facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Workshop deel 1: Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg "Workshop deel 1 Enten van perenbomen"


De tuin klimaat bestendig maken - Tuinhier Oudenburg "De tuin klimaat bestendig maken"


 

Anders tuinieren - Permacultuur iets voor U?

OPGEPAST: de voordracht is voorbij!

Permacultuur - Tuinhier OudenburgDe voordracht "Anders tuinieren - Permacultuur iets voor U?" neemt plaats op donderdag 2 februari 2023 om 19u30 in het Lokaal Dienstencentrum Biezenbilk in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg.

Permacultuur - Tuinhier Oudenburg
Boek een afspraak in je agenda

Voordrachtgever: mevr. Annelies Vandendriessche auteur van "Zakboek voor de Permacultuur Moestuin"

Deelname voorwaarden(klikken)

Permacultuur - Tuinhier OudenburgDe principes van permacultuur kan je eveneens toepassen op een vierkante tuin , bakken tuin en de gewone moestuin.

Moestuinieren wordt vaak gezien als een leuke maar arbeidsintensieve bezigheid die zwaar is voor je rug. Een traditionele moestuinierder spit in het voorjaar zwoegend zijn lapje grond om en heeft het hele moestuinseizoen zijn handen vol aan wieden, schoffelen en water geven. Dit alles gebeurt in volle bedden.

De drie belangrijkste beginselen van permacultuur moestuinieren zijn:

  • rust voor de bodem (ofwel: niet spitten),
  • de grond beschermen door hem bedekt te houden met mulch,
  • diversiteit - vruchtafwisseling

Permacultuur - Tuinhier OudenburgPermacultuur is een ontwerpsysteem dat kan voorzien in alle behoeften van de mensheid op een manier die het milieu ten goede komt. In deze voordracht vertelt Annelies Vandendriessche wat permacultuur is en hoe je permacultuur in je eigen leven kunt toepassen. Zij laat zien dat permacultuur vooral een andere manier is om naar de wereld te kijken en vanuit deze blik te handelen. Hierdoor ga je nieuwe mogelijkheden zien om huidige problemen op te lossen op een manier die gunstig is voor zowel de mens als de aarde. Zij laat dit zien aan de hand van praktische voorbeelden uit eigen tuin.


Annelies Vandendriessche
Annelies Vandendriessche

De natuur als belangrijkste inspiratiebron in je moestuin

Permacultuur is een levensstijl waarin je samenwerkt met de natuur met als basisbegrippen zelfvoorzienend leven en gebruik maken van kringlopen en natuurlijke processen.
Het vertrekt vanuit uit drie centrale ethische principes: zorg voor de aarde, voor de mens en voor elkaar. Hieruit werden twaalf ontwerpprincipes omschreven, waarop Annelies zich ook baseert in haar boek.


Zakboek voor de Permacultuur Moestuin
Zakboek voor de Permacultuur Moestuin

De natuur als belangrijkste inspiratiebron in je moestuin

In het hartje van het West-Vlaamse Torhout, ploegden Annelies en haar man 400m² van de tuin om tot een op en top biologische moestuin. We kweken er bekende en vergeten groentensoorten zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Om plagen allerhande te lijf te gaan werken we samen met de natuur en hanteren we de principes van de permacultuur. We krijgen daarbij hulp van onze gevleugelde en zoemende vriendjes

Bestellen van het boek "Zakboek voor de Permacultuur Moestuin" van via de volgende website https://www.dinersurterre.be/p/zakboek-voor-de-permacultuurmoestuin/


Deelname voorwaarden

  • Als lid van Tuinhier Oudenburg of van andere tuinhier-vereniging is deze voordracht gratis.
  • Voor niet leden van Tuinhier bedraagt de kostprijs € 5. Als kennis making is de voordracht voor niet leden gratis. Het inschrijven gebeurt ter plaatse.logo Tuinhier Oudenburg