facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Derde plantenruil - Tuinhier Oudenburg "Derde plantenruil"


 
planten archief

Seizoensgebonden recepten

Periode: mei - juni

Vlier - Sambucus nigra

Vlier - Sambucus nigra - Tuinhier OudenburgEen oude bekende: de vlier, een boom van hier


Tegenwoordig heeft iedereen het over vergeten groenten. De oude groentesoorten worden door topchefs, maar ook in de gewone keuken, enorm geapprecieerd omwille van hun authentieke smaak. Een vergeten fruitsoort: "de vlier". Het is een rijk dragende bessenstruik waarvan de bessen em de bloesems zich prima lenen voor allerlei bereidingen met een originele, authentieke smaak.

Recepten vlier

Vlierbloesemsiroop

Een heerlijke frisse limonade kan je makkelijk zelf maken met de bloemen van de vlierboom!
Ijsblokken in je glas, je heerlijke zelfgemaakte siroop, citroenschijfjes of een fris blaadje citroenmelisse en aftappen met spuitwater. Een takje munt maakt je drankje net dat ietsje meer.

Hou je ook zo van vlierbloesemsiroop? Vlierbloesem heeft een hele bijzondere smaak, moeilijk om precies te omschrijven, maar het is erg lekker. Zelf vlierbloesemsiroop maken is eenvoudig! Je moet hiervoor in de natuur op zoek naar vlierbloesem. De vlier vind je meestal in een berm. De vlierbloesem verschijnt afhankelijk van het weer meestal in de maanden mei en juni. Nu en dan in deze periode een vlier controleren als de bloesem volledig open zijn..

Het is een siroop, maar het is niet alleen maar zoet, maar ook zuur, bloemig, bitter en fris. Een ideale dorstlezer op een warme zonnige dag.

Benodigheden

  • 1 papieren zak
  • eventueel een schaar of een mes
  • 1 grote pot of emmer
  • 500 gram suiker op 1,5 liter water
  • 3 citroenen
  • 60 gr citroenzuur (te verkrijgen bij de apotheker)

Werkwijze

De vlierbloesem plukken

  • Pluk of knip de vlierbloesemschermen op een droge dag.
  • Knip de takjes/steeltje weg zodat je vooral bloempjes met veel stuifmeel overhoudt
  • Gebruik alleen vlierbloesemschermen met mooie frisse bloesem, waarvan alle bloemen uitgekomen zijn.
  • Schud ze even uit voor de insecten die erin kunnen zitten.
  • Leg de vlierbloesemschermen in een papieren zak
Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier OudenburgVlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem uitschudden  - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem uitschudden - Tuinhier OudenburgVlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier OudenburgVlier - Sambucus nigra - bloesem in kartonnen zak - Tuinhier Oudenburg

Voorbereiding

  • kijk bloesems nog eens na op beestjes
  • knip de overige takjes/steeltjes weg zodat je vooral bloempjes met veel stuifmeel overhoudt
  • je mag bloesems niet wassen, anders is het stuilmeel verdwenen
  • plaats de bloemschermen in een schone pot
Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg

Ingrediënten toevoegen

  • suiker op de vlierbloesems uitstrooien
  • een potje citroenzuur over de vlierbloesems uitgieten
  • de citroenen schillen
  • de citroenen in schijfjes snijden en onmiddelijk in de pot laten vallen
  • giet anderhalve liter gekookt en afgekoeld water over de bloesems
  • plaats het deksel op de pot
  • 5 dagen laten trekken en twee maal per dag omroeren
Vlier - Sambucus nigra - suiker toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - suiker toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - suiker en de bloesems in de pot - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroenzuur - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroenzuur - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroenzuur toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroenzuur toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen afwassen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen schillen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen schillen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen schillen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen schillen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen in schijven en toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen in schijven en toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen in schijven en toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen in schijven en toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen in schijven en toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - citroen in schijven en toevoegen - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloezem, suiker en ciroen schijfjes - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - vullen met water - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - vullen met water - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - vullen met water - Tuinhier Oudenburg

