facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij' - Tuinhier Oudenburg "Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij'"


 

Voordracht - Water in de tuin

OPGEPAST: De voordracht "Water in de tuin" is voorbij!

Samenvatting "Water in de Tuin"

Voordracht - Water in de tuin - Tuinhier OudenburgDe voordracht "Water in de tuin" vindt plaats op donderdag 14 december 2023 in het LDC Biezenbilk (Kleine polyvalente zaal) in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg om 19u30 tot 21u30.

Afspraak boeken - Water in de tuin - Tuinhier Oudenburg
Boek een afspraak in je agenda

Voordrachtgever: dhr. Peter Dewulf

Deelname voorwaarden(klikken)

Voordracht - Water in de tuin - Tuinhier Oudenburg

De grondkwaliteit en waterhuishouding spelen een cruciale rol in het succesvol tuinieren en hebben een aanzienlijke invloed op de gezondheid van planten, de bodemstructuur en de gehele biodiversiteit in een tuin.

De volgende belangrijke aspecten zullen hier besproken worden:

  • Bodemgezondheid: De grondkwaliteit bepaalt rechtstreeks de gezondheid van planten. Een evenwichtige samenstelling van organisch materiaal, mineralen en micro-organismen is essentieel voor een vruchtbare bodem.
  • Waterretentie: Een goede grondkwaliteit draagt bij aan de waterretentiecapaciteit van de bodem. Een bodem met voldoende organisch materiaal kan water vasthouden en geleidelijk afgeven aan planten, zelfs tijdens droge periodes.
  • Waterbesparing: Door bewust met de grondkwaliteit om te gaan, kan water efficiënter worden gebruikt. Dit is vooral belangrijk in regio's waar watertekorten een probleem vormen.
  • Mulchen: Mulchen is een effectieve methode om waterverdamping te verminderen. Een laag organisch materiaal op de bodem fungeert als isolatie, houdt vocht vast en onderdrukt onkruidgroei.
  • Plantenkeuze: Sommige planten hebben specifieke eigenschappen die hen geschikt maken voor droge omstandigheden. Door de juiste planten te kiezen, kan de behoefte aan overmatig water geven worden verminderd.
  • Biologische methoden: Peter bespreekt biologische methoden om water te sparen. Hij zal verwijzen naar voorbeelden uit de praktijk zoals het gebruik van organische meststoffen, het bevorderen van bodemgezondheid door compostering en het vermijden van schadelijke chemicaliën.
  • Biodiversiteit: Een gezonde waterhuishouding en grondkwaliteit ondersteunen de biodiversiteit in de tuin. Dit omvat niet alleen planten, maar ook bodemorganismen en insecten die bijdragen tot een evenwichtig ecosysteem.
  • Duurzaamheid: Het behoud van een gezonde waterhuishouding en grondkwaliteit is een duurzame benadering van tuinieren. Het minimaliseert de afhankelijkheid van externe inputs en bevordert een natuurlijke, zelfregulerende omgeving

Het behoud van water in de tuin is niet alleen gunstig voor de planten, maar het draagt ook bij aan duurzaam tuinieren door het verminderen van het gebruik van kostbaar drinkwater en het behouden van lokale ecosystemen.

Peter Dewulf
Peter Dewulf

Dhr. Peter Dewulf is gespecialiseerd in ecologisch tuinieren. Peter werkt al jaren als expert plantkunde bij een Brugs plantenbedrijf.

De voordrachtgever is gekend om zijn geestdrift en ludieke manier van voordragen. Met de begeleiding van een powerpoint presentatie wordt het onderwerp eenvoudig over gebracht.

Een niet te missen voordracht


Deelname voorwaarden

  • Als lid van Tuinhier Oudenburg of van andere tuinhier-vereniging is deze voordracht gratis.
  • Voor niet leden van Tuinhier bedraagt de kostprijs € 5. Als kennismaking is de voordracht voor niet leden gratis. Het inschrijven gebeurt ter plaatse.


logo Tuinhier Oudenburg