facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Derde plantenruil - Tuinhier Oudenburg "Derde plantenruil"


Vergeten groenten - Tuinhier Oudenburg "Vergeten groenten"


 

plant van de maandPlant van de maand september 2020

planten archief

Brugmansia

Engelentrompet

Brugmansia

Brugmansia is de botanische naam van een geslacht van planten in de nachtschadefamilie (Solanaceae), net als de aardappel en de tomaat. De soorten in dit geslacht vielen vroeger onder het geslacht Datura. Ze zijn hiervan onder meer te onderscheiden doordat de bloemen bij Brugmansia hangen en bij Datura (doornappel) rechtop staan.

De Brugmansia is een langlevende houtachtige struik met groot, fluwelig behaard blad. De engelentrompet is afkomstig van het Andesgebergte (Midden- en Zuid-Amerika). In hun natuurlijke omgeving kunnen Brugmansia’s uitgroeien tot heester van 9 meter hoog. Bij ons wordt de Brugmansia voornamelijk als terrasplant of kamerplant gebruikt. De plant kan dan een groeihoogte tussen de 1 en 3 meter bereiken. De plant groeit eerst recht omhoog, vertakt zich en bloeit vanaf de vertakking.

De bloemen geven, vooral tegen de avond, een sterk zoete geur af die het hele terras kan vullen.
Kies een zo groot mogelijke pot uit, want de plant groeit erg snel. Hoe meer plaats de wortels hebben, hoe rijker de bloei. De bloemen zijn hangende trompetbloemen met buisvormige kelk. en kunnen tot 30cm lang worden. Nu regelmatig voedsel geven: eenmaal per week wat plantenvoeding aan het gietwater toevoegen. De kluit mag nooit echt uitdrogen. De Brugmansia heeft namelijk grote bladeren, die veel vocht verdampen.

Voor de eerste vorst dient de Brugmansia te worden ingesnoeid. Plaats de engelentrompet in vorst vrije omgeving, bv. de garage, kast of kelder. De ruimte mag een slecht verlichte ruimte zijn, zolang de temparatuur niet onder de 5°C is. Geeft geen meststoffen meer. Om de 6 á 8 weken een beetje water geven. De Brugmansia gaat nu in de rust en zal ontzettend veel bladeren verliezen (soms allemaal).

Vanaf het voorjaar geef je de plant stilaan meer water, waardoor de plant zijn groei hervat. De kuipplant vanaf half mei buiten zetten, na de ijsheiligen. Zet Brugmansia niet dadelijk in de wind, want de stam kan nog zwak zijn en dient zich te verharden in de buitenwereld. Dagelijks de Brugmansia met liters water op voorzien. Vooral op warme zomerdagen moet je meer dan eens water gieten. Als de plant dorst heeft, merk je dat meteen aan zijn bladeren die slap gaan hangen. Na het gieten richten de bladeren zich snel terug op. Veel water en voeding geven is de boodschap. Gele bladeren wijzen op een tekort aan meststof.

OPGELET: alle delen van Brugmansia zijn giftig. Vooral de zaden zijn zeer giftig. Ook gedroogde delen blijven giftig. Brugmansia bevat alkaloïden zoals hyosciamine en in mindere mate atropine en scopolamine. Draag liefst handschoenen tijdens het snoeien of was uw handen goed en zorg dat u niet in uw ogen wrijft.

Karakteristieke eigenschappen van de Brugmansia Geel - Engelentrompet

Categorie Heester, boom
Hoogte 1,5 tot 9 m
Breedte

1,4 tot 3 m

Kroon vaasvorming, grillige boog
Grond Alle grondsoorten goed, neutraal, goed gedraineerde grond, vochtige grond
Bloem Grote, gele hangende trompetbloemen met een buisvormige kelk die naar de avond toe meer zoet geuren en kunnen tot 30 cm lang worden. 
Bloeiperiode mei - september
Vrucht stekelende ovalen bolletje
Bladeren Groot, grijzig groen, zacht, met getande, gegolfde rand.
Bladverliezen ja, in de garage (boven de 5°C), geen bladverlies in de living (warm)
Herfstverkleuring geen
Temperatuur USDA 11a (5°C)
Vermeerderen

zaaien, stekken (augustus)

Standplaats
zonnig zon

halfschaduw halfschaduw
Windbestendigheid in een te kleine pot kan de Brugmansia omwaaien

Wintergroen

nee

Ziektes

soms verwelkingsziekte, zelden nematoden (wortelaaltjes),

Toepassing

Kuipplant, terrasplant, patio, border

Brugmansia





Foto's: Tuin Arnold

 



logo Tuinhier Oudenburg