Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
Begin januari wordt de zomerprei binnenshuis gezaaid, waarbij verwarming handig is om de zaailingen goed te laten ontwikkelen. In maart wordt de herfstprei buiten gezaaid onder platglas of een tunnel, en in april wordt de winterprei buiten gezaaid.
Prei in de moestuin is inderdaad een fantastische keuze! Hier zijn gedetailleerde stappen om prei (Allium ampeloprasum) succesvol te kweken:
Prei kan zowel gezaaid als geplant worden. Als je prei wilt zaaien, zijn er verschillende zaaiperioden afhankelijk van de gewenste oogsttijd:
Bemest de grond enige tijd voor het uitplanten met stikstof.
Door deze stappen te volgen, kun je genieten van een overvloedige preioogst uit je eigen moestuin! Succes met het kweken!
Roest, tripsen, fusarium en witrot zijn slechts enkele van de vele problemen waar telers mee te maken kunnen krijgen. Ook de preimineervlieg, recent waargenomen in België, vormt een bedreiging. Gelukkig zijn er effectieve strategieën om deze plagen en ziekten te voorkomen of te bestrijden. Door preventieve zorg en gerichte aanpak kunnen telers hun prei gezond houden en hun oogst beschermen.
Roest in prei gedijt het best onder vochtige en gematigd warme omstandigheden, met temperaturen tussen 10 en 21°C. De ziekte wordt bevorderd door ochtendmist of condensatie op de bladeren. Roest komt voornamelijk voor vanaf augustus, wanneer de luchtvochtigheid 's nachts toeneemt. Hoewel vorst de ontwikkeling van roest stopt, doodt het de schimmel niet.
Papiervlekkenziekte, verwant aan de aardappelziekte, is geen schimmel maar een aanverwant organisme. De ziekte verschijnt later in het jaar, van juli tot september, en is te herkennen aan witte, papierachtige vlekken op de bladeren. Sporen overleven in de grond en worden door opspattend regenwater op de plant overgebracht. Infectie treedt op wanneer het blad langdurig nat blijft, wat kan worden verergerd door een slechte bodemstructuur. Ter bestrijding wordt gewaswisseling aanbevolen en het verwijderen van gewasresten is cruciaal.
Succes met de teelt.
Het "jaarfeest" neemt plaats op De voordracht "Bloembollen en verwilderingsbloembollen voor onze tuin" neemt plaats op vrijdag 15 november in het LDC Biezenbilk (Kleine polyvalente zaal) in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg om 19u30 tot 21u30.
Hier is een eenvoudige handleiding voor het maken van herfstige decoraties. Dit geeft je een gezellige herfst/halloween-sfeer