plant van de maandaugustus 2020

Archief

Lantana Camara 'Drap d'Or'

Wisselbloem, bourbontje, verkleurbloem

Lantana Camara

De wisselbloem (Lantana camara) is een plant uit de ijzerhardfamilie (Verbenaceae). De bloemkleur van de Lantana camara wisselt vaak bij het verbloeien. Zo worden gele bloemen licht roze. Het bourbontje is een exotisch ogende kuipplant die zeer geliefd is bij de vlinders die de bloemen massaal bezoeken.

Na de bloei verschijnen er donkere bessen aan de struik. Deze kun je beter verwijderen zodat alle energie naar nieuwe bloemvorming kan gaan.

Als de voorvermelde kuipplant in de volle zon staat, geef dan voldoende water zodat de potkluit niet kan uitdrogen. Zorg wel voor afwateringsgaten, zodat het overtollige water uit de pot kan weg vloeien. De plant houdt niet van natte voetjes.

De uit model groeiende takken mag je gerust insnoeien. Als de kuipplant te groot wordt, kan je de plant ook snoeien. De dikke takken mag je tot de helft terug snoeien. Dit gebeurt bij voorkeur in het vroege voorjaar, wanneer de eerste nieuwe bladknopjes te voorschijn komen.

De struik wordt bij ons tot maximaal twee meter hoog. Kan in zijn thuisstreken (van Zuid-Amerika tot Texas) 2 tot 5 meter hoog groeien. Bij ons kan de wisselbloem als kuipplant 's zomers buiten worden gehouden.

Het overwinteren kan in de serre of in huis gebeuren. De lantana camara kan geen vorst verdragen. Geef weinig water, zodat de plant niet kan uitdrogen. In het begin blijven de bladeren aan de plant. De bladeren vallen in februari massaal af. De plant schijnt dood te gaan. Gelieve in deze periode geen water te geven, want verdamping via de bladeren is niet mogelijk. In maart verschijnen de eerste bladknoppen. Na de ijsheiligen mag de Lantana camara buiten geplaatst worden.

Plaats de plant in potten met humusrijke,  vochthoudende maar goed doorlatende grond. Het verpotten gebeurt het liefst in het voorjaar. Vul de pot met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Het gietwater kan zo goed in de grond trekken.

Categorie Heester
Hoogte 2 tot 5 m
Breedte

0,75 tot 1 m

Kroon ronde vorm
Grond Alle grondsoorten goed
Bloem geel
Bloeiperiode mei tot oktober
Vrucht bolvormig en zwart, 5-7 mm grote steenvruchten en giftig
Bladeren eirond, gezaagd, ruwharig en 4-10 cm lang en giftig
Herfstverkleuring geen
Temperatuur USDA 9b -1,5┬░C
Vermeerderen

stekken, zaaien (in februari)

Standplaats
zonnig volle zon

halfschaduw halfschaduw
Windbestendigheid ja

Wintergroen

nee

Ziektes

gevoelig voor witte vliegjes en bij droogte rode spin (in de serre)

Toepassing

Kuipplant, terrasplant

Lantana Camara


Foto's: Tuin Arnold

 

Crelan Oudenburglogo tuinhier oudenburg