Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
Olla's zijn een goedkope manier om planten water te geven. De Olla's geven langzaam water rond groeiende planten af. Dit met behulp van een oude techniek, die ontdekt werd door mensen die in droge gebieden woonden. Olla's zijn niet alleen geweldig in het water geven aan planten, maar ze besparen ook water. De Olla's zijn potentieel kosteneffectiever dan een druppelirrigatiesysteem.
Planten in de tuin het hele jaar door water geven, kan een van de meest uitdagende aspecten van tuinieren zijn. Het kost tijd, moet vaak dagelijks worden gedaan en kan zelfs fysiek zwaar zijn. Dan is er ook het aspect van de waterverspilling. Veel van het water dat vrijkomt door sprinklers gaat verloren door verdamping. Niet ideaal vanuit het oogpunt van waterbesparing en de potentiële verspilling van tijd en geld. Het doel van water geven is om planten gezond te houden in plaats van water te verspillen. De Olla's geven langzaam het water af aan de wortels van de planten onder de grond. Lees verder voor meer informatie over Olla's, hoe je ze kunt gebruiken en hoe je een doe-het-zelf Olla kunt maken met terracotta plantenpotten.
Het woord Olla (uitgesproken als "oy-yah") is afgeleid van het Spaanse woord voor een aarden pot, hoewel deze Olla's typisch zijn om te koken. Bij gebruik voor irrigatie van gewassen zijn Olla's gemaakt van ongeglazuurde klei of terracotta en hebben ze traditioneel een langwerpige taps (toelopende nek).
Olla's, gemaakt van ongeglazuurde kleipotten worden ingegraven. Het water sijpelt door de wand van de pot wanneer de grond rond de pot droog is. Het water kan niet vrij uit de pot weg stromen, maar het water dat eruit sijpelt, leidt naar de richting waar de zuigkracht ontstaat. Als het regent en de grond nat is, blijft het water in de Olla's. Het water wordt niet weggezogen. Wanneer de grond toch uitdroogt, wordt water rond de pot weggetrokken. Voor groentegewassen wordt een waterbesparing van 50-70% gerealiseerd. Waterverlies door diepe percolatie buiten de wortelzone wordt verminderd, zo niet vermeden. Onder percolatie wordt verstaan, de neerwaartse beweging van water in de onverzadigde zone van de bodem.
Olla (Terracotta) neemt water op en het water erin kan ook bevriezen, waardoor potten kunnen breken.
Ja! Terracotta is een poreus materiaal dat water via porieën in kleine hoeveelheden doorlaat. Daarom droogt de rand in terracotta potten sneller uit dan rand in plastic potten.
Ja, let op dat de plant plaats heeft om wortels te ontwikkelen. Een smalle en lange terracottapot planten, biedt hier de oplossing. Olla's kunnen dus een gemakkelijke oplossing bieden tegen het uitdrogen van terraspotten in de volle zon. Het water wordt geleidelijk door de terracotta vrijgegeven.
Een terracotta plantenpot tussen twee pattisons plaatsen.
Een voorbeeld van terracotta plantenpotten tussen de tomaten.
De teracotta waterreservoir tussen de tomatenplanten plaatsen
Lovelygreens - How to make DIY Ollas: Low Tech Self-Watering Systems for Plants
Een gezellige bak vol met verschillende soorten planten, van stekjes en plantgoed. Iedereen kan ruilen, meenemen of doneren.
Zaai kummel (Carum carvi) in juli en augustus op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zaai oppervlakkig, houd 20-30 cm afstand, en oogst de bruine zaden in het tweede jaar.
Twee jarige bloemen: viooltjes (Viola tricolor), muurbloem (Erysimum cheiri), stokrozen (Alcea rosea), e.a