facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Workshop deel 1: Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg "Workshop deel 1 Enten van perenbomen"


De tuin klimaat bestendig maken - Tuinhier Oudenburg "De tuin klimaat bestendig maken"


 

Tuinhier Tip!

Pepers

Maak je keuze:

Pepers zaaien, telen Bewaren, cayennepeper
Carolina reaper oogsten

Oogsten van de heetste peper ter wereld - Carolina reaper

Carolina reaper - Tuinhier OudenburgWanneer moet je Carolina reaper oogsten? Als algemene regel geldt dat je Carolina reaper alleen moet oogsten nadat ze felrood zijn geworden. Dit is meestal na een drietal maanden. Onrijpe pepers zijn eetbaar, maar je krijgt de meeste warmte en smaak met rode peulen van de Carolina reaper.

Omdat ze echter de heetste peper ter wereld zijn, is de Carolina reaper niet moeilijker te kweken dan andere paprika's! Carolina reaper planten hebben een lang groeiseizoen nodig. Bijgevolg kunnen Carolina reaper zaden het best binnenshuis worden opgestart met veel warmte en luchtcirculatie. Carolina reaper planten nemen meer dan 90 dagen de tijd om volwassen peulen te produceren, dus wees geduldig! Bij mij was het zelfs 120 dagen.

Carolina reaper pepers - Pepers oogsten - Tuinhier Oudenburg Carolina reaper pepers - Pepers oogsten - Tuinhier Oudenburg Carolina reaper pepers - Pepers oogsten - Tuinhier Oudenburg Carolina reaper pepers - Pepers oogsten - Tuinhier Oudenburg Carolina reaper pepers - Pepers oogsten - Tuinhier Oudenburg Carolina reaper pepers - Pepers oogsten - Tuinhier Oudenburg Carolina reaper pepers - Pepers oogsten - Tuinhier Oudenburg

Gebruik handschoenen bij het plukken van de vruchten en wees voorzichtig wanneer je met deze peper kookt.

Houd er rekening mee dat dit zeer hete pepers zijn, dus het is het beste om ze voorzichtig te behandelen. Overweeg om tijdens het oogsten wegwerplatexhandschoenen te dragen. Anders kun je een slecht geval van chili-verbranding ervaren van de oliën van deze pepers.
Gebruik niet te veel, een klein stukje volstaat reeds om de volle smaak te ervaren.

Tuinhier TipExtra Tuinhier Tip

  • Trek de onrijpe pepers op het einde van het seizoen.
  • Leg de onrijpe pepers in een bakje.
  • Plaats het bakje in de droge en warme kamer, Bv. in de huiskamers op de vensterbank.
  • Hoe kleiner, dunner of rijper de peper, hoe langer je de peper kan bewaren.
  • Als de peper rood is, dan wordt de peper het best koel en donker. Maar je kan ze ook bewaren op kamertemperatuur.
  • Je kan de peper invriezen of drogen.
Carolina reaper pepers - Pepers rijpen - Tuinhier Oudenburg Carolina reaper pepers - Pepers rijpen - Tuinhier Oudenburg

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg


Rode peper schoonmaken en snijden


Behandelen van Chilipeper verbranding

Hoewel chilipepers een geweldige smaak kunnen geven aan allerlei soorten voedsel, is er één ding waar je op moet letten: een brandwonde door chili (of beter de olie die de vrucht bevat). Het behandelen van deze brandwonde door het aanraken of eten van hete pepers, kun je niet zomaar met water behandelen. Sterker nog, je zult merken dat water helemaal niets doet. Je kunt je er zelfs slechter door voelen! Dus wat te doen?

Water is hier niet je vriend

Dit is belangrijk om te onthouden. De hitte die je voelt bij een chilipeperverbranding wordt veroorzaakt door capsaïcine. En hoewel capsaïcine op zichzelf geen olie is, heeft de verbinding olie-achtige eigenschappen. De eerste is: het stoot water af. Dus het water dat je naar je brandende mond en handen gooit, doet je geen goed.

Melk is je vriend

Melk zou letterlijk een oplossing kunnen zijn bij het eten van gekruid voedsel. Dat komt omdat melk je mond helpt bij het omgaan met capsaïcine, een olieachtige chemische verbinding in chilipepers. Capsaïcine bindt zich aan een receptor in de tong en zorgt voor een branderig gevoel. Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijnreceptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.

Zure dingen breken oliën af, en het zal je misschien verbazen dat melk licht zuur is. Melk voelt dus niet alleen lekker aan omdat het dik is en je keel bedekt, het verlicht ook de verbranding sneller dan wat dan ook. Als je handen branden van de pepers, kun je je handen ook in melk laten weken om verlichting te bieden. Voor zowel drinken als weken is koude melk het beste. Als de melk tijdens het weken warm wordt, vervang deze dan door verse melk rechtstreeks uit de koelkast. Als je geen melk in de buurt hebt, kunnen andere zuivelproducten ook als vervanging dienen, zoals ijs, kwark en yoghurt.

 logo Tuinhier Oudenburg