facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.



 
planten archief
plant van de maand

Plant van de maand - april 2022

 

Prunus dulcis 'Robijn'

Amandelboom

Prunus dulcis 'Robijn' - Amandelboom - Tuinhier Oudenburg
Prunus dulcis 'Robijn' - Amandelboom
Klik eens op de foto!

Prunus Dulcis staat bekend onder de Nederlandse naam de "Amandelboom".

De Amandelboom is een mooi en kleine, blijvende boomp die een spectaculaire bloei heeft. De Prunus dulcis 'Robijn' noot is een zoete amandelnoot met zeer aromatische smaak.

Het amandelboompje is zelfbestuivend. Je kan om een grotere oogst van amandelen per boom te bekomen door een tweede boom in de buurt te plaatsen/hebben. Amandelbomen kunnen ook perzikbomen bestuiven, zodat deze nog beter kunnen dragen.

De bloezem is roze en sierlijk. Een inheemse boom die de Japanse Kerselaar kan vervangen. De bloemen bevatten een grote hoeveelheid nectar. Deze boom lokt veel bijen en vlinders.

Bladeren, bloemen en takken gelijken op deze van de perzikboom. Plant de boom niet op een laaggelegen perceel dat gevoelig is voor lentenachtvorst. De aanbevolen plantafstand is 4 tot 6 meter, afhankelijk van de gebruikte onderstam en de grondsoort.

Omstreeks september rijpen de vruchten en groeien deze nog door tot oktober. Je zie de dikke groene vruchten barsten. De amandelnoot uit de schil halen en op een rooster leggen om te drogen. Na ongeveer drie maanden zijn de amandelnoten droog. Het kraken van de amandelnoten gebeurt met amandelnoten kraker.

Nu nog de schil (bruin bitter vliesje) van de amandelnoot verwijderen.

  • Zet een pannetje op het vuur met water, hoeveelheid afhankelijk van de hoeveelheid amandelen
  • Breng het water aan de kook.
  • Doe de amandelnoten in het pannetje, ze moeten net onder staan
  • Laat de amandelnoten een minuutje koken.
  • Giet het water met de amandelnoten over in een zeef
  • Spoel ze even na met koud water (laten schrikken).
  • Leg de amandelnoten op een schone doek.
  • Wrijf het velletje van de amandelnoten

Geroosterde en gepelde amandelnoten worden als aperitiefnootjes gebruikt.

Karakteristieke eigenschappen van de Prunus dulcis 'Robijn' - Amandelboom

Categorie fruitboom
Hoogte 3 m - 5 m
Breedte 1,5 m - 2 m
Kroon open kroon
Grond neutrale tot licht kalkhoudende, doorlatende luchtige gronden, kleigrond, zandgrond
Bloem wit tot lichtroze, een diameter van 3 à 5 cm en vijf kroonbladeren
Bloeiperiode van maart tot met april
Vrucht noot
Bladeren een getande rand van 7,5 tot 12,5 cm lang en een bladsteel van circa 2,5 cm
Bladverliezen ja
Herfstverkleuring roodgele
Temperatuur USDA 7b (tot -15°C)
Vermeerderen ontluiken of knopentransplantatie, enten
Standplaats
zonnig volle zon

Windbestendigheid ja, redelijk zeewind verdragend

Wintergroen

nee

Ziektes

weinig vatbaar voor de krulziekte, soms last van gomziekte, loodglansziekte of bacteriekanker

Toepassing

parken, siertuin, stadstuin, kleine tuin, boomgaarden, kustplant
Prunus dulcis 'Robijn' - Amandelboom - Tuinhier Oudenburg
Prunus dulcis 'Robijn' - Amandelboom

Klik eens op de foto!

Foto's: Tuin Arnold



logo Tuinhier Oudenburg