facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Derde plantenruil - Tuinhier Oudenburg "Derde plantenruil"


Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij' - Tuinhier Oudenburg "Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij'"


 

De Bloeiende Tuinhierdag 2023

Een prachtige dag aan de kust met een leuke verkoeling in de tuintjes was een aangename verademing.  Het polderlandschap en de kreken werden als oogstrelende verrassing beschouwd. Vele bezoekers kwamen van ver met de auto, de fietsen mochten ook mee. Ze stoppen in Oudenburg en parkeerden auto gratis in de nabijheid van de Tuin Marc (Ettelgemsestraat). Het eindpunt van de fietsroute werd voor velen het beginpunt, nl. Oudenburg

Tuin Marc

In de ‘’tuin Marc” was de vijver een levende verrassing. De ingang was feestelijk versierd. De vijver met waterval en filter werd 22 jaar geleden door Marc aangelegd. De koi-karpers zijn heden een halve meter groot. De toeschouwers genoten van de natuurlijke bewegingen en de verfrissing van het water. De huisjesslak, de zwaan, e.a in buxus waren een streling voor het oog. De meters hoge cactussen benoemden de bezoekers als ”de heersers van de serre”.


Hovenierstuin Annoëba

De tocht bracht de fietser aan de inkom van hovenierstuin Annoëba waar een groene dreef uitnodigend lonkte. De tuinbezoeker werd verrast door een ontdekkingstuin met Engelse glooiende vormgeving, borders met een verzameling van honderden verschillende vaste planten, bomen en struiken. Een waterpartij met lelies en een bruggetje loopt doorheen de borders. Wandelen in de tuin was een frisse verademing op deze warme dag. Het aangeboden ijsje vulde dit verfrissend gevoel nog meer aan.


De Wilgentuin

Daarna leidde de tocht ons naar “De Wilgentuin” via een boerenwegel. Het uitzicht van het huis en de bomen vormden een groene windscherm in het polderlandschap. Bij de ingang bevond zich de uitkijktoren in een boom. Via een ladder waagden menig bezoekers zich op de uitkijktoren. Het zicht over de wilgentuin was een fantastische beloning.
Al wandelend betreden de bezoekers de steeg met een rozen, zagen in het verlengde de kerktoren van Snaaskerke. De Wilgentuin is omring met wilgen, vandaar zijn naam. Als je op het binnenpleintje staat en wandelt in de richting van de dreef van rode beuk en linde, dan zie je kerktoren van Gistel. In de boomgaard staan fruitbomen met gewitte stammen, de bezoekers voelden zich in tijd van hun grootouders te lande.


Tuin Arnold

Een korte fietstocht langs de vaart en het polderlandschap bracht de kijker naar “Tuin Arnold”.
Bij de aankomst in de “Tuin Arnold” stond een amandelboom. Onder de amandelboom werden de amandelnoten op ambachtelijk wijze gekraakt. Het proeven van de amandelnoten werd geapprecieerd. Eén week oude kuikens met twee moeder kippen fascineerde de bezoekers, de kinderen waren er zot van. De speciale bomen, nl de aardbeiboom (Arbutus unedo) en de kiespijnboom of Chinese Szechuanpeper (Zanthoxylum simulans) werden als een variabele meerwaarde beschouwd. De aanboden frisdrank (vlierbloesem met cassis) en een zelf gebakken cake viel in de smaak.


t' Oud Vissershuis

Nog een laatste uitdaging in dit toch wel warme weer, werd beloond met een prachtig uitzicht op het natuurdomein “De Keignaert” waar “het oud Vissershuisje” de aandacht stal. De indeling van de honderdjarige tuin werd door de bezoeker als een harmonisch geheel beschouwd. De ligging naast de kreek “De Keignaert” is een natuurlijke verlenging van de tuin. De bezoekers konden de attributen ‘de leeuw en het hert’ in al hun glorie bewonderen. Deze attributen werden door een oom vervaardigd. De rode paddenstoel met witte stippen (met de nodige kaboutertjes) bracht menige bezoekers in een sprookjestuin voor kinderen. Het waterbeheer in de groentetuin was optimaal door de mulchlaag van gras. Zoals een oude Vlaamse traditie het wil, werd de bezoeker een frisdrank aangeboden en konden ze vanop het terras, de volledige oevertuin bezichtigen. Rond 14u30 ontstond een wachtrij van een 40tal bezoekers om deze tuin te bezoeken.


De Volkstuintjes

De volkstuintjes werden al fietsend door het stadsrandbos en het via het groene lint aangedaan. Enkele volkstuintjes stonden open voor het publiek. Hier konden de kinderen, ouders en grootouders samen een insectenhotel bouwen.


Alle tuinen hadden een diversiteit aan natuurelementen, zodat ieder tuinbezoek een totaal andere indruk gaven.
De tuin Marc, Tuin t' Oud Vissershuis en Tuin Arnold kregen een groot 130tal bezoekers. De Wilgentuin en Tuin Annoëba hadden nabij de 200 bezoekers.

Dank aan iedereen die heeft meegeholpen aan dit succes.

 



logo Tuinhier Oudenburg