facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij' - Tuinhier Oudenburg "Tuinbezoek 'Orchideeën kwekerij'"


 
planten archief

Seizoensgebonden recepten

Periode: mei - september

Rozemarijn thee (kruiden infuus)

Rosmarinus officinalis - Rozemarijn - Tuinhier OudenburgHet maken van thee van verse rozemarijn is een heerlijke manier om van de smaak en voordelen van dit kruid te genieten.

Hier is een eenvoudige methode om verse rozemarijnthee te maken:

Benodigdheden:

  • Verse rozemarijntakken
  • Water
  • Een waterketel
  • Een zeef of theezeefje
  • Optioneel: honing, citroen of andere smaakmakers

Instructies:

Rozemarijn thee
  • Pluk verse rozemarijntakken: Ga naar je rozemarijnstruik en pluk een paar verse takken. Kies degene die er gezond uitzien en goed ruiken.
  • Spoel de takken af: Spoel de takken af onder koud water om eventueel vuil of insecten te verwijderen.
  • Verwarm water: Breng water aan de kook in een waterketel. De hoeveelheid water hangt af van hoeveel thee je wilt maken.
  • Voeg rozemarijn toe: Laat het water afkoelen tot 80°C. Zodra het water op temperatuur is, voeg je de verse rozemarijntakken toe aan de waterketel. Gebruik ongeveer 2-3 takken per kopje water, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben.
  • Laat het trekken: Zet het vuur laag en laat de rozemarijn ongeveer 5-10 minuten trekken. Dit geeft de aromatische oliën en smaken van de rozemarijn de kans om in het water te trekken. Als je deze infusie een 10tal min laat trekken, dan komen de werkzame stoffen in het water en heeft je lichaam er genot van.
  • Zeef de thee: Nadat de thee de gewenste sterkte heeft bereikt, giet je het door een zeef of theezeefje in je kopjes om de takken te verwijderen.
  • Serveer: Serveer de verse rozemarijnthee zoals gewenst. Je kunt het puur drinken of bijzoeten met wat honing en/of een scheutje citroensap voor extra smaak.

Optioneel: Rozemarijn drogen

Kruiden drogenAls je wat rozemarijn over hebt en het wilt bewaren voor later gebruik, kun je het drogen. Om rozemarijn te drogen, wikkel je de takken in een bruin papier of keukenpapier en laat je ze op een droge, warme plaats hangen tot ze kurkdroog zijn. Zorg ervoor dat de rozemarijn goed geventileerd is om schimmelvorming te voorkomen. Als de rozemarijn volledig droog is, kun je de blaadjes van de takken halen en ze bewaren in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats.

Op deze manier kun je altijd genieten van je eigen rozemarijn!



logo Tuinhier Oudenburg