facebookgroep Tuinhier Oudenburg
Volg ons op facebook(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.

instagram Tuinhier Oudenburg
en/of volg ons op instagram(klikken) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.


Webinar 'Zelf telen van Oesterzwammen en Shiitake' - Tuinhier Oudenburg "Webinar 'Zelf telen van Oesterzwammen en Shiitake'"


'De Aziatische hoornaar' en 'de Europese hoornaart' - Tuinhier Oudenburg "De Aziatische hoornaar"


 
planten archief

Seizoensgebonden recepten

Fermenteren

Een eeuwenoude techniek voor gezondheid en smaak

Recepten fermenteren

Eenvoudig Fermenteren: wortel, witte kool en paprika

Benodigdheden:

  • 1 weckpot of andere pot met brede opening (750 ml - 1 l)
  • Rasp, mandoline of groentemes
  • Snijplank
  • Mengkom
  • Keukenweegschaal
  • Schuursponsje (voor het reinigen van de wortel)
Weck bokalen - Tuinhier Oudenburg Rasp - Tuinhier Oudenburg Weegschaal - Tuinhier Oudenburg Snijplank met mes - Tuinhier Oudenburg Mengkom - Tuinhier Oudenburg Schuurspons - Tuinhier Oudenburg Wortel schuren -  Tuinhier Oudenburg

Ingrediënten per persoon:

  • 1 grote wortel
  • 1/3 tot 1/4 witte kool of spitskool (afhankelijk van de grootte)
  • 1 middelgrote paprika
  • Optioneel: kruiden naar smaak (bijv. karwijzaad, mosterdzaad, knoflook, chili)
Paprika's - Tuinhier Oudenburg Spitskool- Tuinhier Oudenburg Een grote wortel -  Tuinhier Oudenburg Allerlei kruiden -  Tuinhier Oudenburg

Werkwijze:

Groenten voorbereiden

  • Reinig de wortel met een schuursponsje en snijd in dunne reepjes of rasp grof.
  • Snijd de witte kool of spitskool in dunne slierten.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in dunne reepjes.
Paprika's - Tuinhier Oudenburg Paprika's snijden - Tuinhier Oudenburg kool raspen - Tuinhier Oudenburg kool raspen - Tuinhier Oudenburg

Afwegen en mengen

  • Weeg de mengkom leeg en noteer het gewicht.
  • Voeg de gesneden kool toe en weeg opnieuw om het gewicht van de kool te bepalen.
  • Voeg de wortel en paprika toe en meng alles goed door elkaar.
De lege mengkom wegen - Tuinhier OudenburgDe lege mengkom wegen - Tuinhier Oudenburg In de rij voor de weegschaal - Tuinhier Oudenburg Masseren van de groente mengeling - Tuinhier Oudenburg De weegschaal - Tuinhier Oudenburg

Massereren

  • Kneed het groentemengsel met je handen totdat er vocht uit de groenten vrijkomt.
  • Dit duurt enkele minuten; het vocht moet uit je hand druipen bij het uitknijpen.
  • Voeg eventueel kruiden naar smaak toe en meng opnieuw.
Masseren van de groente mengeling - Tuinhier Oudenburg Masseren van de groente mengeling - Tuinhier Oudenburg

Fermenteren

  • Doe het groentemengsel in de weckpot en druk stevig aan, zodat het vocht de groenten bedekt.
  • Zorg ervoor dat er geen luchtbellen in de pot zitten.
  • Plaats een gewicht op de groenten (een zakje met water gevuld)
  • Sluit de pot losjes af zodat gas kan ontsnappen tijdens het fermenteren.
Fermenteren- Tuinhier Oudenburg Gewicht om de groenten onder water te houden - Tuinhier Oudenburg

Rijping

  • Laat de pot op kamertemperatuur (18-22°C) staan, uit direct zonlicht.
  • Controleer dagelijks of de groenten onder het vocht blijven.
  • Na 7 dagen is de fermentatie op gang en kun je proeven. Voor een sterkere smaak laat je het langer staan.

