als een groot grasveld dat dienst deed als speelveld voor de kinderen.  Wat 25 jaar geleden uitzonderlijk was en nu actueel is, is nu te bewonderen in de voortuin. In de voortuin zijn twee fruitbomen in de siertuin geintergreerd.. Een picknick mogelijk in de voortuin onder een kersenboom ontstaan uit een zaailing.
In de siertuin achter het huis zijn de bessenstruiken en de fruitbomen mee het decoratieve element en ze vormen een harmonisch natuurlijk evenwicht. Verder is er nog een kindersnoeptuin, boomgaard met zeldzame fruitbomen en enkele kippenrennen met uitzonderlijke kippen (Spaanse Witwangen, poule de bresse e.a.)
Tijdens corona werd een pergola geplaatst en als afschermimg werd voor streekgebonden leifruit geopteerd. In het voorjaar van 2022 werden een vers geënte "Jabbeekse cox" en "Veurnse reinette" aangeplant. De Jabbeekse cox is de voorloper aan de actie "Fruit met een hart is het bewaren waard".

Adres: Caelfstraat 8 te Oostende (Zandvoorde)

Praktische info:

Arnold Melis Oppervlakte: 10 are
Symbool telefoon0473 58 00 70 Leeftijd van de tuin 30 jaar
symbool emailadressec@tuinhier-oudenburg.be  
Parkeergelegenheid voor de auto Rolstoel toegankelijk, bereikbaar met de fiets

Volkstuinpark ‘Karel Achtergaele’

Snijbiet - Volkstuinpark ‘Karel Achtergaele’Het Volkstuinpark ‘Karel Achtergaele’ werd vroeger Volkstuinpark 'Steensedijk' genoemd. De huidige naam van het volkstuinpark verwijst naar de oud schepen van milieu Karel Achtergael te Oostende.

Volkstuinpark Karel Achtergaele is het oudste volkstuinpark in Oostende en omvat 74 volkstuinen. De percelen zijn tussen de 100 en 150m² groot.

De eerste 40 volkstuinen werden 40 jaar geleden in april 1983 aangelegd.

Naast het bezoeken van de volkstuinen, is er ook een fototentoonstelling over de volkstuinen en kan je helpen aan de bouw van ons Bijen Woonzorg Centrum.

In de volksmond noemt men een volkstuin een buurttuin, pleziertuin, moestuin, hobbytuin, … synoniemen genoeg…

Adres: Steense Dijk z/n, 8400 Oostende


Volkstuinpark ‘Drie Platanen’

Volkstuinpark ‘Drie Platanen’De naam van het Volkstuinpark ‘Drie Platanen’ verwijst naar de drie oude platanen op het domein. De drie platanen kregen een nieuw leven en zijn afkomstig van het nabij gelegen woonzorgcentrum. Door de verbouwing moesten de drie platanen verplant worden.

In 2019 ontstond Volkstuinpark 'Drie Platanen'. Een park van 35 volkstuinen tussen de 25 en 100m² met gemeenschappelijke bergingen.

Adres: Nieuwpoortsesteenweg 759, 8400 Oostende


Bloeiende Tuinhierdag - Tuinhier Oudenburg Bloeiende Tuinhierdag- Tuinhier OudenburgBloeiende Tuinhierdag- Tuinhier Oudenburg Bloeiende Tuinhierdag- Tuinhier Oudenburg

Afspraak boeken - Bloeiende Tuinhierdag- Tuinhier Oudenburg
Boek een afspraak in je agenda
logo Tuinhier Oudenburg