Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
In april begint het tuinseizoen echt op gang te komen. In de moestuin kunnen groenten en kruiden worden geplant of verplaatst, terwijl de siertuin vraagt om het snoeien van struiken en het planten van voorjaarsbloemen. In de boomgaard is het tijd om te controleren op nieuwe groei en eventueel ziekten te bestrijden. April is de maand van voorbereiding, het verbeteren van de bodem en het zorgen voor een gezonde start van het tuinjaar in alle delen van de tuin.
In april komt de moestuin tot leven en is er veel te doen. Het is de perfecte maand om buiten groenten te zaaien, zoals wortels, radijs, spinazie, sla, rucola, bieten, pastinaak, doperwten, tuinbonen en kruiden zoals peterselie en dille. Binnen of in de kas kun je vorstgevoelige gewassen voorzaaien, zoals tomaten, paprika, pepers, courgette, komkommer, meloenen, pompoen en basilicum. Daarnaast kun je nu aardappelen poten en jonge plantjes uitplanten, zoals sla, koolsoorten (broccoli, bloemkool) en aardbeien.
Goede verzorging is essentieel. Wied onkruid terwijl het nog jong is en geef regelmatig water, vooral bij droogte. Mulchen met stro, houtsnippers of gemaaid gras helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Ondersteun klimplanten zoals erwten met stokken of gaas. Kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie kun je nu licht snoeien om ze gezond en compact te houden.
In de kas is ventilatie belangrijk. Lucht goed op warme dagen om schimmelvorming te voorkomen. Door ramen en deuren te openen zorg je voor een goede luchtcirculatie.
April is een drukke, maar veelbelovende maand in de moestuin. Door nu de juiste voorbereidingen te treffen, leg je de basis voor een rijke oogst later in het seizoen.
Maart is de maand waarin het tuinseizoen echt op gang komt en er veel te doen is in de siertuin. Het is tijd om rozen te snoeien door ze terug te knippen tot ongeveer vijf ogen, zodat ze straks mooi en gezond uitlopen. Siergrassen en vaste planten kunnen nu ook gesnoeid worden door de afgestorven bladeren en stengels weg te knippen. Zomerbloeiende heesters, zoals vlinderstruik (Buddleja) en hortensia's (Annabelle), kunnen een snoeibeurt gebruiken om straks uitbundig te bloeien.
Het is belangrijk om de grond goed voor te bereiden door onkruid te wieden voordat het de kans krijgt om te groeien. Werk compost of meststoffen door de grond om de bodem te verbeteren en zo de groei van je planten te ondersteunen. In maart kun je nieuwe vaste planten, heesters en rozen planten. Ook is het een goed moment om zomerbollen zoals dahlia's, gladiolen en lelies de grond in te steken.
Daarnaast vraagt het gazon om wat aandacht. Hark het gazon goed door, verwijder eventueel mos en belucht de grond indien nodig. In de borders kun je een laagje mulch aanbrengen om onkruid tegen te gaan en het vocht in de bodem vast te houden.
Ook kun je beginnen met zaaien. Eenjarige bloemen zoals korenbloemen, juffertje in groen, goudsbloemen en slaapmutsjes kunnen, als het weer mild is, direct in de volle grond gezaaid worden. Voor eenjarige zomerbloeiers zoals zonnebloemen en afrikaantjes (Tagetes) kun je binnen alvast voorzaaien, zodat ze straks een voorsprong hebben.
April is dus een drukke maar ook veelbelovende maand in de siertuin, waarin je met de juiste voorbereidingen en zorg kunt zorgen voor een kleurrijke en bloeiende tuin in de komende maanden.
In april komt de boomgaard tot leven en is er volop werk te doen. De fruitbomen staan in bloei, wat betekent dat je alert moet zijn op nachtvorst. Bij vorstgevaar kun je de bloesems beschermen met vliesdoek of 's nachts water sproeien, omdat het ijs de bloemen beschermt tegen schade. Om een goede bestuiving te bevorderen, kun je bijen aantrekken met bloemen in de buurt of bijenkasten plaatsen. Wat snoeien betreft, vermijd het snoeien van steenvruchten zoals pruimen en kersen om loodglans te voorkomen. Appel- en perenbomen kunnen licht worden gesnoeid door waterlot te verwijderen. Kruisbessen en rode bessen kunnen ook nog gesnoeid worden als dit in de winter niet is gedaan.
De bodemverzorging is essentieel in april. Houd de grond rond de bomen vrij van onkruid zodat de bomen geen voedingsstoffen missen. Bemest de fruitbomen met meststoffen die rijk zijn aan kalium voor een goede vruchtzetting. Compost, goed verteerde mest of organische meststoffen zijn hiervoor geschikt. Het aanbrengen van een mulchlaag helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken, maar zorg ervoor dat de stam vrij blijft om schimmelvorming te voorkomen.
Bij droogte is het belangrijk om vooral jonge bomen regelmatig water te geven. Houd ook ziekten en plagen in de gaten. Hang feromoonvallen op voor fruitmotten en controleer regelmatig op bladluizen, spint en schimmels. Door jonge takken horizontaal te binden, stimuleer je een betere vruchtvorming. Bescherm bloesems en vruchten tegen vogels met stokken of netten. Met deze werkzaamheden leg je een goede basis voor een rijke oogst later in het seizoen.
"Als april lacht, boert men later met kracht."
Wanneer? donderdag 19 juni om 19u30
Waar? Het LDC Biezenbilk (Kleine polyvalente zaal) in de Ettelgemsestraat 24 te Oudenburg
Wanneer? donderdag 19 juni om 19u30
Waar? LDCBiezenbilk (Kleine polyvalente zaal) in de Ettelgemsestraat 24 te 8460 Oudenburg