Bewaren

  • Wanneer de gewenste smaak is bereikt, sluit de pot goed af en bewaar in de koelkast.
  • Dit vertraagt de fermentatie en de groenten blijven weken tot maanden goed.

Geniet van je zelfgefermenteerde groente als bijgerecht, salade of als smaakmaker in andere gerechten!

Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

Het fermenteren van rode bietjes met appels en rozijnen

Rode biet met appels en rozijnen - Tuinhier OudenburgVoor het fermenteren van rode bietjes met appels en rozijnen kun je per persoon één gemiddelde biet en één appel gebruiken, samen met twee eetlepels rozijnen.

  • Snijd de bietjes en appels in dunne plakjes of rasp ze fijn.
  • Meng alles goed en voeg een beetje zout toe om het fermentatieproces op gang te helpen.
  • Stop het mengsel stevig in een schone glazen pot en druk het goed aan zodat er zo min mogelijk lucht tussen zit.
  • Plaats een gewichtje of een klein schoteltje bovenop om de ingrediënten onder het vocht te houden.
  • Sluit de pot losjes af zodat gassen kunnen ontsnappen. Laat het geheel op kamertemperatuur fermenteren, meestal duurt zeven dagen, afhankelijk van de temperatuur en gewenste smaak.
  • Proef regelmatig en zodra de smaak naar wens is, bewaar je de gefermenteerde bietjes in de koelkast om het proces te vertragen en langer te bewaren.
Het fermenteren van rode bietjes met appels en rozijnen - Tuinhier Oudenburg Het gewicht om de rode fermentatie onder het sap te houden - Tuinhier Oudenburg Het gewicht om de rode fermentatie onder het sap te houden - Tuinhier Oudenburg Bovenkant van het gewicht om de rode fermentatie onder het sap te houden - Tuinhier Oudenburg De datum van de eerste  smaak controle bij de fermentatie - Tuinhier Oudenburg
Tuinman - Tuinhier Oudenburgword lid van Tuinhier Oudenburg

Het fermenteren van bloemkool met brocolli

Het fermenteren van bloemkool met brocolli in de weck pot plaatsen - Tuinhier OudenburgVoor het fermenteren van bloemkool en broccoli gebruik je ongeveer een derde tot een kwart bloemkool per persoon, afhankelijk van de grootte, en een halve stronk broccoli per persoon.

  • Snijd de bloemkool en broccoli in kleine roosjes en spoel ze goed af.
  • Meng ze met twee procent zout op basis van het totale gewicht van de groenten, zodat het fermentatieproces goed op gang komt.
  • Voeg eventueel kruiden toe zoals knoflook, mosterdzaad of peperkorrels voor extra smaak.
  • Stop het mengsel stevig in een schone glazen pot en druk het goed aan zodat er zo min mogelijk lucht tussen zit.
  • De groenten moeten onder hun eigen vocht staan, anders kun je een zoutoplossing maken door 20 gram zout op te lossen in een liter water en dit toevoegen.
  • Plaats een gewichtje of een klein schoteltje bovenop om alles onder het vocht te houden en sluit de pot losjes af zodat gassen kunnen ontsnappen.
  • Laat de fermentatie zeven dagen op kamertemperatuur plaatsvinden, proef regelmatig en zodra de smaak naar wens is.
  • Bewaar de gefermenteerde bloemkool en broccoli in de koelkast om het proces te vertragen en langer houdbaar te maken.

Fermenteren is gezond, knapperig, probiotisch, lang houdbaar, veelzijdig, smaakvol, natuurlijk, eenvoudig, experimenteel, voedzaam, hartig, fris, verfrissend, gefermenteerd, uniek, pittig, lichtzuur, creatief, verrijkend, ambachtelijk.

Recepten fermenteren

 

Tuinman Tuinhier OudenburgAlle activiteiten van Tuinhier Oudenburg(klikken)



logo Tuinhier Oudenburg