facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Workshop deel 1: Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg "Workshop deel 1 Enten van perenbomen"


De tuin klimaat bestendig maken - Tuinhier Oudenburg "De tuin klimaat bestendig maken"


 

Tuinhier Tip!

Kruidenhoek

Kruidenhoek - Tuinhier OudenburgKruiden zijn een must in elke tuin - ze kunnen niet alleen worden gebruikt bij het koken, thee, cocktails of kruidengeneesmiddelen, maar ze hebben ook prachtige bladeren en bloemen, waarvan er vele aantrekkelijk zijn voor bestuivers. Zelf kruiden kweken, uit zaden of kant-en-klare planten, is veel voordeliger dan pakjes gesneden kruiden kopen in de supermarkt, en je kunt ze knippen wanneer je ze nodig hebt, zodat ze altijd vers zijn. Je zult ook genieten van een veel breder scala aan smaken.

Je kunt kruiden kweken in een speciaal deel van je tuin, maar als de ruimte beperkt is, kun je een kruidentuin maken in een verhoogd bed, een grote bak of zelfs een bloembak (zie foto)

Kruiden kunnen grofweg worden gegroepeerd op basis van hun groeiende behoeften. Om gemakkelijk te kweken, groepeert je degenen die vergelijkbare vereisten hebben bij elkaar.

Mediterrane kruiden

Veel meerjarige kruiden, zoals rozemarijn, salie, tijm en oregano komen uit het Middellandse Zeegebied, waar ze gedijen in zon en arme grond. Ze hebben daarom veel zon en lichte, goed doorlatende grond nodig. Als je op zware klei tuiniert, moet je veel organisch materiaal en tuinbouwgrit toevoegen om het los te maken. De meeste mediterrane kruiden komen jaar na jaar terug en vele zijn groenblijvend.

Eenjarige en tweejarige kruiden

Veel eenjarige en tweejarige kruiden, zoals basilicum, peterselie, koriander, dille en postelein, geven de voorkeur aan een rijkere, vochtige grond. Als ze te heet en te droog zijn, kunnen ze schieten (naar zaad rennen). Ze groeien snel uit zaad - behandel ze zoals je salades zou doen, zaai ze weinig en vaak om regelmatig te plukken tot de eerste nachtvorst.

Vriend en vijand

En ook de juiste combinatie van kruiden is iets waarmee je rekening moet houden. Zo zijn er planten die goed samengaan en elkaar zelfs beschermen, zoals peterselie samen met dille en bieslook. Of basilicum en rozemarijn. Aan de andere kant zijn er ook combinaties die de groei juist niet ten goede komen. Dat zijn bijvoorbeeld citroenmelisse en basilicum. Ook kamille en pepermunt kunnen beter gescheiden worden gehouden
Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

meer Tuinhier TipTuinhier Tip

  • Kruiden kun je in het voorjaar als kleine plugplant online kweken, of als kant-en-klare plant kopen bij het tuincentrum, in kleine 9cm potjes of groter, 2L
  • Het is voordeliger om eenjarige en tweejarige kruiden, zoals koriander, basilicum of peterselie, uit zaad te kwekenlogo Tuinhier Oudenburg