facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Webinar 'Zelf telen van Oesterzwammen en Shiitake' - Tuinhier Oudenburg "Webinar 'Zelf telen van Oesterzwammen en Shiitake'"


'De Aziatische hoornaar' en 'de Europese hoornaart' - Tuinhier Oudenburg "De Aziatische hoornaar"


 

Tuinhier Tip!

Tuinwerkzaamheden in de tuin

Natuur werker - Tuinhier Oudenburg Maak je keuze:
januari  februari  maart  april mei juni
  

Mei

Mei is een drukke en groeizame maand in de tuin. De dagen worden langer, de temperaturen stijgen, en de natuur komt volop tot leven. Dit is de tijd om volop te zaaien, planten en verzorgen, zodat je later in het seizoen kunt genieten van een prachtige siertuin, een rijke moestuinoogst en een gezonde boomgaard.

Werk in de groentetuin

Zaaien in de maand mei - Tuinhier OudenburgMei is een drukke en spannende maand in de moestuin, waarin alles begint te groeien en de eerste oogst binnenkomt. Nu de temperaturen stijgen en de dagen langer worden, is het tijd om volop te zaaien en te planten. In de volle grond kunnen bonen, maïs, pompoen, courgette, komkommer, rode biet, wortels, pastinaak, radijs en snijbiet gezaaid worden. Ondertussen kunnen zaailingen zoals tomaten, paprika’s, pepers, aubergines en koolsoorten worden uitgeplant. Tomaten en klimmende gewassen hebben meteen ondersteuning nodig. Gevoelige planten zoals tomaten en paprika’s kunnen na de ijsheiligen (midden mei) veilig buiten uitgeplant worden, omdat er dan geen kans meer is op nachtvorst.

Slakken preventie - Tuinhier OudenburgNaast zaaien en planten vraagt de moestuin in mei om regelmatig onderhoud. Onkruid groeit snel en moet consequent gewied worden om concurrentie met gewassen te voorkomen. Ook voldoende water geven is belangrijk, zeker bij droog weer, en mulchen met stro, gras of compost helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Ondertussen worden ook de eerste plagen zichtbaar, zoals slakken, bladluizen en rupsen. Slakken kunnen worden bestreden met natuurlijke methoden zoals kopertape of eierenschalen, terwijl bladluizen afgeschrikt kunnen worden met een mengsel van water en groene zeep of met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes.

Hoewel het overdag al aangenaam warm is, kunnen nachten in mei nog fris zijn. Tot de ijsheiligen is het daarom belangrijk om gevoelige planten te beschermen tegen late nachtvorst met vliesdoek of emmers. Gelukkig kan er ook al geoogst worden: radijs, spinazie, vroege slasoorten en kruiden zoals bieslook en peterselie zijn nu klaar om te plukken. Rabarber kan ook geoogst worden, mits niet te veel stelen tegelijk worden weggehaald, zodat de plant zich kan blijven ontwikkelen.

Met al deze werkzaamheden is mei een van de belangrijkste maanden in de moestuin, waarin de basis wordt gelegd voor een succesvolle oogst in de zomer en herfst.

Werk in de siertuin

Uitgebloeide krokussen snoeien - Tuinhier OudenburgIn mei komt de siertuin volop tot leven en is er veel te doen om de tuin in optimale conditie te houden. Voorjaarsbloeiers zoals tulpen en narcissen zijn uitgebloeid, dus het is belangrijk om de bloemen af te knippen terwijl het loof mag afsterven om de bollen energie te laten opslaan voor volgend jaar. Ondertussen kunnen zomerbollen zoals dahlia’s en gladiolen de grond in, maar het is verstandig om hiermee te wachten tot na de ijsheiligen, om schade door late nachtvorst te voorkomen. Hoge planten zoals ridderspoor en pioenrozen hebben vaak wat ondersteuning nodig om niet om te vallen.

Onkruid groeit snel door de stijgende temperaturen, dus regelmatig wieden voorkomt dat het andere planten overwoekert. Mulchen met schors, stro of compost helpt bovendien de grond vochtig te houden en onderdrukt ongewenste groei. Het gazon vraagt nu ook de nodige aandacht: regelmatig maaien is essentieel, maar stel de maaier niet te laag af om uitdroging te voorkomen. Daarnaast kan het gazon bemest worden en, als dat nog niet gebeurd is, verticuteerd om mos en vilt te verwijderen.

Forsythia Intermedia - Tuinhier OudenburgVeel heesters en struiken die in het voorjaar hebben gebloeid, zoals forsythia en ribes, kunnen nu gesnoeid worden om nieuwe groei te stimuleren. Hagen zoals liguster kunnen ook hun eerste snoeibeurt krijgen. Water geven is in deze periode extra belangrijk, vooral voor jonge aanplant en potplanten. Daarnaast profiteren bloeiende planten en rozen van een bemesting met organische meststoffen.

Algen verwijderen uit tuinvijver - Tuinhier OudenburgTot slot verdient ook de vijver aandacht. Overtollig kroos en algen kunnen verwijderd worden om het water helder te houden, en waterplanten zoals waterlelies kunnen worden uitgezet. Door deze werkzaamheden uit te voeren en rekening te houden met de ijsheiligen, blijft de siertuin gezond en kleurrijk gedurende de rest van het seizoen.

Werk in de boomgaard

Boomgaard organisch bemesten - Tuinhier OudenburgIn mei komt de boomgaard echt tot leven en is het tijd voor belangrijk onderhoud. Bij kleinfruit, zoals rode en witte trosbessen en blauwe bessen, is zomersnoei in deze periode al mogelijk. Ook leivormen van appel- en perenbomen kunnen in mei gesnoeid worden, wat de groei meer remt dan wintersnoei. Mannelijke kiwiplanten, die als bestuivers dienen, worden na de bloei in mei gesnoeid. Daarnaast is bemesting essentieel; geef fruitbomen organische mest of compost om de vruchtontwikkeling te ondersteunen.

Fermoonvallen - Tuinhier OudenburgZiekten en plagen vragen in deze periode extra aandacht. Controleer appel- en perenbomen op schurft en meeldauw en behandel ze indien nodig. Bladluizen en spinselmotten kunnen zich snel vermeerderen, dus houd het blad goed in de gaten en zet natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes in. Het ophangen van feromoonvallen helpt om schade door fruitmotten te beperken.

InsectenHotel - Tuinhier OudenburgOok de bodem heeft verzorging nodig. Een mulchlaag van stro, houtsnippers of gras helpt om vocht vast te houden en onderdrukt onkruid. Geef jonge bomen extra water als het droog is. Verder is het belangrijk om bomen goed te ondersteunen; controleer of jonge bomen stevig vastzitten aan hun boompaaltjes en leid scheuten van leifruit langs rekken of draden voor een mooie groei.

Tot slot is biodiversiteit in de boomgaard van groot belang. Het planten van bloemen zoals phacelia of klaver trekt bijen en andere bestuivers aan, wat de vruchtzetting verbetert. Insectenhotels of rommelhoekjes bieden nestgelegenheid voor nuttige insecten en vogels, wat bijdraagt aan een natuurlijk evenwicht in de boomgaard. Met deze werkzaamheden zorg je ervoor dat de bomen gezond blijven en een rijke oogst kunnen opleveren.

"Mei nat, een gouden schat."

"Regen in mei zorgt voor een rijke oogst later in het seizoen."

Tuinman Tuinhier OudenburgAlle activiteiten van Tuinhier Oudenburg(klikken)



logo Tuinhier Oudenburg