facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Workshop deel 1: Enten van perenbomen - Tuinhier Oudenburg "Workshop deel 1 Enten van perenbomen"


De tuin klimaat bestendig maken - Tuinhier Oudenburg "De tuin klimaat bestendig maken"


 Stad Gistel

Duurzaam Tuinieren

OPGEPAST: de lezing "Duurzaam Tuimieren" is voorbij!

Duurzaam Tuinieren - Tuinhier Oudenburg"Duurzaam Tuinieren" wordt in opdracht van de milieudienst van Stad Gistel georganiseerd. De milieudienst van Stad Gistel kreeg veel vragen van haar inwoners naar duurzaam tuinieren. De Tuinhier Oudenburg consulent werd hiervoor aangesproken.

De lezing "Duurzaam Tuinieren" gaat door op woensdag 19 april om 19u30 in het Ontmoetingscentrum Zevekote in de Zevekotestraat 30A te Gistel.

Afspraak boeken - Duurzaam Tuinieren - Tuinhier Oudenburg
Boek een afspraak in je agenda

Voordrachtgever: dhr. Ivan Maertens

Deelname voorwaarden(klikken)

Slaplantje scheuren uit eierkarton en uitplanten - Duurzaam Tuinnieren - Tuinhier OudenburgDuurzaam tuinieren wordt gedefinieerd als het gebruik van praktijken die "een tuin onderhouden zonder natuurlijke hulpbronnen uit te putten of ecologische schade aan te richten". Als tuinders dompelen we ons onder in de schoonheid van deze ongelooflijke natuurlijke wereld om ons heen, en het spreekt voor zich dat we niet willen dat onze dagelijkse praktijken schadelijk zijn voor ons milieu. Er zijn natuurlijk veel stappen die wij tuinders kunnen nemen om onze impact op de wereld te verminderen. Hier zijn enkele eenvoudige tips die je zullen helpen om uw tuinieren duurzamer te maken. Misschien breng je er al een aantal in de praktijk

Duurzaam Tuinieren - Tuinhier Oudenburg Het aanleggen van een duurzame tuin staat nu bovenaan het verlanglijstje van veel tuinders, omdat ze beseffen hoe belangrijk het is om achtertuinen te hebben die niet alleen prachtig zijn beplant en goed ontworpen, maar ook samenwerken met dieren in het wild en helpen om klimaatveranderingen tegen te gaan. Tuinieren op een duurzame manier is ook zuiniger, omdat het gebruik maakt van gerecyclede materialen, het gebruik van natuurlijke hulpbronnen vermindert en er minder onderhoud nodig is. Iedereen met een tuin, ongeacht de grootte, kan stappen ondernemen om zijn ruimte om te toveren tot een duurzame tuin die bruist van het leven.

Ivan Maertens
Ivan Maertens

Ivan Maertens woont in de nabijheid van de zee en tuiniert in zijn tuin op ecologische wijze. Via eenvoudige manieren bewerkt, zaait en beplant hij zijn moestuin en bekomt een rijkelijke oogst.
In zijn grote tuin komen ook bijzondere groentensoorten zoals aardpeer en yacon voor.

Hij is een grote voorstaander van schimmeldominante compostering, in tegenstelling tot de bacteriedominante compostering die meestal gebeurt. De structuur van de compost is iets grover.


Ivan Maertens - De bacteriedominante compostering
De bacteriedominante compostering - Ivan Maertens

Bij het stadtuinieren in Knokke-Heist heeft Ivan een voortrekkersrol. Tevens is Ivan de molenaar van de Kalfmolen te Knokke-Heist.

Molenaar Ivan Maertens - Kalfmolen
Kalfmolen - Molenaars - In het midden Ivan Maertens

Sedert vele jaren heeft Ivan les in het ecologische levenswijsheid van tuinieren. De voordracht "Resistente aardappelrassen" op maandag 20 januari 2019 te Oudenburg werd door Ivan gegeven. Na de voorvermelde voordracht werd opvraag van enkele tuinhierders met de groepsaankoop resistente plantaardappelen gestart.

Deelname voorwaarden

  • Je hoeft niet in te schrijven. De lezing "Duurzaam Tuinieren" is gratis.
  • Tuinhier "Moestuinwijzer" is een handleiding voor de Bio-tuinierder. Nog een 20tal "Moestuinwijzer" in aanbiedingen.
    Meer info De Moestuinwijzer -Tuinhier Oudenburg

Stadsplan ontmoetingscentrum Zevekote
logo Tuinhier Oudenburg