Na één dag wachten volg de afwerking

  • haal de ingrediënten uit de pot
    • de vlierbloesems
    • de citroenschijven
Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg
  • filteren van het vlierbloesemsap
    • gebruik een koffiefiter
    • giet de vlierbloesemsiroop door de kofiefilter
Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg

Laatste fase

  • Giet de vlierbloesemiroop in flessen
  • Bewaar de siroop op een droge en koele plek. Na openen bewaren in de koelkast.
word lid van Tuinhier Oudenburg

Tuinhier TipExtra Tuinhier Tip

  • Je kan de verse bloemetjes niet enkel gebruiken om siroop te makem. Denk eens aan thee, ijs of jam maken.
  • Voor de likeur liefhebbers heb je de mogeljkheid om vlierbloesemlikeur te maken.
  • Vlierbloesemolie is ook nog een mogelijkheid
  • Leg bloemetjes van de vlier op een pannenkoeken of eet ze in combinatie met rabarber.
  • In plaats van een koffiefilter kan je ook een fijne filter of een kaasdoek gebruiken

ref: recept Ann

Vlierbessensiroop

Vlierbessen trekken

Het ritsen van de vlierbessen gebeurt met een vork. Groene, onrijpe vlierbessen zijn giftig en worden hierdoor niet gebruikt. De bladeren zijn eveneens giftig.

Recept volgens grootmoeder Renilde Nayaert eerste eigenares van 't Oud vissershuis

Bereiding

  • doe de vlierbessen in de kookpan plus een bodempje water
  • kook de vlierbessen tot ze openspringen
  • de vlierbessen filteren zodat alleen het vlierbessensap overblijft
  • het vlierbessensap terug opwarmen en 1/3 candi suiker bijvoegen
  • het bekomen vlierbessensiroop warm in steriele flessen brengen en goed afsluiten
  • de flessen op een koele plaats bewaren
  • opletten dat men flessen gebruikt met een goed afsluitend deksel, type confituurpotjes

ref: recept grootmoeder Renilde Nayaert

Vlierbloesemgelei

Benodigdheden

  • 15 vlierbloesemschermen
  • 5 dl water
  • Sap van 2 frisse citroenen
  • 500 g confituursuiker (verhouding 1 kg fruit versus 1/2 kg suiker)

De vlierbloesem plukken

  • Pluk of knip de vlierbloesemschermen op een droge dag.
  • Knip de takjes/steeltje weg zodat je vooral bloempjes met veel stuifmeel overhoudt
  • Gebruik alleen vlierbloesemschermen met mooie frisse bloesem, waarvan alle bloemen uitgekomen zijn.
  • Schud ze even uit voor de insecten die erin kunnen zitten.
plantMaand/fotos/SambucusNigra/VlierSambucusNigra07.jpg
Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier OudenburgVlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem trekken - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem uitschudden - Tuinhier Oudenburg Vlier - Sambucus nigra - bloesem in kartonnen zak - Tuinhier Oudenburg

Voorbereiding

  • kijk bloesems nogeens na op beestjes
  • knip de overige takjes/steeltje weg zodat je vooral bloempjes met veel stuifmeel overhoudt
  • je mag bloesems niet wassen, anders is het stuilmeel verdwenen
  • plaats de bloemschermen in een schone pot

Na één dag wachten volg de afwerking

  • haal de vlierbloesems uit de pot
  • filteren van de vlierbloesemsap
    • gebruik een koffiefiter

Bereiding van vlierbloesemgelei

  • Doe het bekomen sap in een kookpot
  • Je kan nu de suiker toevoegen
  • Los de suiker op
  • Breng het geheel aan de kook. 
  • Laat 4 minuutjes bubbelen
  • Controleer de stolling
  • Schep indien nodig het schuin af
  • Giet de hete gelei in potjes en sluit ze onmiddellijk af.
  • Keer de potjes om en laat afkoelen.

Ref: recept Ann

Recepten vlier




logo Tuinhier Oudenburg